Haberler

Bursa Btso Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır'dan Abd'lilere Sitem 'Abd'lilerden Hem Ticaret Hem Ziyaret' Haberine Ek Haber

Türk Amerikan İş Adamları Derneği Öncülüğünde Türkiye'ye Gelen ABD'li Ticaret Odası Başkanları, Eyalet Siyasetçileri ve İş Adamları Büyükşehir Belediyesi'nin Ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (btso) Ziyaret Ettiler. Btso Hizmet Binası'nda Başkan Yardımcısı Ali Hazır Tarafından Karşılanan Heyet ile İkili Ticari Görüşmelerde Yapıldı. Görüşmeler Öncesinde Konuşan Ali Hazır, Türkiye ve ABD Denilince Stratejik Ortak ve Sıkı Müttefik Olgularının Geldiğini Kaydetti. Gelinen Noktada İki Ülke Kamuoyunda Karşılıklı Güven ve Desteğin Dip Yaptığını Belirten Hazır, "ittifak Kelimesini Kullanabileceğimiz Pek Bir Görüşme Göremiyoruz. Stratejik Ortaklık, Aslında Çok da Önemli Olmayan 3'üncü Ülke Meselelerine Esir Edilmiş Sanki. Türkiye ile ABD Arasındaki Rakamlar, Bir Stratejik Ortaklığın Gereğini Yerine Getirebiliyor mu? Bunu Söylemek Ne Yazık Ki Çok Güç. Türkiye ile ABD'nin Dış Ticaretinin Türkiye'nin Toplam Dış Ticareti İçindeki Payı Yarı Yarıya Azaldı. 2006'dan Bu Yana Amerika'ya Mal Satmakta Ciddi Güçlükler Yaşıyoruz. Buna Karşılık ABD'den İthalatımız Son 3 Yılda İhracatımızı 3'e Katlamış Durumda. 2002'den Bu Yana ABD ile Dış Ticarette 22.3 Milyar Dolar Açık Verdik" Dedi.

Türk Amerikan İş Adamları Derneği öncülüğünde Türkiye'ye gelen ABD'li ticaret odası başkanları, eyalet siyasetçileri ve iş adamları Büyükşehir Belediyesi'nin ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret ettiler. BTSO Hizmet Binası'nda Başkan Yardımcısı Ali Hazır tarafından karşılanan heyet ile ikili ticari görüşmelerde yapıldı. Görüşmeler öncesinde konuşan Ali Hazır, Türkiye ve ABD denilince stratejik ortak ve sıkı müttefik olgularının geldiğini kaydetti. Gelinen noktada iki ülke kamuoyunda karşılıklı güven ve desteğin dip yaptığını belirten Hazır, "İttifak kelimesini kullanabileceğimiz pek bir görüşme göremiyoruz. Stratejik ortaklık, aslında çok da önemli olmayan 3'üncü ülke meselelerine esir edilmiş sanki. Türkiye ile ABD arasındaki rakamlar, bir stratejik ortaklığın gereğini yerine getirebiliyor mu? Bunu söylemek ne yazık ki çok güç. Türkiye ile ABD'nin dış ticaretinin Türkiye'nin toplam dış ticareti içindeki payı yarı yarıya azaldı. 2006'dan bu yana Amerika'ya mal satmakta ciddi güçlükler yaşıyoruz. Buna karşılık ABD'den ithalatımız son 3 yılda ihracatımızı 3'e katlamış durumda. 2002'den bu yana ABD ile dış ticarette 22.3 milyar dolar açık verdik" dedi.

'GERÇEK STRATEJİK ORTAKLIKTAN YANAYIZ'

Amerikalı girişimcilerin bir iki finansal iştirak dışında yılladır Türkiye'ye ciddi bir yatırım yapmadığına dikkat çeken Ali Hazır, bunların küresel krizin merkez üssünün ABD olması, 11 Eylül saldırısından sonra yaşanan güvenlik paranoyası ya da Irak'ta girişilen savaş olabileceğini söyledi. Bunların hiçbirinin Amerikalı dostların son dönemde ekonomide Türkiye'yi göz ardı ettiği gerçeğini değiştirmediğini vurgulayan Hazır, "Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, kendi gelişim hızlarının çok altında bir performansla ilerliyor. Temel sorun, bu trendin böyle devam edip etmeyeceği. Biz Türk girişimciler, ABD'li dostlarımızla gerçek anlamda bir stratejik ortaklıktan yanayız" diye konuştu.

'İKİ ÜLKE GİRİŞİMCİLERİNİN İŞ YAPMA BİÇİMİYLE BENZEŞİYOR'

Türkiye'nin, ABD'nin Avrupa Birliği pazarı için bir üretim üssü olabileceğini kaydeden Ali Hazır, Ford araçlarının üretildiği Gölcük Fabrikası gibi örnek Amerikan yatırımlarının artırılması gerektiğini söyledi. Orta Asya pazarında birlikte rol almayı istediklerini dile getiren Hazır, dünyada üretim ve ticaret ekseninin Doğu'ya kaydığını hatırlattı. Yeni düzene birlikte uyum sağlamayı istediklerini ifade eden Ali Hazır, "İki ülke girişimcilerinin iş yapma biçimiyle benzeştiği çok açık. Coca Cola'nın bir numaralı koltuğunda bir Türk'ün oturması bunun delili. Birlikte çok daha fazlasını yapabiliriz" dedi.

'UZATTIĞINIZ EL HAVADA KALMAYACAK'

Türkiye'nin ekonomik açıdan gelişen bir ülke olduğunu ve özelleştirmede önemli adımlar attığını anlatan Kentucky Bölgesi Ticaret Odaları Başkanı Joseph Reagan ise Türkiye'nin büyüme hızının kendilerini etkilediğini, ABD'de de bu oranın yakalanmasını arzuladıklarını kaydetti. Doğrudan yatırım ve ihracatta istenilen Türkiye'nin istenilen düzeyde olmadığını belirten Reagan, yerel tüketimde oranlarının ise çok güzel olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin globala ve yerele uygun genç bir nüfusu bulunduğuna dikkat çeken Joseph Reagan, "Bursa'da da canlı bir ekonomik yaşam var. BTSO'da da kendimizi evimizde gibi hissettik. Elinizi uzattınız ve bu el havada kalmayacak. Stratejik ortaklığımız gelişerek büyeyecek" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024? Bayern Münih elendi mi? Real Madrid-Bayern Münih maçı ne oldu, kim elendi? Sampiyonlar Ligi finali nerede oynanacak 2024? Wembley hangi takımın sahası?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title