Haberler

Bozüyük'te "Bakır ve Molibden" Tesisi İnşaatına Tepki

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyüne yapılacak "bakır ve molibden" tesisi inşaatı, köylüler tarafından protesto edildi.

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyüne yapılacak "bakır ve molibden" tesisi inşaatı, köylüler tarafından protesto edildi.

Muratdere Köyü Muhtarı İsmail Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy sınırları içerisinde yaklaşık 15 yıldır sondaj çalışmalarının yapıldığını belirterek, çıkan bakır ve molibden rezervi çerçevesinde de maden tesisi kurulacağını söyledi.

Maden firmasının bilgilendirme toplantısı yaparak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu sunduğunu anlatan Kurt, şöyle konuştu:

"Yapılacak maden tesisisin atık sahası, köyün yerleşim alanına 400 metre mesafede ve köy içine giren dereyi dolduracak. Onun üzerine de atık havuzu yapıyor. Tesiste ayrılan madenin batağı havuza geliyor, o da köye yakın. O derede köyün su kaynakları var. 100 metre mesafede de 6 köyün suyunun geçtiği grup suyu hattı var. Tesisin yapılacağı alanda ortalama yüz senelik çam ağaçları ve piknik alanı var. Maden işlemede kimyasal madde kullanılacak. Atık havuzunda bir sızma olduğunda su kaynaklarımız ne olacak? Bizim madenin çıkartılmasına bir itirazımız yok, sonuçta devlete bir katma değeri olacak. Sadece madenin tesis ve atık sahasını köyümüz sınırları içerisine istemiyoruz. Firma madeni çıkartsın, götürüp başka yerde işlesin. Konuyla ilgili olarak köylülerce 240 imza toplayarak Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne götürdük. Şu ana kadar bize, yaptığımız şikayetle ilgili olumlu veya olumsuz hiçbir şey gelmedi."

Kurt, maden tesisinin 211 hektarlık bir alanı kapladığını, bu alanın yüzde 97'sinin ormanlık, yüzde 3'ünün ise tarım arazisi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

İsmail Kurt Bilecik Bozüyük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title