Haberler

"Bölge Parlamentolarımız da Olacak"

Güncelleme:

Demirtaş Midyat'ta Özerlik Talebiyle Yetinmedi, Parlemento İstedi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Süryani ve Araplar kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Mardin'in Midyat İlçesi'nde düzenlenen mitingde, Türkler, Süryaniler, Araplar, Kürtlere referandumda boykot çağrısı yaptı. Demirtaş, "Türkiye demokratik özerklikle yönetilecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bölge parlamentolarımız da olacak, kent meclislerimiz de olacak. ve bölge halkı kendi kendini yönetecek. İşte o zaman Süryani halkı da rahat nefes alacak, Kürt halkı da, Arap halkı da, Türk halkı da rahat nefes alacak. O zaman kendi anavatanımızda bir nefes özgürlük solumanın mutluluğunu hep beraber yaşayacağız" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, referandum mitinglerine dün gece Süryanilerin ve Arapların yoğun olarak yaşadığı Mardin'in Midyat İlçesi'nde devam etti. BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız'ın da katıldığı Otogar Alanı'ndaki mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Miting öncesi alanda Kürtçe, Süryanice, Mıhallemici şarkılar çalınırken, alana gelenler halaylar çekti. Demirtaş'ın otobosü çıkışı sırasınad havai fişekler atıldı.

BAŞBAKAN'IN KAFASINI NETLEŞTİRECEĞİZ

Demirtaş, aylardır Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a dartlerini çözümlerini anlatmaya çalıştıklarını belirterek, "Başbakan kendine çok güveniyor herhalde mecliste uzattığımız eli tutmadı. Şimdi o zaman diyordu ki biz bu anayasa paketini referanduma götürdüğümüzde BDP'lilerin, Kürtlerin hepsi zaten mecburen evet diyecekler. Siz mecliste boykot etseniz de sandığa gidecek Kürtler AKP'yi destekleyecek diyordu. 40'ncı mitingimizi yapıyoruz. ve her yerde gördük ki BDP'nin tabanı Başbakan'ın dediği gibi kafası karışık bir taban değil. Asıl kafası karışık olan Başbakan'mış meğer meydanlarda bu ortaya çıktı. Başbakanının kafasını düzeltmeniz lazım. Bu ülkeye karışık kafalı bir Başbakan olmaz. Bu nedenle sandıkları boş bırakarak başbakanın kafasını netleştireceğiz" dedi.

Demirtaş, "Süryanisiyle, Arabıyla, Türküyle, Kürdüyle bütün Midyatlılar diyeceğiz ki, madem sen bu anayasadaki Kenan Evren ruhuna dokunmuyorsun, madem herkes Türk'tür, madem herkes Türkçe konuşmak zorundadır, madem tek anadil Türkçedir, madem tek millet vardır o halde alsana boş sandıklar, al sana boykot" dedi.

BARAJ DÜŞERSE BDP 80 MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR

Yeni Anayasada kendilerinin desteklerine ihtiyaç olacağını savunan Demirtaş, şöyle dedi: "Eğer bizim desteğimiz almak istiyorsan bizim taleplerimiz var bu kadar basit. Gel seçim barajını düşürelim. Meclisi toplayalım iki günde seçim barajını düşürelim. O zaman BDP 80 milletvekili ile Meclis'e gelir. Saadet Partisi de gelir o da gelsin. Meclis dışında kalan partiler gelsin, o zaman mecliste el ele verelim Kürt sorununu çözelim. Başörtüsü sorununu çözelim. Alevilerin sorununu çözelim. Emekçilerin, işçilerin, öğrencilerin sorununu çözelim, yeni Anayasa'yı o zaman beraber yapalım. Peki Başbakan ne diyor? Olmaz diyor. Baraj düşmez diyor. Anadilde eğitim olmaz diyor. Özerklik olmaz diyor. Anayasal vatandaşlık olmaz diyor. Peki senin bu boş vaatlerine karşı biz de sana boş sandıkları göndermez miyiz Tayip Erdoğan."

BOŞ SANDIK, SÜRYANİLERİN, ARAPLARIN İSYANIDIR

"Ne kadar boş sandık çıkarsa Başbakan'ın o kadar yanlış yaptığını anlayacağını öne süren Demirtaş, Midyatlılaları sandıkları boykot etmeye çağırdı. Demirtaş, şöyle dedi: "Burada yaşayan bütün halklar şunu iyi bilmeli ki yeni bir Anayasa olmazsa kendi anavatanınızda özgürce nefes almanız imkansızdır. Kendi anavatanında köle muamelesi gören bir halk onuruyla yaşayamaz. Bu nedenle bizim için yeni bir Anayasa bir onur mücadelesidir. ve biz yeni Anayasa'yı dilene dile değil, direne direne kazanacağız. Midyat'tan çıkacak olan boş sandıkların anlamı başkadır. Mardin'den çıkacak olan boş sandıkların anlamı başkadır. Bu boş sandıklar katliama uğramış, sürgünlere gönderilmiş Süryanilerin isyanıdır. Bu boş sandıklar zorla kendi anavatanında açık cezaevinde mahkum edilmiş Kürt halkının isyanıdır. Bu boş sandıklar, dili, kültürü yasaklanmış, hor görülmüş Arap halkının isyanıdır. Bu nedenle Midyat'ın boş sandıkları bütün dünyaya özgürlüğünü haykırmanın sesidir. Midyat'ın boş sandıkları bu yüzden çok önemlidir."

