Haberler

Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi Niğde'de

Güncelleme:

Çanakkale Savaşlarının anlatıldığı ve savaşlarda kullanılan malzemelerin sergilendiği Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi Niğde'ye gitti.

Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı ve savaşlarda kullanılan malzemelerin sergilendiği ' Çanakkale 100'üncü Yıl Gezici Müzesi' Niğde'ye geldi.

Başbakanlık Basın Yayın-Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla bütün Türkiye'yi gezmesi planlanan müze, Cumhuriyet Meydanı'nda 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek.

Gezici müzenin açılış programına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Alay Komutanı Ufuk Nayır, Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Başbakanlık Basın Yayın-Enformasyon Kayseri İl Müdürü Mehmet Uğurlu, Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Öncel Koç, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan Başbakanlık Basın Yayın-Enformasyon Kayseri İl Müdürü Mehmet Uğurlu, ' Çanakkale 100'üncü Yıl Gezici Müzesi'nin 19 ayda 81 vilayeti gezeceğini söyledi.

Çanakkale Savaşı'nın 100. Yıl dönemi nedeniyle çeşitli hazırlıklar yapıldığını dile getiren Uğurlu: "Başbakanlık Basın Yayın-Enformasyon Genel müdürlüğü gezici tır müzesi projesiyle bu kutlamalara destek vermektedir. Çanakkale ruhunun nesillerimize milletimize çok daha iyi anlatılması gerekiyor. İçinde bulunduğumuz dönemeçte buna çok ihtiyacımız olduğu gözüküyor. Bu projem 19 aylık bir projedir. 81vilayeti birer hafta arayla gezmekteyiz. 13 ilimiz şimdiye kadar gezildi. Niğde 14. İlimiz. 19 ay bittiğinde 81 vilayetimizin tamamı bu gezici müze TIR'ımızla nesillerimize öğrencilerimize Çanakkale ruhunu aşılamaya anlatmaya detaylarını aktarmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç törende yaptığı konuşmada: "Çanakkale savaşları tüm boyutlarıyla unutulmaması gereken, sürekli hatırlanması gereken, yeni nesillere sık sık anlatılması gereken, yaşatılması gereken tarihimizin mümtaz eşsiz sayfalarından birisidir. Yok, edilmek istenen köleleştirilmek istenen bir ulusun henüz 14 yaşında hayatının baharında yiğitlerle verdiği bir mücadeledir. Meşhur bir Tokat türküsün hey on beşli on beşli kızların gözü yaşlı on beşliler gidiyor türküsü işte Çanakkale harpleridir. Galatasaray lisesinin üniversitelerin top yekün bir milletin tüm gençlerin bire bir savaştığı bir mücadeledir. Eşsiz komutanlar çıkardığımız bir mücadeledir. Dünyanın büyük devletlerine karşı ezici bir zafer kazandığımız bir mücadeledir. Mustafa Kemal Atatürk'ü yetiştiren bir mücadeledir. Bu mücadelenin sonunda zaferle birlikte şöyle bir sonuç meydana gelmiştir. Bugünlerimize doğrudan tesiri vardır. Boğazları geçemeyen düşman gemilerinin Rusya'ya yardım götürememesi Rusya'daki yönetimi değiştirmiş, bire bir savaştığımız güçlü bir ülke olan Rusya karşımızdan çekilmiş, hatta sonraki yıllarda Milli Mücadeleye yarım eder konuma gelmiştir. Elbette ki kurtuluş mücadelesinde Çanakkale savaşlarının bu sonucu çok etkili olmuştur. Dedelerimize, o mücadeleye katılan erinden en yüksek komutanına kadar tüm ordumuza cephe gerisinde mermi taşıyan analarımıza ekmeğini bölerek yardım eden iki önceki neslin ellerinden öpüyorum, onlara bugünlerde dik gezmemizi temin eden gayretlerinden dolayı aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

İlkokul öğrencisi Arda sezgin; "burayı çok sevdim. Çanakkale'nin yaşanmış bütün olaylarını sanki yaşamış gibi oldum. Eskiden neler yenildiğini, hangi silahlarla savaş yaptıklarını hangi su kaplarıyla su içtiklerini öğrendim. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necmeddin Kılıç Çanakkale Niğde Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title