Haberler

Çanakkale - 1//Sinan Aygün'Den İşsizliğe Çözüm Önerisi

Ankara Ticaret Odası (ato) Başkanı Sinan Aygün, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın Davetlisi Olarak 120 Kişilik Heyetle Kente Geldi. Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Her İşadamının Bir Kişiyi İstihdam Etmesiyle İlgili Çağrıyı Doğru Adrese Yaptığını, Ancak Bunun Yanında İstihdamı Özendirecek, İstihdamın Maliyetini Düşürecek Önlemler Alınması Gerektiğini Söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın davetlisi olarak 120 kişilik heyetle kente geldi. Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her işadamının bir kişiyi istihdam etmesiyle ilgili çağrıyı doğru adrese yaptığını, ancak bunun yanında istihdamı özendirecek, istihdamın maliyetini düşürecek önlemler alınması gerektiğini söyledi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Truva Antik Kenti'ne yapacağı ziyaret öncesinde merkeze bağlı Güzelyalı Köyü'ndeki Kale İda Resort Hotel'de öğle yemeği yedi. Yemek öncesinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Aygün, Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğuna ve TÜİK'in rakamlarına göre ülkedeki işsiz sayısının 6 milyon olduğuna dikkat çekti. Aygün işsizliğin çözümüne yönelik formülleri şu şekilde sıraladı:

"Hiç işe girmemiş veya 2- 3 yıl işsiz kalanları ilk işe başlatırken sigorta yapıyorsak, 567 lira asgari ücret veriyoruz, 303 lira da vergisi var bunun. 303 lira, 103 liraya indirilmeli. Ayrıca kriz veya zorunluluk durumunda işten eleman çıkartmanın yolları kolaylaştırılmalı. Bir de kıdem tazminatı sorunu var. Bu kıdem tazminatı birçok sektörü mahvediyor. Şirketler işçiyi çıkartmak için servetler veriyor. Ben somut örneklerini biliyorum. Mesela, yanında 1500 kişi çalıştıran biri bu işçileri çıkartmak için fabrikasını satsa kıdem tazminatını karşılayamıyor. Biz de diyoruz ki nasıl devlet memuru emekli olurken primi birikiyor. Biz bu primi devlete yatıralım. Bizim yatıracağımız vergilerden de kesilsin bu. Ama işçi emekliliği geldiği zaman veya işten ayrılmak istediği zaman tazminatını gitsin devletten alsın. Bu devlete bir yük değildir."

'İŞSİZLİK PARASI BİZE VERİLSİN'

Aygün, İşsizlik Fonu'nda 43 milyar lira biriktiğini hatırlattı. Aygün, "Bunun ancak 1.5 milyarı kullanıldı. Peki siz bu 43 milyarı niçin topladınız bizden? İşsiz kalan elemanlarımıza maaş vermek için topladınız. ya fazla topladınız, ya vermediniz. Bu 43 milyar kasada olduğuna göre bu yanlış bir şey. Artık İşsizlik Fonu diye bir fon oluşmasın. Kasadaki bu parayı da değerlendirmek lazım" dedi.

Aygün, bu parayı geri istemediklerini dile getirdi. Aygün, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir işçi alın teklifi var ya. İşte buna bir örnek veriyorum. Bu parayı bize düşük faizle verin. Mesela 100 bin lira kredi kullanana bir işçi alma zorunluluğu getirin bunu da takip edin. Nedir şu an enflasyon yüzde 7- 8 civarlarında. Siz bize bunu yıllık yüzde 9- 10 faiz oranıyla kullandırın. Böylece 43 milyarlık bir kaynak Türk özel sektörüne geçecek ve biz bir yıl sonra 48- 50 milyar olarak geri ödeyeceğiz. Şu anda o para orada hiçbir işe yaramıyor ve bizim de o kaynağa ihtiyacımız var" diye konuştu.

'BANKALAR ÇANIMIZA OT TIKIYOR'

Sinan Aygün, Türkiye'de global krizin etkileriyle tüm sektörlerin ufaldığını, tek büyüyen sektörün ise bankacılık olduğunu ifade etti. Aygün, "Ama maalesef bankalar bizim çanımıza ot tıkıyorlar şu anda. Türk özel sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumda bankaların vicdansız ve insafsız davranışlarının payı çok büyük. Hala kredi kartı faizleri yüzde 30'lar civarında, ticari kredi faizleri yüzde 25'ler civarında devam etmektedir. Enflasyonun yüzde 8 olduğu bir ortamda yüzde 25 faiz çok büyük bir rakam. Yani enflasyonun 3 misli oranında faiz alıyorlar bizden. Bunun altından kalkmak mümkün değil. Biz enflasyonun yüzde 100 olduğu günler gördük. Ama hiçbir zaman yüzde 300 faiz vermedik bankalara. Burada bir terslik var" dedi.

'ET İTHALATI KARARI DOĞRU'

Canlı hayvan ithalatı kararını da olumlu bulduğunu ifade eden Aygün, besicilerin kendi üyesi olduğunu belirtti. Aygün, "Maalesef sektörde suni olarak fiyat yükseltmesi yaşandı. Et sektörü 5 yıl geriden seyrediyordu. Bunun acısını çıkartmaya çalıştılar. Ama biraz kantarın topuzunu fazla kaçırdılar diye düşünüyorum. Alınan önlem yerinde bir önlemdir. Ama burada dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlardan bir tanesi Türk halkı ne tür et yiyecek. Bu ithalatını Et Balık Kurumu yapacak. Bunu da ithalatçılar vasıtasıyla yapacak. Kendi et ithal etmeyecek. Yarın teklif vermek için son gün. Et ithalatıyla ilgilenen üyelerimiz varsa bunu da duyurmuş olayım. Et Balık Kurumu Genel Müdürüyle görüştüm, et fiyatlarını aşağıya indirecekler" diye konuştu.

Son iki aydır dünyanın en pahalı etinin Türkiye'de yendiğini kaydeden Aygün, "Bu ithalat kararı iyi bir önlem oldu. Ama ithalatın süresini iyi belirlemek lazım. Fiyatlar indikten sonra bunu durdurmak lazım. Yok ithalat devam eder ise bu sefer Türkiye'de besicilik sektörü biter, hayvancılık dışa bağlı olarak kalır. Bu yüzden ithalatı kademeli olarak düşürerek bir dengeye getirmek lazım. Şuanda kırmızı etin karkas fiyatı 17 liraydı, 12- 13 liraya düştü. Düşmesi gereken rakam da 10- 11 lira civarında. Bu rakamlardaki et vatandaşın sofrasına aşağı yukarı 14- 15 liraya yansıyacak ki bu da altından kalkılabilir bir durum" dedi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan ve üyeler daha sonra Truva Antik Kenti'ni gezdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Hamas, çatıştıkları İsrail askerlerinden bir kısmını daha rehin aldı

Hamas, çatıştıkları İsrail askerlerinden bir kısmını daha rehin aldı

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Bakmadan Geçme

RAMS PARK ALİ SAMİ YEN SPOR TESİSLERİ NEREDE, NASIL GİDİLİR? Galatasaray stadına METRO ile nasıl gidilir? GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI! #127942 Galatasaray KUPA TÖRENİ ne zaman, nerede? #9917 GALATASARAY KAÇ PUANLA ŞAMPİYON OLDU? Galatasaray'ı şampiyon yapan puan kaç? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU MU 2024? Galatasaray kaçıncı kez şampiyon oldu? SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIM KÜME DÜŞTÜ? #9917 Süper Lig'e veda eden son takım hangisi? GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917
Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title