Haberler

Bolu // Ekg // Anayasa Mahkemesi'Ni İnsan Hakları Mahkemesi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay: "türkiye Faile Meçhuller Ülkesi Değil" Başlıklı Habere Ek:

İçişleri Bakanı Beşir Atalay: "Türkiye faile meçhuller ülkesi değil" başlıklı habere ek:

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bolu Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün konferans salonunda düzenlenen "Büyük Türkiye Vizyonu" konulu konferansta konuştu. Anayasa paketinin en geç Salı veya Çarşamba gününe kadar hazırlayacaklarını söyleyen Bakan Atalay, "Paketin genel özelliği, bu bir demokrasi paketidir. Bu bir insanlığı daha ön plana çıkartan bir pakettir. Yurtdışına çıkmama kararı keyfi olmayacak, yargı kararı ile olacak. Kişinin özel hayatı, kendi kişisel verileri, ombusmanlık diye bir mekanizme gelecek. O da bireyi korumak için. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı olacak. O kadar önemli ki, Anayasa Mahkemesi'ni, İnsan Hakları Mahkemesi haline getiriyoruz. Anayasa Mahkemesi üst yargı organımız. Uluslararası ülkelerde yüksek mahkemelerin temel özelliği daha fazla insanı, haklarını ve özgürlüklerini koruyan mahkemedir. Türkiye'de mevzuatın kendisine yüklediği görevler ve yapısal sorunlar olarak Anayasa Mahkemesi siyasi partileri kapattı. Sanki yasaklayıcı bir imaj var. İnsan haklarıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeden önce Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini sağlayacağız. Böylece uluslararası standartta insan haklarıyla ilgili hassasiyeti olan bir mahkeme olacak" dedi.

Atalay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının tartışıldığını belirterek, "Onunla ilgili yanlış anlaşılmalar oluyor, keşke olmasa, iyice okunup çalışılsa. Tamamen yargı kendisi oluşturuyor. Siyaset kesiminden kimsenin gönderdiği kişiler yok. Üyelerin yarısını hakimler seçiyor. Kürsüye ilgi veriyoruz. Bugüne kadar iki yüksek mahkeme oraya üye seçiyor. Bir de Adalet Bakanımız ve müsteşarı. Bu tasarı ile yarısını 10 tanesini kürsü seçiyor. Yani çalışan 1'inci sınıf hakimler seçiyor. Yargı mensupları kendi aralarında seçecekler. Bir anlamda yargıya ilk kez demokrasi giriyor. Bundan çok memnun kalmaları lazım. Topluma bunları iyi anlatmak durumundayız. Yanlış yorumlanacak bir durum yok" diye konuştu.

2011 SEÇİMİ ANAYASA'NIN TAMAMININ DEĞİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR SEÇİM OLACAK

Atalay, 2011 seçiminin Anayasa'nın tamamının değiştirilmesi üzerine bir seçim olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bizim yaklaşımımız herkes teklif getirsin. Eleştirsin, alternatif getirsin, tartışılsın, olgunlaşsın. Anayasa ile ilgili hazırlığımız 2007 seçimlerine dayanır. O dönem önce hazırlandı, sonra partimizle ilgili kapatma davası olunca yürümedi. Şimdi iyi bir paket hazırlandı. Muhalefete de açtık. Ama muhalefet tabi dikkatinizi çekmiştir, üzücü. Muhalefet partileri ilk 'Bizim tutumumuz belli, destek vermeyeceğiz' gibi açıklamalar oldu. Bu cümleler çok üzücü. Siyasi partiler bu konuları oturup çalışması lazım. Partileri ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ettik. Türkiye'nin meselelerini dert edinen her kurumda Anayasa taslağı ile ilgili çalışmalar var. Anayasa'nın değiştirilmesi kaçınılmaz. İnanın 2011 seçimi Anayasa'nın tamamının değiştirilmesi üzerine bir seçim olacak. Bütün partiler seçimde bunu gündemlerine alacaklar. Seçime gitmeden önce demokratikleşme ile ilgili öncelikleri olan bazı maddeler üzerinde çalışmalar yapıldı, yürüyor. Bu yürüyecek. Umarız, partilerimiz daha duyarlı olurlar. Son günlerde duyuyoruz. Ana muhalefet partisinin de çalışmaları varmış. Buna sevindik. Kapıyı kapatacaklarına kendi teklifleri olsun. Biz AK Parti olarak kararlıyız. Bunun Meclis görüşmeleri başlayacak. Yeterli desteği almazsak referanduma gitmesi yönünde çalışılacak. Belki de Anayasa'nın milletin kendi takdirine sunulması iyi bir şey. Öyle de olursa bizim için problem değil. Bu değişikliğin ben Türkiye'nin demokratikleşmesinde önemli bir kilometre taşı olacağını düşünüyorum"

AKP'li Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz konferansın ardından Bakan Atalay'a Kürt, Çerkez, Ahbaz, Roman, Laz, Türk askerinin tasvir edildiği "Demokratik Açılım" adını verdiği bibloları hediye etti.

Salondan çıkarken gazetecilerin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın görevden alınmasıyla ilgili soru sorması üzerine Bakan Atalay, "O konuda sürecin nasıl işleyeceği hukukta belli. Benim anlatmam gerekmiyor" diyerek cevapladı.

Bakan Atalay daha sonra helikopter ile kentten ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte TBMM'ye sunulan taslak metindeki maddeler

Sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte TBMM'ye sunulan taslak metindeki maddeler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title