Haberler

Borsa'da Canlı Hayvan Üretimi Semineri Verildi

Gaziantep Ticaret Borsası ve Matlı Yem işbirliğiyle canlı hayvan üreticilerine yönelik 'Hayvan Beslemenin Döl Verimi Üzerine Etkisi' konulu eğitim semineri düzenlendi.
Canlı Hayvan üretiminde Türkiye'nin en önemli şehirleri arasında yer...

Gaziantep Ticaret Borsası ve Matlı Yem işbirliğiyle canlı hayvan üreticilerine yönelik 'Hayvan Beslemenin Döl Verimi Üzerine Etkisi' konulu eğitim semineri düzenlendi.

Canlı Hayvan üretiminde Türkiye'nin en önemli şehirleri arasında yer alırken son yıllarda bu konuda önemli bir gerilemenin yaşandığı Gaziantep'te, sektörün yeniden toparlanması Gaziantep Ticaret Borsası'nı harekete geçirdi. Üreticiliğin yeniden teşvik edilmesi ve canlı hayvan üreticilerinin bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürüten Gaziantep Ticaret Borsası bu amaçla Matlı Yem A.Ş. işbirliğiyle 'Hayvan Beslemenin Döl Verimi Üzerine Etkisi' konulu seminer gerçekleştirdi.

Uludağ Üniversitesi Hayvan Besiciliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Türkmen'in konuşmacı olarak katıldığı seminere, GTB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Satıl, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Canlı Hayvan Yetiştiricileri, Ziraat Odaları Temsilcileri ve çok sayıda bu işle ilgili firma yöneticisi katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Satıl, bölgede ve Gaziantep'te son yıllarda canlı hayvan üretiminde yaşanan sıkıntıları dile getirerek çözüm yolları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hayvan yetiştiriciliği yatırımı için Türkiye'de en doğru yer seçiminin Gaziantep olduğunu ifade eden Satıl, "Gaziantep her şeyden önce bu iş için tüm ham maddelerin bol miktarda bulunduğu bir yer. Gıda, tarım sektörü ve tarım ürünlerini işleme konusunda öncü bir şehir. Dolayısıyla ham madde kaynaklarımız daha ucuz. Bu durum özellikle yem ve diğer harcamalarda maliyetin düşmesine önemli katkılar sağlayacak. Öte yandan Matlı Yem A.Ş.'in ilimizde yapmış olduğu yatırımı da biz üreticiler için önemli bir şans olarak görüyorum. Çünkü dertlerimiz ve sıkıntılarımız olduğunda hemen yanı başımızda Matlı'nın teknik elemanları olacak. Bu da bize hem bilgi, hem zaman hem de rekabet konusunda önemli avantajları sunacak" diye konuştu.

Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olan Özer Matlı ise seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüzde 25'ini temsil eden tarım kesiminin zor şartlarda, çok yoğun emeklerle, ekmek mücadelesi verdiğini söyledi.

Bulunduğu konum itibariyle bir tarım dehası olarak görülen Gaziantep'te tarım ve hayvancılığın entegre edilmesi gerektiğini belirten Matlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Toprağı ekmek, topraktan ürünü almak, bunu hayvana çevirmek, hayvandan da güvenli gıda ve son tüketiciye ulaştırmak hepimizin yaptığı çalışmalar bir emek bedelidir. Ayrıca yaptığımız işin ciddi birde manevi değeri var. Çünkü insan gıdası ve insan sağlığı ile uğraşıyoruz. Aynı zamanda dili olup ta konuşamayan bir hayvana karşı manevi sorumluluğumuz var. O nedenle yaptığımız işin sorumluluğunu ve hassasiyetini biliyoruz. Bu topraklara ve topluma borcumuz olduğunu biliyoruz. Marka olarak 15-20 güne kadar Gaziantep'te yeni bir yatırımımızla devreye gireceğiz. Burada amacımız mevcut imkanlardan faydalanarak para kazanmak değil. Bizim temel prensibimiz ülkemize ve toplumumuza borcumuzu ödemek. Bizde vesile olabilirsek Gaziantep'te hayvancılığı belli bir noktaya getirme konusunda marka olarak çorbada bir tuzumuzun olmasını istiyoruz. Çünkü şuna inanıyoruz rekabetin olmadığı yerde hiçbir başarı elde edilemez. Gaziantep tarım noktasında çok önemli bir coğrafi konumda bulunuyor ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Gaziantep'in yakın komşularına baktığımızda Suriye'de ve Ortadoğu'da ciddi bir petrol geliri var. Ama Allah herkese her şeyi aynı oranda nasip etmiyor. Petrolü var ama tarım yapabileceği bir toprağı yok. Bizim coğrafi alanda bunları işleme konusunda ciddi altyapımız var. Ama para, teknoloji tek başına karın doyurmuyor. Dünya üç sene önce yaşanan kuraklık sonrası yeniden tarım ve hayvancılığı keşfetti. Gıda, kuraklık sayesinde çok stratejik bir öneme sahip oldu. Bunun çeşitli örneklerini Ortadoğu ve Arap ülkelerinde değişik örnekleriyle görebilmekteyiz."

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Uludağ Üniversitesi Hayvan Besiciliği Anabilim Dalı Başkanı İsmet Türkmen'de, 'Hayvan Beslemenin Döl Verimi Üzerine Etkileri' hakkında açıklamalarda bulundu.

Dünyada gerçekleştirilen süt ve besi hayvancılığı hakkında çeşitli rakamsal veriler eşliğinde bilgiler sunan Prof. Dr. Türkmen, besicilikte doğru bilinen yanlışlar hakkında da uyarılarda bulundu.

Hayvanlarda döl tutmamanın tüm dünya genelinde yaşanan önemli bir sorun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Türkmen, "Pek çok ülkede ilk tohumlamada gebe kalma oranı yüzde 40'ın altında gerçekleşiyor. Yüksek süt verimi, beslenme hataları, hastalıklar, ilgisizlik ve uygulama yanlışlıkları bu durumu tetikliyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Satıl ve Ali Tabur, Uludağ Üniversitesi Hayvan Besiciliği Anabilim Dalı Başkanı İsmet Türkmen ve Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olan Özer Matlı'ya plaket ve hediye takdiminde bulundu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Ticaret Borsası Uludağ Üniversitesi İsmet Türkmen Matlı Yem Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title