Haberler

Çanakkale Kara Savaşlarının 96. Yıl Dönümü

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Çanakkale Kara Savaşlarının 96. yıl dönümü dolayısıyla Mehmetçik Abidesi'nde düzenlenen törende konuşma yaptı

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, burada yatan Avustralyalılar için Türkiye'nin vatan olduğunu ve bu yüzden Türkiye ve Türk insanlarının birçok Avustralyalının kalbinde yer ettiğini söyledi.

Snowdon, Çanakkale Kara Savaşlarının 96. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Abidesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 1915'ten bu yana Avustralya ve Türkiye arasında güçlü bir dostluk bağı kurulduğunu, bu dostluğun, Türk Komutanı Yarbay Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının savaşta karşılaştığı Avustralyalılara duydukları saygıda temelini bulduğunu, Avusturyalıların da onlara saygı ile karşılık verdiğini söyledi.

Savaşta edinilen tecrübelerin, iki ülkenin de şekillenmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Snowdon, "Biz Avustralyalılar için bu, milletimizin tarihinde belirleyici bir fasıladır. Bu niteliklerin arasında inanç, direnç ve yoldaşlık da yer almakta. Bu bizim Avustralya'da Anzak ruhu dediğimiz kavramda özünü bulmakta. Bu ruh, 1915'te savaşan askeri birliklerimizden beri nesilden nesile aktarılmakta" diye konuştu.

Atatürk'ün Avustralyalılar ve geride kalan Anzaklara hitaben söylediği, "Bu memlekette kanlarını döken kahramanlar, burada bir dost ülkenin toprağındasınız" sözlerinin sonsuza kadar hatırlanacağını belirten Snowdon, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada yatan Avustralyalılar için Türkiye vatandır ve bu yüzden Türkiye ve Türk insanları birçok Avustralyalının kalbinde yer etmiştir. Avustralyalılar adına Türk halkına, her sene buraya geri dönmemize izin verdiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. ve sonradan gelen nesillerin 1915'te burada bulunan Avustralyalıların tecrübelerini daha iyi anlamalarına izin verdiğiniz için. ve sizin kendi oğullarınızı andığınız bu topraklarda bizim de kendi oğullarımızı anmamıza izin verdiğiniz için. "

-"GERÇEK ANLAMDA TÜM DÜNYADA VÜCUT BULACAK BİR BARIŞ DİLİYORUZ"-

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 2. Kolordu Komutanlığı 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale muharebelerinde tarihte eşine az rastlanan çok uluslu bir güce kanı ve canı pahasına dur diyen ve tüm dünyaya "Çanakkale geçilmez" dedirten Mehmetçiğin, Çanakkale'de kazandığı zaferle vatan söz konusu olduğunda neleri göze alabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Pek çoğu nereye geldiklerini, neden savaştıklarını bilmeyen masum askerlerin Çanakkale Savaşları'nda Türk milletinin ve Mehmetçiğin haklı mücadelesinin farkına vardığını ve çarpışan kuvvetlerin birbirlerine karşı nefret ve kin duyguları besleyemediğini anlatan Özgen, bugün biraraya gelinmesini sağlayanın, birlik ve beraberlik içerisinde dostça insan sevgisi, hoşgörü, saygı ve barış üzerine kurulu düzen içerisinde yaşamak azim ve kararlılığı olduğunu belirtti.

Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de ilk kez katıldığı törenleri etkileyici bulduğunu söyledi.

-TÖRENDEN NOTLAR-

Konuşmaların ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği gösterisi gerçekleştirildi.

Tören geçişinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve konuk ülke temsilcileri şehitlik defterini imzaladı.

Daha sonra Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gemilerinin geçiş töreni yapıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığının helikopterli gösterisinin ardından Hava Kuvvetleri uçakları da gösterilerini sundu.

Bu sırada Türk Yıldızları ekibi de gösteri uçuşu yaptı.

Gösterilerin ardından Bakan Davutoğlu ve diğer ülke temsilcileri şehitliği ziyaret etti. Ahmet Davutoğlu, oğlu Mehmet Davutoğlu ile şehitliklere karanfil bıraktı.

Bu sırada İstiklal Madalyası sahibi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu, Davutoğlu'na yaklaşarak, "Babam 14 yıl savaştı. Çanakkale'de Conkbayırı'nda gazi oldu. Dumlupınar'da büyük başarı göstererek İstiklal Madalyası alan Hüseyin Kaçmaz'ın, dünyanın en yaşlı son Çanakkale gazisinin oğluyum" dedi. Kaçmaz, babasının bulunduğu çerçeveli bir fotoğrafı Bakan Davutoğlu'na göstererek, bu resmin 1990 yılındaki Anzak törenlerinde dünyanın en anlamlı resmi seçildiğini söyledi. Davutoğlu, "Allah cennete kavuştursun. Benim de büyük dedem burada vefat etti" dedi.

Davutoğlu, Şehitlik'ten ayrılırken ise bir grup izci ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada Kamerunlu izci Muhammed'in, "Çanakkale, bu toprak zamanında bizimdi. Şimdi de bizim. Gelecekte de bizim olacak. Gençlerimiz de bunu korumalı, ben sizi temsil ediyorum" sözleri üzerine, Davutoğlu, "Ne güzel, duydunuz değil mi? Sen de bizdensin Kamerunlu. Kamerun'da bir büyükelçilik açtık. Onlar da Türkiyeli artık. Kayserili Muhammed, Pakistanlı Necip de Kayserili Necip. . " diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Şehitler Abidesi'ndeki Atatürk rölyefinin önünde oğlu Mehmet Davutoğlu ile birlikte fotoğraf çektirmesinin ardından törene katılan vatandaşlarla bir süre sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene, Avustralya Senato Başkanı Senatör John Hogg, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ve konuk ülke temsilcileri katıldı.

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Bakmadan Geçme

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 27 Mayıs Mayıs Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Şaban Oğlu Şaban filmi konusu nedir? Şaban Oğlu Şaban oyuncuları ve Şaban Oğlu Şaban özeti! #128250 Şaban Oğlu Şaban nerede çekildi, köşk nerede? Hangi il ve ilçede çekildi? Şaban Oğlu Şaban film çekimleri nerede yapıldı, ev neresi? #128250 Kuş gribi hayvandan insana geçer mi? Kuş gribi etten bulaşır mı? Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 26. bölüm canlı yayın izleme linki #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 27 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #128680 Türkiye'nin kendi petrolü var mı? Türkiye'de petrol var mı varsa neden çıkaramıyoruz? 27 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? #128680 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki! #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! 2024 Kurbanlık fiyatları! Büyükbaş ve Küçükbaş kurban fiyatı ne kadar?
'Lig'in en iyi antrenörü benim' diyordu! Çalıştırdığı 2 takım da küme düştü

"Lig'in en iyi antrenörü benim" diyordu! Çalıştırdığı 2 takım da küme düştü

title