Haberler

Çamlıyayla'daki Tarihi 'Murat Kuyusu' Restore Edilecek

Çamlıyayla ilçesinde 'Murat Kuyusu' olarak bilinen tarihi kuyu, belediye tarafından restore edileceği bildirildi

Çamlıyayla ilçesinde 'Murat Kuyusu' olarak bilinen tarihi kuyu, belediye tarafından restore edileceği bildirildi.

Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, yaptığı açıklamada, Toros dağlarının yamaçlarında kurulu bulunan ve yaz aylarında nüfusu yüz bine ulaşan Çamlıyayla ilçesinde belediye hizmet binasının yan tarafında bulunan ve Atatürk'ün mebuslarından Niyazi Ramazanoğlu'nun babası Hacı Hamza Ramazanoğlu tarafından yaptırıldığı bilinen 32 metre derinliğindeki su kuyusunu restore ettirerek, çevre düzenlemesiyle birlikte Çamlıyayla'ya gelenlerin hizmetine sunacaklarını söyledi.

Çamlıyayla'da yaklaşık 8 bin konut bulunduğunu ve bu konutların yaklaşık 7 bininde su kuyusu bulunduğunu kaydeden Tepebağlı, şunları kaydetti:

"Çamlıyayla'nın neresine baksanız orada bir su kuyusu görmek mümkün. Bu kuyuların içinde vatandaşların sosyal yaşantısı içerisinde folklorik açıdan son derece önemli olarak nitelendiğini gördüğümüz kuyular yer almaktadır. Ülkemizin değişik yörelerinde kimileri insanların dertlerine derman, dileklerine ferman aradıkları ziyaret mekânları halini almıştır.

Bu su kuyularından bazıları hayatlarında bir takım sorunları, dertleri olan insanların, genellikle de kadınlar ve genç kızlar tarafından adak adamak, dilek dilemek veya sıkıntılarından kurtulmak gayesi ile ziyaret edildiği bilinmektedir.

Ziyaret edilen bu mekânlar arasında kutsal olduğu kabul gören, sularının şifalı olduğuna inanılan su kuyuları ile dileklerin kabul olunup olunmayacağının öğrenilebildiği yerler olarak değerlendirilen ve halk tarafından ün kazanmış dilek, murat ve kısmet kuyuları da bulunmaktadır. İşte Çamlıyayla'mızda da binlerce kuyu arasında geçmişten günümüze kadar gelen bir 'Murat Kuyusu' mevcuttur. "

Tepebağlı, "Eski Türklerde inanç sistemi üzerine yapılan araştırmalarda su motifi önemli bir unsurdur. Su kutsal kabul edilir. Bu nedenle suyun kirletilmemesine özen gösterilir. Suya saygı esastır. Suyun bu temizleyici, kutsal yönü dolayısıyla da bir su kültürü oluşmuştur.

Dolayısıyla Anadolu'nun çeşitli yerlerinde varlığını sürdüren kuyuların birçoğu da kutsal kabul edilmiş, insanların dileklere ve isteklerle çare olabileceği düşünülmüştür. Çamlıyayla ilçemizdeki bu su kuyusunun suyunun da çoğunlukla genç kızların kısmetini açma konusunda özellik taşıdığı rivayet edilmektedir.

Bahtının açılmasını isteyen genç kız ve kadınların geçmişte bu kuyunun suyundan içerek, muratlarının yerine geldiği ifade edilmektedir. Bizde bu rivayetten yola çıktık. O nedenle tarihi kuyuyu, restore ederek, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" şeklinde sözlerini tamamladı.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title