Haberler

Bu Köyün Tüm Kadınları Usta Binici

Muş'un, Varto ilçesi Karapınar köyündeki kadınlar, koyunlarını sağmak için dağ taş demeden her gün at sırtında yaylaya çıkıyor.

Muş'un, Varto ilçesi Karapınar köyündeki kadınlar, koyunlarını sağmak için dağ taş demeden her gün at sırtında yaylaya çıkıyor.

Hamurpet Gölü yakınlarında bulunan 50 haneli ve yaklaşık 450 nüfuslu Karapınar köyünden yola koyulan kadınlar, günde 2 kez 10 kilometrelik yolu at sırtında gidip geliyor.

Usta bir jokey gibi 2 bin 800 rakımlı dağları aşarak koyunlarını sağan kadınlar, ata binerken hiç zorlanmadıklarını belirtiyor.

"Geçim kaynağımız hayvanları sağmak için başka çaremiz yok" diyen kadınlardan Hatice Kartal, atı olmayanların zaman zaman zorlandıklarını ifade etti. Kartal, şöyle konuştu:

"Öyle zamanlar oluyor ki bir atın sırtına aynı anda 3 kadın biniyor. Atı olmayanların, bunu yapmaktan başka çaresi yok. Köyümüzde erkeklerden çok kadınlar ata biniyor. Hayvanlarımızı gün içerisinde, iki kez sağmak için her gün kilometrelerce yolu gidip, gelmek zorundayız. Bu kadar meşakkatli olmasına rağmen yine eğlenceli olduğu anlar da var. Atlar bizim vazgeçilmez ulaşım araçlarımız. "

Aynur Kılıç da köydeki kadınların hemen hemen hepsinin, usta birer at binicisi olduklarını söyledi.

Kılıç, "Köyümüzde hemen hemen herkesin atı vardır. Küçük, büyük herkes ata binmesini bilir. Hatta bir köyden, diğerine misafirliğe gittiğimizde de yine ata biniyoruz" diye konuştu.

- MUŞ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title