Haberler

Çanakkale'de Mavi Dil Hastalığı Tedbirleri

Çanakkale’de, küçük baş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı şüphesiyle ağustos ve eylül aylarında karantinaya alınan 128 köyde herhangi bir ölüm vakası olmaması üzerine karantina tedbirleri kaldırıldı.

Çanakkale'de, küçük baş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı şüphesiyle ağustos ve eylül aylarında karantinaya alınan 128 köyde herhangi bir ölüm vakası olmaması üzerine karantina tedbirleri kaldırıldı. 32 köyde ise karantina sürüyor.

Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, genellikle küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Mavidil hastalığının culicoides cinsi sokucu sineklerle taşınan ve bulaştırılan viral bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Hastalık, taşıyıcısı olan sineklerin hayat döngüsü ile paralellik gösterir. Mavidil hastalığı hayvandan hayvana direk bulaşmamakla birlikte, yetiştiricilerimizin başka hastalıkların tedavisi için yapmış oldukları enjeksiyon yoluyla bulaşabilmektedir. İnsanlara bulaşmayan bu hastalığa yakalanmış hayvanların et ve süt ürünleri de insanlar için bir risk oluşturmamaktadır. Yetiştiricilerimiz bu hastalığın taşıyıcısı olan sineklere karşı işletmelerini ilaçlanmaları, ağıl ve ahırlarındaki pencerelerine sinek teli takmaları, hayvan dışkılarını ağıl ve ahırlarda biriktirmemelidir" denildi.

Çanakkale'nin bazı ilçelerinde, ağustos ve eylül aylarında başlatılan karantina tedbirleri hakkında da bilgi verilen açıklamada, Biga ilçesinde 88, Çan ilçesinde 40 köyde başlatılan karantinanın herhangi bir ölüm vakası olmadığı için sonlandırıldığı kaydedildi. Ayvacık ilçesinde 26 köy, Gökçeada ilçesinde 6 köy ve merkez ilçede karantina tedbirlerinin sürdüğü belirtildi. Ezine merkezde bulunan yetiştirici Ahmet Uysal ve çevresindeki 4 yetiştiriciye ait işletmeler ile Karadağ ve Aladağ Köylerinde bulunan birer işletmeden kan numunesi alınarak Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderildiği, tahlil sonuçları gelene kadar geçici kordon işlemleri başlatıldığı açıklandı.

Mavidil hastalığı ile mücadele için il müdürlüğünce 140 bin doz aşı temin edildiği ve bu konuda herhangi bir sıkıntının olmadığı belirtilen açıklamada, 2015-2016-2017 yıllarının şubat- mart-nisan aylarında bir program dahilinde koruyucu aşılama yapılacağı duyuruldu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çanakkale Ekonomi Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title