TÜRKİYE DEMOKRATİK ÖZERLİKLE YÖNETİLECEK

Demirtaş, demokratik özerkliği er veya geç bu topraklarda hayata geçireceklerini iddia etti. Boykot kararında ısrarcı olduklarını belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Türkiye demokratik özerklikle yönetilecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bölge parlamentolarımız da olacak kent meclislerimiz de olacak. ve bölge halkı kendi kendini yönetecek. İşte o zaman Süryani haklı da rahat nefes alacak, Kürt halkı da, Arap halkı da, Türk halkı da rahat nefes alacak. O zaman kendi anavatanımızda bir nefes özgürlük solumanın mutluluğunu hep beraber yaşayacağız. İşte bu mücadele halkların ortak özgürlük mücadelesi olmalıdır. Bu yüzden Midyat'ta bütün sandıklar bomboş çıkmalıdır.

Boykot kararımız hükümetin yaptığı yanlıştan geri dönene kadar kararlıca sürdüreceğimiz bir politikadır. BDP boykot kararından vazgeçmiş, BDP boykot kararını evete çevirecek haberlerinin hepsi yalandır. Eğer değişecekse önce Başbakan değişecek. Önce Başbakan yaptığı yanlıştan geri dönecek ki BDP de boykot kararını tartışsın. Onun dışında biz tartışmaya açmadık, açmayacağız. Boykot kararı bizim siyasi tavrımızdır."

KENDİMİZİ YÖNETECEĞİZ

Midyatlılardan sandıklara sahip çıkmasını isteyen, Demirtaş, "O halde herkese diyeceğiz ki bu mücadele bu topraklara özgürlük getirecek bu mücadele Midyat'a özgürlük getirecek. ve biz kendi meclislerimizde Yezidisiyle, Mıhellemisiyle, Arabıyla, Türküyle, Kürdüyle artık kendimizi yöneteceğiz. Biz buna karar verdik. ve bunda ısrarcıyız diyeceğiz" dedi.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞMEK ÖNEMLİ

Abdullah Öcalan ile görüşme yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Ateşkesin kalıcı hale dönüşebilmesi açısından BDP'nin DTK'nın ve STK'ların elini güçlendirmesi lazım Başbakan'ın. Operasyonları durdurması lazım. Siyaseti öne çıkarabilmek için demokratik siyasete değer verdiğiniş göstermesi lazım başbakanın. Artık silahla savaşla hiçbir sorunun çözülmediği çözülemeyeceği ortadayken başbakanın bir taraftan da BDP ile diyalog kurması lazım. Elbetteki Öcalan ile görüşmek önemlidir. Savaşın sonlanması için, ateşkesin kalıcı hale gelmesi için ve barışın gerçekleşmesi için önemlidir. Ama bir taraftan BDP ile diyalog ve müzakere yapılmalıdır. Yeni bir anayasa tartışması yürütülmelidir. BDP burada muhataptır ve elbette ki bu ikisi birlikte yürüdükçe Kürt sorunun çözümü kolaydır, mümkündür. Başbakan bu konuda cesur olmalıdır. Biz buradan başbakana artık cesur bir başbakan ol çağrısı yapıyoruz. Habur'da yaptığın gibi geri adım atma. Habur'da yaptığın gibi CHP'nin, MHP'nin kışkırtmaları karşısında geri adım atma, tarihi fırsatı kaçırma. Gün barış günüdür. Gün kendi koltuklarında vazgeçip gerekirse kendi canından vazgeçip bu ülkenin barışını sağlama günüdür. BDP buna hazırdır işte AKP'de hazırsa barış yakındır. Barış mümkündür diyoruz."

BAŞBAKAN'IN ZAMANI AZALDI

Demirtaş, konuşmasının son bölümünde Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunarak, "Başbakan olduğunu göstermeli taleplerimize bir ses bir cevap vermelidir, çünkü zaman onun açısından azaldı. Yoksa bizim açımızdan evet de çıksa, hayır da çıksa biz yeni anayasaya kavuşuncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kaybeden AKP olur, kazanan boykotçular olur. Bundan artık Türkiye'nin tamamı emin olmalıdır" dedi.

Mehmet Halis İŞ / MİDYAT - Mardin - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title