Haberler

"Borsa Trendleri" Raporu."İmkb-Tüm'de Yılbaşından Bu Yana TL Bazında Yüzde 36, ABD Doları Bazında...

İMKB-Tüm endeksi yılbaşından bu yana TL bazında yüzde 36, ABD doları bazında ise yüzde 33 arttı.

İMKB-Tüm endeksi yılbaşından bu yana TL bazında yüzde 36, ABD doları bazında ise yüzde 33 arttı.

Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) iş birliğiyle hazırlanan "Borsa Trendleri" raporunun ikincisi açıklandı. Rapora göre, İMKB-Tüm endeksinin yılbaşından bu yana TL bazında yüzde 36, ABD doları bazında ise yüzde 33 arttığı gözlendi.

"Borsa Trendleri" raporuyla ilgili bilgi veren TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Funda Güngör Akpınar, raporla ilgili bütün datanın MKK tarafından topladığını ve verilerin kullanılabilir hale getirildiğini belirtti. Özellikle piyasadaki trendleri, eğilimleri doğru algılayabilmek için halka açık şirketler ve diğer piyasa oyuncuları olarak, strateji planlarını bu eğilimler ve veriler üzerine kurgulamanın çok doğru olacağına inandıklarını ifade eden Akpınar, aksi takdirde yapılan çalışmaları daha hedefsiz ya da temelleri daha niteliksiz olarak başlatmış olacaklarını söyledi.

MKK Genel Müdür Yardımcısı Aslı Günel ise raporla ilgili olarak, "Piyasamız diğer gelişmekte olan piyasalardan nasıl ayrışıyorsa bizde teknik altyapı olarak özelliklerde gelişmekte olan diğer ülkelere göre baya ileri bir noktadayız" ifadesini kullandı.

Sistemde tutulan 20 milyon yatırımcıya ait 40 milyon hesap olduğu bilgisini veren Günel, "Elimizde çok ciddi, yatırımcı davranışlarını analiz etmemizi, trendleri analiz etmemizi sağlayacak bir veri var. Tabiki yaklaşık 40 milyon hesabı proses edebilmek çok ciddi bir teknolojik alt yapı getiriyor. Biz MKK olarak bilgi ve teknolojiyi hep çok önemli unsurlar olarak görüyoruz. İçinde olduğumuz unsurlarda da bu iki unsuru hep görürsünüz. Bu rapor da bu işlerden biri" diye konuştu.

TÜYİD ve MKK'nın hazırladığı rapor, halka açık şirketleri, piyasa değerlerini, halka açıklık oranlarını, endeks performanslarını, işlem hacimlerini, hisse senetlerini elde tutma sürelerini ve yerli-yabancı ya da yatırımcı türleri bazında dağılım ve performanslarını bir arada inceliyor. Raporun ikinci sayısı 2012 yılı ocak-eylül dönemini kapsıyor.

-9 ayda 22 halka arz gerçekleşti-

Rapora göre, birincil halka arzlar ve gelişen işletmeler piyasası dahil olmak üzere 22 yeni şirket İMKB'de işlem görmeye başladı. Başvuru yapan şirketler listesine bakıldığında halka arz olan şirketlerin yıl sonuna kadar 40'a ulaşabileceği görülüyor. Bu rakam, 27 halka arzın gerçekleştiği 2011 yılına göre önemli bir artışı gösterirken, 2012 yılının, 36 şirketin halka açıldığı 2000 yılı da dahil olmak üzere İMKB'nin kuruluşundan bu yana en iyi ikinci yıl olmaya aday olduğu kaydedildi.

2012 ocak-eylül döneminde yapılan halka arzlardan toplam 478 milyon lira hasılat elde edildi. Bu dönemde halka arz edilen şirketlerde en yüksek halka açıklık oranı yüzde 37,91 ile Sanifoam Sünger Ticaret ve Sanayi AŞ oldu. En fazla yabancı alım ise Niğbaş Niğde Beton AŞ'de oldu. Halka arzlara en fazla ilginin yurt içi yatırımcılardan geldiği görüldü.

-Türkiye'deki halka açıklık oranı yüzde 27-

30 Eylül 2012 itibariyle İMKB-Tüm'ün fiili dolaşımı baz alındığında halka açıklık oranı yüzde 27 oldu. En yüksek şirket değerine sahip 30 şirketin hisselerinden oluşan İMKB-30'da ise bu oran yüzde 31,70 olarak gerçekleşti. Alt sektörler bazında incelendiğinde, en yüksek halka açıklık oranları yüzde 47,84 ile Ticaret ve yüzde 40,54 ile Sınai endekste gözlendi. Sınai endeksin halka açıklık oranı yılbaşına göre yüzde 2,15 arttı.

Öte yandan fiili dolaşım oranına bakıldığında yılbaşına göre en fazla yükseliş 3,06 puanla Banka endeksinde meydana geldi.

