Haberler

Çağdaş Hukukçular Derneğinden Cezaevi Raporu

Çağdaş Hukukçular Derneği Tarafından Hazırlanan "Cezaevi İzleme Komisyonu 2010 Raporu "düzenlenen Bir Basın Toplantısıyla Açıklandı

Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından hazırlanan "Cezaevi İzleme Komisyonu 2010 Raporu "düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Raporda F Tipi Cezaevlerindeki koşullardan bahsedilerek, sorunların ortadan kalkması için çeşitli önerilerde bulunuldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi düzenlenen bir basın toplantısıyla "Cezaevi İzleme Komisyonu 2010 Raporunu" açıkladı.

Açıklamayı Çağdaş Hukukçular Dernegi yönetim kurulu üyesi, Oya Aslan yaptı. Açıklama sırasında dernek yönetim kurulu üyesi Gülvin Aydın da hazır bulundu.

CEZAEVLERİNDEKİ SORUNLAR ANLATILDI

Çağdaş Hukukçular Derneği adına F Tipi Cezaevlerinde yaşananları anlatan Oya Aslan, cezaevlerinde yaşanan sorunları hazırladıkları rapora dayandırarak aktardı. Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından hazırlanan "Cezaevi İzleme Komisyonu 2010 Raporu "Tekirdağ 1 ve 2 No'lu F Tipi Cezaeleri ile Edirne F Tipi Cezaevi ile Kandıra 1 ve 2 No'lu F Tipi Cezaevlerinde kalan tutuklularla görüşmeler sonucunda oluşturuldu. Yaşan sorunları Çağdaş Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Oya Aslan yaptı.Aslan, Tekirdağ F Tipi Cezaevinde 70 kişiyle konuştuklarını ve burada tutukluların süngerli oda olarak tabir edilen odalara kapatıldığını kaydetti.

Aslan, "Süngerli odalar ışığın yapay olarak verildiği, sesin dışarıya çıkmadığı, karanlık, süngerle kapatılmış, temel ihtiyacın içeride giderildiği mekanlar "dedi. Aslan bir diğer sorunun ise, hücre cezasıyla ilgili sorunlar olduğunu kaydetti. Aslan, çok basit suçların bile hücre cezasıyla cezalandırıldığını iddia etti. Birçok tutuklu ve hükümlünün birikmiş disiplin cezaları olduğunu öğrendiklerini kaydeden Aslan, "Bu durumda tutuklu ve hükümlüler en temel hakları dediğimiz yakınlarıyla görüşme, sohbet edebilme, iletişim imkanlarının birkaç yılık verilen disiplin cezaları nedeniyle uygulanmadığını ve koyu bir tecrit altnda tutulduklarını da, görmüş olduk. "dedi.

Ağırlaştırılmış cezası olanların havalandırmaya çıkış hakkının bir saatle sınırlandırıldığını kaydeden Aslan, tutuklu ve hükümlülerin 23 saatini tek kişilik bir hücrede geçirdiğini de belirtti.

" F TİPİ CEZAEVİ MODELİ TERK EDİLMELİDİR "

Ardından Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından oluşturulan rapordaki tavsiyeleri ise, derneğin yönetim kurulu üyesi Gülvin Aydın okudu.Aydın, tutuklu ve hükümlüler için sohbet hakkının uygulanması, F Tipi Cezaevi modelinin terk edilmesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası modelinden vazgeçilmesi, tutuklu ve hükümlülerin biraraya gelmesinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Aydın, "Hapishanede kalması yaşamı açısından risk oluşturan hasta tutuklu ve hükümlülerin derhal serbest bırakılması için, idari işlemlere hız verilmelidir. Cezaevlerini denetlemek için izleme kurulları oluşturulmalıdır.Cezaevlerinde uygulanacak infaz modelleri bilimsel verilerle oluşturulmalıdır. Tutuklu ve hükümlülerin dış dünyayla iletişimini engelleyen ağır disiplin cezalarına son verilmelidir.Kötü muamele ve işkence iddialarını araştıracak etkin mekanizmalar oluşturulmalıdır. Tüm tutulanların sağlık hizmetlerinden etkin şekilde faydalanması sağlanmalı cezaevlerindekilerin her an ulaşbilecekleri doktor, diş hekimi ve sağlık görevlisi bulunmalı, durumu ağır olanşların hastaneye sevki sağlanmalıdır "diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title