Haberler

Bu Dünyadan Göçenler, Yalnız Unutulduklarında Ölürler" Belgeseli

İstanbul Rum cemaatinin en büyük mezarlığı olan Şişli Rum Mezarlığı'nı konu alan belgeselin ilk gösterimi, 21 Kasım'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.

İstanbul Rum cemaatinin en büyük mezarlığı olan Şişli Rum Mezarlığı'nı konu alan "Bu Dünyadan Göçenler, Yalnız Unutulduklarında Ölürler" belgeselinin ilk gösterimi, 21 Kasım'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.

Beyoğlu Rum Cemaati Vakfından yapılan yazılı açıklamaya göre, yönetmenliğini Angeliki Aristomenopoulou'nun, senaristliğini Nikos Mihailidis'in, seslendirmesini Sia Kosioni'nun yaptığı belgeselde, Mimi Plessa'nın müzikleri kullanıldı.

Belgeselde tarihçi Dr. Vlasis Agtzidis, Dimitri Frangopoulos, Elena Papageorgiou, İliaskou ailesi varisi Nikos İliaskos, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aktar ve Fener Rum Patriği Bartholomeos konuşmacı olarak yer aldı.

Patrikliğin himayesi altında gerçekleştirilecek etkinlik, 21 Kasım'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.

- Şişli Rum Mezarlığı

Şişli Rum Mezarlığı'nda, eski ve köklü Rum ailelerinden Zarifi ve Mavrokordatos ailelerinin fertlerinin yanı sıra pek çok Rum tüccar, bilim adamı, banker ve sanatçının mezarları yer alıyor.

Patrik Bartholomeos ve Beyoğlu Rum Cemaati Vakfı, sanatsal, tarihi ve görsel özellikleriyle öne çıkan 40 mezarın bakımını tamirini ve restorasyonunu içeren bir projeyi hayata geçirdi. Yunanistan ve Türkiye'den mermer ve taş ustaları, 6-7 Eylül olaylarının da arasında bulunduğu çeşitli dönemlerde yaşanan olayların mezarlardaki izlerini silmeye çalıştı.

Çalışmalar sonucunda mezarlardan çoğu tamamen restore edilirken, kalanların bakım ve restorasyonları devam ediyor. Projeyle yıkılmaya yüz tutmuş sanat eseri niteliği taşıyan veya önemli kişilere ait mezarlar kurtarıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Beyoğlu Şişli Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title