Haberler

BM Barış Gücü Askerlerinin Kaçırılması

Nusra Cephesi, Golan Tepelerinde alıkoyduğu 40'ı aşkın BM askerini serbest bırakacak.

Suriye'de Nusra Cephesi'nin, Golan Tepeleri'nde alıkoyduğu BM Ateşkes Gözlem Misyonu'nda (UNDOF) görev yapan 40'ı aşkın askeri serbest bırakacağı bildirildi.

Nusra Cephesi'ne bağlı basın kurumu "El-Menaretu el-Beyda" tarafından sosyal paylaşım sitesi "Youtube" üzerinden yayınlanan bir videoda örgüt liderlerinden Şeyh Sami el-Ureydi, daha önce Golan Tepeleri'nde alıkoydukları UNDOF'A bağlı 40'ı aşkın askeri bırakacaklarını belirtti.

Ureydi açıklamasında şunları söyledi:

"BMGK'nın Nusra'yı 7'inci Madde'ye tabi tuttuğu bir dönemde alıkoyduğumuz askerleri, abluka altındaki bölgelere yardım ulaştırılması ve Suriye rejimi elinde bulunan esirlerimizin salıverilmesi karşılığında serbest bırakmayı düşünüyorduk. Ancak Ulemanın fetvası, Ebu Muhammed el-Culani'nin de onayı ile birlikte, Nusra mensuplarından bir kardeşimiz, söz konusu askerlere daha önce güvence verdiği için bu kararımızdan vazgeçtik."

Ureydi, bazı medya organlarında yer alan, Nusra'nın söz konusu askerleri BM terör listesinden adının silinmesi karşılığında serbest bırakacağı yönündeki haberleri de yalanladı.

Alıkonulan askerlere çatışmalar sırasında güvence veren örgüt üyesinin de olayı anlattığı videoda, son olarak bir UNDOF askeri konuştu ve bu karardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Nusra Cephesi'nin kendilerine iyi davrandığını vurguladı.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Suriye ordusu ile savaşan muhaliflerin, GolanTepeleri'nde UNDOF'ta görev yapan 43 kişiyi alıkoyduğu bildirilmişti.

İsrail, 1967'de Altı Gün Savaşları sırasında GolanTepeleri'ni işgal etmiş, 1973'te İsrail ile Suriye arasında yaşanan Yom Kippur Savaşı sonrası Suriye bu tepelerin yüzde 5'ini geri almıştı. BM Ateşkes Gözlem Misyonu (UNDOF), 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturmuştu. - Şam

Kaynak: AA / Güncel

Golan Tepeleri İsrail Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title