Haberler

Böbrek Nakliyle Yaşama Tutundular

Uzun Yıllardır Kronik Böbrek Yetmezliği Çeken İki Hasta, Genç Yaşta Yaşama Gözlerini Yuman Bir Kadının Bağışlanan Böbrekleriyle Yeni Bir Hayata "Merhaba" Dediler.

Uzun yıllardır kronik böbrek yetmezliği çeken iki hasta, genç yaşta yaşama gözlerini yuman bir kadının bağışlanan böbrekleriyle yeni bir hayata “merhaba” dediler.

Ankara'da beyin kanaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 32 yaşındaki Selma Şahan'ın böbrekleri, Etlik İhtisas Hastanesi'nde Opr. Dr. Necmettin Güvence tarafından gerçekleştirilen başarılı birer operasyonla Nadir Almış (38) ve Nurullah Çankaya'ya (42) nakledildi.

İller Bankası'nda görev yapan ve 18 yıldır kronik böbrek hastası olan Almış, nakille diyalizden kurtulup normal bir yaşama kavuştuğu için büyük bir sevinç duyduğunu ifade ederek, “Hastalığım yüzünden diyalize girdiğim için haftada 3 gün işe gidemiyordum. Bu bende büyük bir stres yapıyordu. Çok asabiydim. Nakilden sonra moralim çok düzeldi. Kendimi sırlar dünyasında gibi hissediyorum” diye konuştu.

Şahan'ın böbreklerini bağışlayan ailesine büyük minnet duyduğunu kaydeden Almış, bunun herkese örnek olması gerektiğini söyledi. Evli ve bir çocuk babası olan Almış, “Herkes bu konuda duyarlı olmalı. Çünkü hayatta insanın başına ne geleceği belli değil. Herkes bir gün organ bağışına ihtiyaç duyabilir” dedi.

“BİR MUCİZE GİBİ”

Dolmuş şoförlüğü yapan, 4 çocuk babası Çankaya ise 5 yıldır diyalize girdiğini belirterek, aniden gelen “böbrek bulundu” haberiyle büyük sevinç yaşadıklarını anlattı. Çankaya, duygularını “Diyalize girmek büyük sıkıntı yaratıyordu. Sanki bir mucize oldu ve her şey bir anda sona erdi” sözleriyle aktardı.

Böbrek nakliyle sadece kendisinin değil ailesinin de büyük mutluluk yaşadığını kaydeden Çankaya, “Karım iyi haberi alınca neredeyse sevinçten bayılacaktı. 10 yaşındaki oğlum, vefat eden hanım için 'mekanı cennet olsun' diye dua ediyor. Organ bağışı artmalı ki, benim gibi başkaları da kurtulsun” dedi.

“50 BİN HASTA BÖBREK BEKLİYOR”

Etlik İhtisas Hastanesi Transplantasyon Bölümü Sorumlusu Opr. Dr. Necmettin Güvence, halen ülke genelinde 50 bin hastanın böbrek beklediğini, bunlara her yıl 4-6 bin arasında yeni hasta eklendiğini söyledi.

Geçen yıl canlı ve kadavradan olmak üzere sadece toplam bin 250 hastaya böbrek nakli yapıldığını belirten Güvence, “Organ bağışı artmasına rağmen nakil sayısı hala yetersiz. Bu konuda Yunanistan'ın bile gerisindeyiz. Türkiye'de bu ülkenin sadece 7'de 1'i kadar nakil yapılabiliyor” diye konuştu.

Organ nakli sayısının artması için önerilerini de dile getiren Güvence, Batılı ülkelerde olduğu gibi, Sağlık Bakanlığı'nın etkin ve sürekli denetiminde Türkiye Kızılay Derneği gibi örgütlenmeye sahip bir sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde organizasyona gidilmesi gerektiğini bildirdi.

Özerk bir yönetim ve bütçeye sahip olacak bu kurum üzerinde devlet denetimi olmasının önemine işaret eden Güvence, bu sistemin işlediği bir çok Avrupa ülkesinde bağışlanan organların paylaşımına bile gidildiğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title