- İMKB-Tüm piyasa yılbaşından bu yana yüzde 36 artış gösterdi-

30 Eylül 2012 itibariyle İMKB-Tüm'ün piyasa değeri bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 475 milyar lira, ABD doları bazında ise yüzde 15 artarak 266 milyar dolar oldu.

İMKB'nin küresel piyasalardan olumlu ayrışması sonucunda tüm endekslerin hem yıllık bazda, hem de yılbaşına kıyasla değer kazandığı görüldü. Yıl içinde en fazla artış yüzde 42 ile Ticaret endeksinde, en düşük artış ise yüzde 22 ile Hizmetler endeksinde meydana geldi.

Aylık bazda ise İMKB-100 dışındaki tüm endeksler düştü.

Eylül ayında en yüksek işlem hacmine sahip olan Mali endeksin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 58 oldu. En düşük pay ise yüzde 2 ile Ticaret endeksinde gerçekleşti.

-En fazla net yabancı giriş 3,9 milyar dolar ile İMKB-100 endeksine yapıldı-

Yabancı yatırımcılar 2012 yılının ocak-eylül döneminde tüm endekslerde net alım yaparken, İMKB-Tüm'de net giriş 4 milyar ABD dolarına ulaştı. İlk çeyrekte tüm endekslere net giriş olduğu, ikinci ve üçüncü çeyreklerde ise Ticaret, Holding ve Teknoloji endekslerinde net çıkış olduğu görüldü. Alt endeksler incelendiğinde en yüksek net alımların Mali endekste yapıldığı gözlendi.

- İşlem hacminin yüzde 80'i yerli yatırımcıdan-

Yabancıların toplam işlem hacmindeki payı yılın ilk çeyreğinde yüzde 20'li seviyelerde iken sonrasında çok az da olsa düştü. 31 Mayıs 2012 tarihi itibariyle yabancıların işlem hacmindeki payı yüzde 19 olarak gerçekleşti. Yabancıların eylül ayında en yüksek işlem hacmine yüzde 24 ile Banka endeksinde, en düşük işlem hacmine ise yüzde 6 ile Teknoloji endeksinde sahip oldukları görüldü.

İşlem hacmi dağılımı incelendiğinde, geçtiğimiz yıldan bugüne gerçekleşen işlem hacimlerinin yüzde 80'inden fazlasının yerli yatırımcılar tarafından yapılmakta olduğu görüldü. Ocak-eylül döneminde yabancıların işlem hacmindeki ortalama payı yüzde 18 oldu.

Eylül 2012 sonu itibariyle İMKB'de 1 milyon 72 bin yerli yatırımcıya karşılık 7,865 yabancı yatırımcı bulunmakta ve Mayıs ayından bu yana yabancı yatırımcı sayısında önemli bir değişiklik olmazken yerli yatırımcı sayısında yaklaşık 20 bin adetlik bir azalma görüldü. İşlem hacminde yüzde 19 paya sahip olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payı mayıs ayında yüzde 62 seviyesinde iken eylül itibariyle yüzde 64 seviyesine ulaştı.

Yerli yatırımcıların halen yüzde 99.6'sı gerçek, yani bireysel yatırımcılardan oluşurken, kurumsal yatırımcı sayısının payı, son bir yılda yüzde 17 oranında artmış olsına rağmen çok düşük kaldı. Yabancı yatırımcılarda ise kurumsal yatırımcıların ağırlıkta olduğunu dikkati çekti.

-Yatırımcı sayısı yabancılarda arttı-

Piyasa değerleri açısından yıllık bazda artış gözlenirken, yatırımcı sayısı yabancı yatırımcılarda arttı, yerli yatırımcılarda ise azaldı. Yabancılarda en yüksek artış Hizmet endeksinde olurken, yerlilerde en yüksek artış Holding endeksinde oldu. Toplam 1,1 milyona yaklaşan yatırımcıların yüzde 83'ünün İMKB-100 hisselerini tercih ettikleri görüldü.

Piyasa değerleri açısından hem yerli, hem yabancıların portföylerinde 2011 yılının son ayı ile karşılaştırıldığında artış yaşandığı gözlendi. Bunun tek istisnası Teknoloji endeksinde yerli yatırımcılara ait piyasa değerindeki yüzde 10 düşüş oldu. En yüksek artış yabancılarda Banka endeksinde, yerlilerde ise Ticaret endeksinde oldu.

Eylül 2012 itibarıyla İMKB'de en yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülkenin ABD, İngiltere ve Lüksemburg olduğu görüldü. Mayıs 2012'de 1,190 olan ABD'de yerleşik yatırımcı sayısı eylül ayı itibariyle 1,227 adede ulaştı. Bu yatırımcılar toplam yabancı yatırımların üçte birine sahipken, ilk iki sırada yer alan ABD ve İngiltere adresli yatırımcılar toplam portföyün yarısından fazlasını elinde tuttuğu görüldü.

Muhabir: Ziya Altunbaş/Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Yılmaz yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Aslı Günel Akpınar Eylül Ekonomi Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title