Haberler

Bm, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Ele Alıyor

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çarıkçı : "Irak'ta kurulacak yeni hükümetin, bu sorunu çözmek için üzerine düşeni yapacağına eminiz"

Türkiye'nin Birleşmiş Miletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, topraklarındaki insan hakları ihlallerini durdurmanın ülkelerin kendi sorumluluğunda olduğuna işaret ederek, Irak'ta kurulacak yeni hükümetin de bu sorunu çözmek için üzerine düşeni yapacağına emin olduklarını bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin Irak'taki insan hakları ihlalleri konusunda düzenlediği özel oturumda konuşan Çarıkçı, Türkiye'nin komşu ülke olarak, Irak'taki durumu büyük bir endişeyle ve yakından takip ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Irak'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü ve istikrarını sürekli olarak desteklediğini vurgulayan Çarıkçı, düzenlenen özel oturumun da bu amaca daha fazla hizmet edeceğini ümit ettiklerini kaydetti.

Bugün, üzücü bir biçimde, Yezidi, Hristiyan, Kürt, Arap ve Türkmenler dahil pek çok Iraklı topluluğun insani yardıma ihtiyaç duyduğuna işaret eden Çarıkçı, "Pek çoğu akrabalarımız olan, aramızda tarihi, kültürel ve dini bağlar bulunan ve çatışmalardan etkilenen Iraklı kardeşlerimize başından beri desteğimizi sürdürüyoruz" dedi.

Nisan ayı başından bu yana Türkiye'nin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) vasıtasıyla Enbar eyaletinde yerinden edilenlere yardım sağladığını belirten Çarıkçı, "Uluslararası toplum bu erken uyarılara dikkat etmiş olsaydı, bugün toplanmamıza gerek kalmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Çatışmaların başından itibaren Türkiye'nin ve sivil toplum örgütlerinin ihtiyacı olanlara, hiç ara vermeden yardıma devam ettiğini vurgulayan Çarıkçı, yerel yetkililerle yakın işbirliği içinde, yerinden edilen insanlar arasında etnik ve dini bir ayrım gözetmeden, Irak'ın kuzeyinde üç ayrı kamp kurduklarını hatırlattı.

Çarıkçı, Türkiye'nin, kendi sınırları içinde de Hristiyan ve Yezidiler dahil olmak üzere Iraklı komşularına sığınacak yer sağladığını söyledi.

"Ülkelerin kendi sorumluluğunda"

Topraklarındaki insan hakları ihlallerinin önlenmesinin ülkelerin kendi sorumluluğunda olduğuna işaret eden Çarıkçı, "Irak'ta kurulacak yeni hükümetin bu sorunu çözmek için üzerine düşeni yapacağına eminiz" dedi.

Irak'ta Müslüman olmayan azınlıkların hedef alınmasının geçen ay uluslararası gündemde çokça yer aldığını da anımsatan Çarıkçı, farklı grupların acılarını ele almada ayrım gözetilmesinin ülkedeki kutuplaşmayı artıracağına dikkati çekti.

Uluslararası toplumu da çabalarını artırmaya çağıran Çarıkçı, "Toplantının yapıldığı bu Medeniyetler İttifakı salonundan, IŞİD'in ortaya çıktığı koşullar akılda tutularak, adil, kapsayıcı, birleştirici ve ölçülü bir mesaj gönderilmeli" ifadelerini kullandı. - Cenevre

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Cenevre Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title