Haberler

Çelik: 'Mutlak Surette Gıda Rantçılarıyla da Beraber Mücadele Etmemiz Gerekiyor'

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toprak Bayramı Töreni TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Toprak Bayramı Töreni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: -"Toprağın siyaseti, politikası olmaz, bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız" -"Mutlak surette gıda rantçılarıyla da beraber mücadele etmemiz gerekiyor" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Toprağın siyaseti, politikası olmaz, bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız." dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toprak Bayramı Töreni

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Toprak Bayramı Töreni

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

-"Toprağın siyaseti, politikası olmaz, bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız"

-"Mutlak surette gıda rantçılarıyla da beraber mücadele etmemiz gerekiyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Toprağın siyaseti, politikası olmaz, bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Marriott Hotel'de "Toprak Bayramı Töreni" yapıldı.

Çelik, burada düzenlenen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, "sadık bir yar" toprağın cömert olduğunu, insanların bütün yanlışlarına, zulmüne rağmen, her şart altında hizmetini sürdürdüğünü, vefasını esirgemediğini söyledi.

Tüketilen gıdaların yüzde 95'inin topraktan elde edildiğine işaret eden Çelik, topraksız hayatın idamesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Her yıl 50 bin ile 100 bin hektar arasında toprak kaybediyoruz. Toprağın siyaseti olmaz, politikası olmaz, bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız. Yani 50 bin, 100 bin hektar araziyi kaybetmenin neticesi saksıya dönmektir. Kullandığımız tarıma elverişli arazimiz belli.. 24 milyon hektar, 19 milyonunu şu anda kullanıyoruz. Siz her 100 bin hektarı heba ederseniz, rakamlar açık, kaç yıl sonra hangi noktaya geleceksiniz? Her konuda bağımlı hale geliriz, dışa bağımlı hale geliriz tarımda."

Bakanlığın toprağın bölünmemesi, korunması ile ilgili çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdiğini anlatan Çelik, gelecek nesillerden emanet alınan toprağı yine gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde taşıma noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

-"184 ovamızı koruma altına alacacağız"

Bugün Bakanlar Kurulunda, tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlar konusunda uzun bir değerlendirme yaptıklarını belirten Çelik, "184 büyük ovanın tarımsal sit alanı olarak ilan edilmesi konusunda orada sunumumuzu gerçekleştirdik. Bütün Bakanlar Kurulu üyeleri buna 'Evet' dediler. İnşallah 184 ovamızı koruma altına alacağız." şeklinde konuştu.

Tarım alanında en önemli konulardan birinin eğitim olduğunu vurgulayan Çelik, gerek sulama, gerek gübre, tarımsal ilaç kullanımında eğitimin önemli olduğunu kaydetti.

Çelik, "İnşallah tüm tarım alanlarımızın daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi, korunması ve bilinçli bir şekilde çiftçilerimizin toprağı işlemesi noktasında mesafe alırız" görüşüne yer verdi.

Türkiye'nin 192 ülkeye ihracat yaptığını, 148 milyar liralık bir tarımsal hasılaya ulaştığını belirten Çelik, ülke nüfusunun arttığını, tarımdaki katedilen mesafenin yeterli olmadığını ifade etti.

Çelik, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların önündeki engelleri kaldırmak için çok çalışacaklarını, üreticilere destek vereceklerini kaydetti.

-"Bu serbest piyasa anlayışı sakat"

Türkiye'nin tarımsal hasılasını çok daha yukarı çekmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Üretmek güzel bir şey ama üretenin çektiği bir çile var. Bir de tüketenlerin yaşadığı sorun var. ve bir de ortada geçinenler var. Bu konuda mutlak surette gıda rantçılarıyla da beraber mücadele etmemiz gerekiyor. Siz 60 kuruşa tarladan bir ürünü alacaksınız, pazara gidecekseniz 2,5-3 lira. Halden çıkışı belli, nasıl üretildiği belli. Nasıl oluyor bu pazarda 3 lira? Kim var bu arada? Bu aradakiler mutlaka gözden geçirilmeli. Bu üreticiye yansımadığına göre, bunu haketmeyen, güneş yüzü görmeyenlerin bu derecede büyük bir rantı, bir karı ceplerine indirmemeleri gerekiyor. Serbest piyasayı sömürü ve aracılar piyasasına dönüştürerek, bunun adına serbest piyasa diyemeyiz. Ben bütün üniversite hocalarına buradan sesleniyorum, 'bu serbest piyasa anlayışını masaya yatırın'. Bu serbest piyasa anlayışı sakat."

Toprak analizi desteğine ilişkin talepleri de değerlendiren Çelik, "Kasım ayında ekiyorsan, ekim ayında laboratuvara alacaksın ki tohumu, o toprağa attığını ben bileyim. Sen böyle yapmıyorsun. 78 milyonun hakkını haksız yere veremeyiz, 78 milyonun hakkını hak eden toprak tahlil laboratuvarına vereceğiz. Kağıt alıp, destek alma dönemi bitti. Destekler üreticiye gidecek, kim terliyorsa ona gidecek." şeklinde konuştu.

Gelecek dönem bütün üretici birliklerinin paralarının üreticiye yatacağına işaret eden Çelik, "Üretici birlikleri, şu anda aidat alıyorlar, bizden aktarılan binde 2'lik bir pay var. Yetmiyorsa oturur konuşuruz. O birlikler bizim kolumuz, ayağımız. Bizim onlarla bir sorunumuz olamaz." ifadelerini yer verdi.

Bakan Çelik, havza bazlı destek konusunda 900 ilçeye dönük çalışmalarının ağustos sonu itibarıyla tamamlanacağını sözlerine ekledi.

-TZOB Başkanı Bayraktar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Türkiye'nin topraklarının önemli sorunlarının erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma ile tarım arazilerinin yanlış ve amaç dışı kullanımı olduğunu belirtti.

Nüfus artışına bağlı olarak toprak ve su kaynakları üzerindeki baskının her yıl biraz daha arttığına işaret eden Bayraktar, sanayileşme, şehirleşme, turizm, karayolları için verimli tarım arazilerinin kullanılması gibi etkenlerin, bu arazilerin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Bayraktar, "4 milyon hektar tarım arazisini 25 yılda kaybettik.Türkiye'nin işlenen tarım alanı içinde, hiçbir sorunu bulunmayan ve her türlü tarım yapılabilen, birinci sınıf tarım arazisinin payı sadece yüzde 6'da kalıyor. Hayati öneme haiz olan bu alanları korumak ve kollamak boynumuzun borcu olmalıdır. " görüşüne yer verdi.

Şemsi Bayraktar, verimli tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanılmaması, birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerinin de imara açılmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Toprak Koruma Kurullarının da etkin ve verimli arazileri koruyacak şekilde çalıştırılmasının önemine işaret eden Bayraktar, " Ziraat Odaları temsilcilerinin bu kurullarda görev yapması bir zorunluluk olmalı, bu kurullarda Ziraat Odalarının alternatifsiz şekilde yer alması için, gerekirse mevzuat değişikliğine de gidilmelidir." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Şemsi Bayraktar Faruk Çelik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title