Haberler

Çanakkale'de de Balıkçılar Eylemde

Denizlerde av yasağı sona ermesine rağmen, balıkçı tekneleri kıyıda kaldı.

Denizlerde av yasağı sona ermesine rağmen, balıkçı tekneleri kıyıda kaldı. Balıkçılar, değişen yönetmeliği protesto etmek için, denize açılmadı.

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, av yasağının sona ermesini bekleyen balıkçılar, av mevsimi açılmasına rağmen denize çıkmadı. Yeni yönetmelikle, avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarıldığını, bunun da kendilerini mağdur ettiğini söyleyen balıkçılar, Pazartesi gününe kadar denize açılmama kararı aldı. Türkiye'de ancak göç balıklarının avlanabildiğini, bu balıklarında 15 Ağustos'tan itibaren Marmara denizinden çıkarak Yunanistan'a doğru göç ettiklerini söyleyen Balıkçılar, sezonun geç açıldığından yakındı. Balıkçılar, "24 metre olan avlanma yerinin, bizim Türk karasularımızda olması mümkün değil. Çünkü Türkiye, diğer ülkelerde olduğu gibi devasa balık avcılığı yapmıyor. Türkiye'de göç balıkları mevcuttur. Bu balıklar, Cebelitarık boğazından gelir, Karadeniz'e gider, burada havyarını döker ve yoluna devam eder. Ağustos ayının 15'inden sonra başlamış olan Palamut, Lüfer ve Kolyoz akını, Marmara denizini terk etti. Komşumuz olan Yunanistan'a, İspanya, İtalya'ya gitti. Hala, bu balığı avlamamakta ısrarcı Bakanlığımız. Neden olduğunu bir türlü çözemedik" dediler.

Gırgır teknelerinin, 24 metrede avlanamayacağını söyleyen balıkçılar, "Bize 24 metre diye bir şey dayattılar. Bu bizim kıyı balıkçılığını bitirdi. Biz gırgır balıkçısı olarak, hep avlandığımız sular zaten Pelajik (Yüzeysel) balık. Onlar da hep 24 metre üzeri olduğu için bizim balıkçılığımız bitti. Biz de o yüzden tüm Türkiye'de gırgırcılar olarak denize çıkmama kararı aldık. Pazartesi gününe kadar bir eylemimiz var. Belki Pazartesiden sonra da devam edecek. Eğer devlet bizle oturup bir orta yol bulmazsa, biz bunu daha ileriye götürme kararlılığındayız. Bütün Türkiye'de av yasağı açıldı. Yani balıkçılık başladı. Ama hiçbir tekne balığa çıkmıyor. Yarın ucuz balık yiyemeyeceğiz. Eğer devlet bizle anlaşmazsa, bizde buna uyacağız, Çuprayla levrekle halkı doyuracaklar. İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bandırma, İstanbul, Karadeniz yani tüm Türkiye'de gırgırcılar olarak karar aldık. ve bugün av yasağı açılmış olmasına rağmen, hiçbir tekne halatlarını çözüp gitmedi. Adamlarımız da burada, biz de buradayız. Biz mağdursak, hep birlikte mağduruz. Her teknede 30 tane adam çalışıyor. Bunun vebalini kim karşılayacak" dediler. Balıkçı teknelerinde çalışan işçiler ise mağdur olduklarını belirterek, "Biz balığa çıkmadık mı açız. Eve ekmek götüremeyeceğiz" diye konuştular.

Öte yandan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, av yasağının sona ermesinden önce yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin, faydalı bir uygulama olduğunu söyledi. Vali Tuna, "Trollerle ilgili bir toplantı yaptık. Biliyorsunuz av mevsimi açılıyor. 15 Eylül'de de trollere serbestiyet geliyor. O yüzden geçen sene yaptıklarımız, yapamadıklarımız, bu sene yapacaklarımız, ilgili kurum temsilcileriyle tekrar bir masaya yatırdık. İlave tedbirler neler olabilir? Bunları görüştük ve kararlarımızı aldık. Sevindirici olan şu; Geçen sene almış olduğumuz kararlar ve biraz işin üzerinde etkili durmamızın semeresini bu sene alıyoruz. Geçen sene 150 civarında tekne gelmişti. Bu sene bu sayı neredeyse 6'da bire düştü. Yani ancak o kadarına izin veriyoruz. Diğerleri biraz daha ince elendi. Gerekli şartları taşımadıkları görülenlere izin verilmedi. 28 tane tekne var. Bunların izlenmesi, takibi bizim için daha kolay olacak. Hem Sahil Güvenlik, hem Tarım il Müdürlüğümüz, hem diğer ilgili kuruluşlar bu işin üzerinde sıkı bir şekilde duracağız. Bakanlığımız bu sene işi zorlaştırıcı kararlar almış. Tutulacak balıkların uzunluğundan tutun da, yani 40 santimetrelik balık tutulabilecekken yeni yönetmelikte 45 santim olmak zorunda. Levrekte 18 santimetreyi 25 santimetre yapmışlar. Yani küçük balıklar tutulamayacak demek. Derinliklerde de, mesela gırgırın yaklaşabileceği mesafe 1ı8 metreyken 24 metreye çıkarılmış. Bu da güzel bir gelişme. Bu şekilde denizlerimizi, trollerin ve gırgırların istismarından mümkün

olduğu kadar korumak için bundan sonra da elimizden gelen gayreti mümkün olduğu kadar göstermeye devam edeceğiz" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Karadeniz Türkiye Biga Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title