Haberler

Boykot Eşkiyalıktır, Zorbalıktır

Mehdi Eker, Sandığa Gidecek Olan Vatandaşların İradelerine İpotek Koymanın Demokrasi ile Bağdaşmadığını Söyledi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, referandumda sandığa gidecek olan vatandaşların iradelerine ipotek koymanın demokrasi ile bağdaşmadığını söyledi. Eker,"Zor kullanmak suretiyle insanları sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmak, bu tek kelimeyle eşkıyalıktır, zorbalıktır. Eşkıyalıktır bu" dedi.

Memleketi Diyarbakır'da referandum çalışmalarını sürdüren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Tarım Araştırma Enstitüsü bahçesinde, AKP Diyarbakır milletvekilleri İhsan Arslan, Kutbettin Arzu ile Vali Mustafa Toprak'ın da katıldığı gazetecilere iftar yemeği verdi.

Eker, BDP'nin referandum aldığı boykot kararını eleştirip, milletin sandığa gitme kararına kimsenin ipotek koymaya hakkı olmadığını söyledi. Hem demokratik Anayasal talepte bulunup hem de halkın demokratik kararını vermesine engel olmanın çelişkili bir durum ortaya çıkardığını belirten Eker, şöyle dedi:

"Bu çok yaman bir çelişkidir. Halkın doğrudan iradesine ipotek koymaktır bu. Hem irademe dokunma pankartları asacaksınız, hem de halkın iradesine sadece dokunmakla kalmayacaksınız, o iradeye ipotek hatta haciz koyacaksınız. BDP'nin asıl yaptığı budur. Yani biz demokratik bir anayasa istiyoruz diyeceksiniz. Demokratik hakkını kullanmasını da engel olmaya çalışacaksınız. Bu da izah edilebilir değildir. Çok yaman bir çelişkidir. Biz Diyarbakır'da halkımızın 12 Eylül askeri rejiminin izlerini taşıyan. 82 darbe anayasasının ne kadarının değiştirebilinirse, aslında ne kadar mümkünse o kadar değişiklik arzu ettiklerini biliyoruz. Yani mümkün olan bugün tamamının değişme talebi var. Diyarbakır da vatandaşlar üzerinde ama şu anda imkanlar bu. Milletin huzuruna getirdiğimiz 12 Eylül'de bu. Biz 12 Eylül'de daha çok demokrasi için evet dendiğini, evet talebinin olduğunu Diyarbakır sokaklarında görüyoruz. Geçmişte burada şöyle bir kurnazlık hissediyoruz doğrusu. Geçmiş referandum da Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin kısaltılması ile ilgi referandum yapıldı. Diyarbakır il genelinde katılım yüzde 50'liler civarında oldu. Şehir merkezinde çok daha düşüktü zannediyorum. Birileri geçmişteki bu düşük eğilimden yola çıkıp, bunu kendilerine boykot yoluyla ciro etme yoluna gidiyorlar. Ama bizim çağrımız şudur. Diyarbakır'da vatandaşlarımızın mutlaka sandığa gitmesi, milletin sandığa gitme kararına kimsenin ipotek koymaya hakkı yoktur. Bu tür teşebbüs ve çağrının demokrasi ille de demokratik taleplerle de hiçbir ilişkisinin olamayacağı ortadır"

VATANDAŞI TEHDİT ETMEK EŞKİYALIKTIR

Bakan Eker, Şırnak'ta bazı vatandaşaların kapılarına referanduma gitmemeleri yönünde tehditkar notlar bırakıldığı haberlerinin yapıldığını söyledi. Bu konuda önleyici çalışmaların yapılacağını belirten Eker, şöyle dedi:

"Şimdi bu tür şeylerin olabileceğini biz biliyoruz. Ama tabi devletin ilgili kurumları gerek emniyet, gerekse diğer kurumlar, istihbarat onlarda gerekli ve önleyici çalışmayı yapıyorlar. Esasen o gün sandık başında güvenliğini sağlama çalışmalarını sürdürüyoruz. Çünkü böyle bir zor kullanmak suretiyle insanları sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmak, bu tek kelimeyle eşkıyalıktır, zorbalıktır. Eşkıyalıktır bu. Bunu demokrasi sözüyle bulandırmaya kalkışmak, bulamaya kalkışmak, milletin dikkatinden kaçacak bir şey değildir. Devletimizde bu yönde gereken önlemi alacaktır. Bu durumda vatandaşımızın büyük bir kesiminin de buna itibar etmeyeceğini, tehditlerde aldırış etmeyeceğine biz inanıyoruz. Çünkü vatandaşa söyledikleri de anlaşılır bir şey değildir. Bu memlekette yıllarca demokrasi talepleri ile bu milletten oy istiyorsunuz. Demokratikleşme, demokratik anayasa taleplerinde bulunuyorsunuz, bizim partimiz her gün kapatılıyor diyorsunuz. Bize siyasi çalışma alanı bırakılmıyor. diyeceksiniz, ondan sonra bu memleketteki demokratik düzenlemelerde karşı çıkacaksınız. İnsanların gidip oy kullanmasına izin vermeyeceksiniz. Bu çelişki milletin gözünden kaçmıyor. Bu millette bunu kabul etmiyor. Vatandaşında bu konuda çok net bir şekilde tavırlarını koyduklarını da biz biliyoruz. Çünkü bugüne kadar sizin dedikleriniz başkaydı, siz bugün bizden başka bir şey istiyorsunuz diye vatandaşlar tepki gösteriyor. Tedbirler alınır, can güvenliği de, sokak güvenliği de neyse güvenlik alınır. ve kim böyle bir şeyde yaparsa şiddetli bir şekilde cezalandırılır'

Yemek sırasında masaya çıkmaya çalışan bir kedi de Eker ve Milletvekili İhsan Arslan'a zaman zaman zor anlar yaşattı.

Canan ALTINTAŞ - Serdar SUNAR / DİYARBAKIR - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title