Haberler

Canikli: Avrupa'da Çöküş Başladı (2)

ÖĞRENCİLERE ÜLKE EKONOMİSİNDE YAŞANANLARI ANLATTIBaşbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi'nce organize edilen, 'Gelişen Türkiye'nin yakın ekonomik tarihi' konulu söyleşide açıklamalarda bulundu.

ÖĞRENCİLERE ÜLKE EKONOMİSİNDE YAŞANANLARI ANLATTI

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi'nce organize edilen, 'Gelişen Türkiye'nin yakın ekonomik tarihi' konulu söyleşide açıklamalarda bulundu. Öğrencilere 2002 öncesinde bütçenin faize aktarıldığını belirten Canikli, "Faiz gelirini kim elde eder? Faiz kime aktarılır? Parası olana ve sermaye sahibine aktarılır. Tabi ki devlete borç verenlere. İşin vahim tarafı şu; 1980 yılların ortalarından itibaren bütçe içerisinde faize ödenen rakam sürekli artmış. Sadece 1997 yılı, yani Refah Yol dönemi, o yıl bir miktar aşağıya düşmüş oran. 1986'lı yıllarda yüzde 9-10 ile başlamış, en son biz devraldığımızda yüzde 43'e kadar çıkmış ve artış devam ediyordu. Devlete borç verenler sınırlı sayıda kişi ya da kuruluşlar ve şirketler. Bunun içerisinde yerli ve yabancılar da var. Yani vücudu burada kalbi dışarıda olanlar. Ülkenin neredeyse tüm kaynakları bunlara aktarılıyordu. Zenginlere, para babalarına ve ağalara aktarılıyordu ve bunların önemli bir bölümü de yurt dışında yaşıyordu" dedi.

'ŞU SOYGUNA BAKIN!' Türkiye'de bütçede faiz oranının yüzde 43'den yüzde 9 seviyesine indiğini vurgulayan Canikli şöyle devam etti:

"2002'de devraldığımız bütçe yapısı aynen kalmış olsaydı bugün itibariyle, bozulmamış ve iyileşmemiş olsaydı, yani faize aktarılan rakamın oranı yüzde 43, diğer ihtiyaçlar için aktarılan oran da yüzde 57 olarak aynen kalmış olsaydı, 2017 bütçesinden 150 milyar faize aktarılacaktı. 1 yılda sadece. 150 milyar eski parayla 150 katrilyon. Yani bu parayla Trabzon'da aşağı yukarı sıfırdan 170-180 tane havaalanı yapılabilir bir yılda. Trabzon gibi 170 vilayete de çevre yolu yapılabilir. İnanılmaz bir rakam. Bugün bu para onlara aktarılmıyor. İçerdeki de dışardaki de kavganın nedeni budur. 'Bu kaynaklar kime aktarılacak?' kavgasıdır. Artık bu para millete aktarılıyor."

Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Canikli, mevcut sistemin kavga ve kargaşaya neden olduğunu savundu, yeni sistemde ülke ekonomisinin çok daha güçlü olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Nurettin Canikli Trabzon Türkiye Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title