Haberler

'Bizim Bütün Hazırlıklarımız Tamam'

"(Güneş Enerjisi) Türkiye’nin güneşini Türkiye’nin insanının avantajını kullanıyor olmazı lazım.

"(Güneş Enerjisi) Türkiye’nin güneşini Türkiye’nin insanının avantajını kullanıyor olmazı lazım. Bir kısım yatırımlarla beraber buna TBMM Genel Kurulu karar verecek. Bizim bütün hazırlıklarımız tamam. Biz önümüzdeki haftadan itibaren sıra almak istediğimizi ve kanunun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirttik"

"(Enerji Hedefi ) Bu büyümeyi karşılayabilecek olan rakamı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında bulunduğumuz noktanın 2 katına geleceğini düşünüyoruz. Yani bundan 13 ila 15 yıl içinde Türkiye içinde bulunduğu 45 bin megawattı iki katına çıkarmak zorunda"

Capital ve Ekonomist Dergileri ile Vodafone’un organize ettiği CEO Grup Toplantıları Swiss Otel’de başladı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BP Başkan Yardımcısı ve Başekonmisti Christoph Ruehl, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Üyesi Hasan Süel, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş de katıldı.

“ BÜYÜME RAKAMLARI 2010’DA YÜZDE 7 - 8 ÇIKACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR “

Toplantıda bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “ Daha sosyal bir olgu var Oda siyasi istikrar. Her ülkenin kendi siyasi istikrarı var ve uluslar arası istikrar. Bütün bunların temelinden siyasi istikrar yatıyor. Her ülkenin kendi içindeki siyasi istikrarın uluslararası arenadaki bilişimleriyle net bir tablo ortaya çıkıyor“ dedi.

Bakan Yıldız, "En önemli konu maliyetlerle alakalı konular. Sizin gerek özel gerekse kamu yatırımlarıyla oluşturduğunuz enerji sektörü aslında tarife yoluyla bütün vatandaşlardan aldığınız parayla oluşuyor Temelinde vatandaş var. Bir konunun vizesini vatandaş veriyor. “ diye konuştu.

Bakan Yıldız, “ Bizler gerek siyasi eğilimlerimizle gerek ekonomi gerek enerji alanında korelasyonu artık çok daha fazla gözden geçirmek zorundayız Dünya büyüyor. Rakamlar açıklandı. Türkiye dünyanın ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Bu bir değişim. 2010 yılının bir ve ikinci çeyreğindeki büyüme rakamları Çin ‘in altında kaldı birinde de birinci.O zaman bunu karşılayabilecek enerji yapılanmasında daha dikkatli olmamız gerekiyor. 2010 yılında Türkiye’nin büyüme rakamları yüzde 7 - 8’ ler civarında çıkacak gibi gözüküyor .Bundan daha fazla bir hızla bu sektörün genişlemesi lazım" şeklinde konuştu.

“ 45 BİN MEGAWATTI İKİ KATI ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ “

Bakan Yıldız, “ Bu büyümeyi karşılayabilecek olan rakamı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında bulunduğumuz noktanın 2 katına geleceğini düşünüyoruz. Yani bundan 13 ila 15 yıl içinde Türkiye içinde bulunduğu 45 bin megawatı iki katına çıkarmak zorunda. Buraya yapılacak yatırımların toplam tutarı 5 - 5.5 milyar dolardan daha az değil “ diye konuştu. Enerjide büyümenin idare edilebilmesinin zor olduğunu söyleyen Yıldız, “ O yüzden enerjide büyümenin Türkiye’de idare edilebilmesi zordur ama enerji sektöründeki büyümenin yönetimi de daha kolay değildir. Çünkü siz fiyat denilen önemli bir mekanizmayı büyümeyle beraber yönetmek zorundasınız.“ dedi.

“İTHAL KAYNAKLARI YERLİ KAYNAKLARA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ “

Bakan Yıldız yerli kaynakların önemine de değinerek, “ Biz Türkiye’de açık ve net olarak bir politika belirledik.Önce yerli kaynaklar daha sonra ithal ettiğimiz kaynaklar. Bu ithal ettiğimiz kaynakları yerli kaynak haline getirebiliyorsak bu çalışmayı da yürütüyor olmamız lazım. Petrol ve doğalgaz aramalarıyla enerji ithalatını yarı yarıya düşürebilirsek bu Türkiye’nin yatırımlarının, kalkınmanın önemli bir vizesi olacak. Önceki dönemde Karadeniz’de yaptığımız anlaşmalar gibi anlaşma bu arama faaliyetlerinin ne kadar kararlılıkla devam ettiğinin bir göstergesi. İthal ettiğimiz kaynakları yerli kaynak haline dönüştürebilirsek önemli bir aşama kat etmiş olacağız" şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları oranını artırmak zorunda olduklarını da kaydetti.Yıldız, “ Türkiye güneşinin Türk vatandaşlarına mı yoksa dışarıdan gelen vatandaşlara mı aktarılmasını çok iyi işletilmesi lazım. O açıdan bizler yerli kaynak oranımızı yenilenebilir enerji kaynakları oranını artırmak istiyoruz. Şu anda rüzgarla güneşle alakalı tesislerin tamamının Türkiye’de bulunmadığını söylüyoruz. Hem bu üretim merkezlerinin Türkiye’de olması lazım hem de teknolojinin kullanılıyor olması lazım. Bu salonda enerji sektörü dışında bulunan yatırımcılarımız vardır. Bu yatırımcıların enerji sektöründe az veya çok yatırımları olması gerektiğini tavsiye edebilirim" dedi.

“HEMEN EVET DİYORUZ “

Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi. Bakan Yıldız, karbon salınımı ve alınacak önlemlerle ilgili bir soruya, “ Biz diyoruz ki gelişmekte olan, hedefi ilk 10 ekonomi olan bir hukuk devleti olarak, ciddi bir demokrasi sınavı veren bir ülke olarak biz bütün uluslararası uzlaşmalara ve anlaşmamalara hemen yarın evet diyoruz. Bakıyoruz ki böyle bir uzlaşma sağlanmış değil. Ben Enerji Bakanı olarak dahi bugün Türkiye’deki santrallerin karbondioksit emisyonlarıyla alakalı kamu da olsa, onun üzerine gidiyorum. Çevre bakanımızla çok iyi bir dayanışmayla bunu sağlamak zorundayız. Dünya büyümesini tabii ki sağlayacak ama vahşice değil" yanıtını verdi. Yıldız ayrıca, "Karbonla fiyatlamanın tamamen arkasındayız. Prensipte eyvallah bunu yapmamız lazım okey ama zamanlamasını hep beraber uzlaşı içinde yapmamız lazım. Çevreyle alakalı duyarlılığı bir kenara bırakarak sadece enerjide büyüme sağlıklı bir yapı değildir" dedi.

“ GÜNEŞ ENERJİSİNDE BÜTÜN HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM “

Güneş enerjisiyle ilgili de konuşan Bakan Yıldız, "Türkiye’nin güneşini Türkiye’nin insanının avantajını kullanıyor olmazı lazım. Bir kısım yatırımlarla beraber buna TBMM Genel Kurulu karar verecek. Bizim bütün hazırlıklarımız tamam. Biz önümüzdeki haftadan itibaren sıra

almak istediğimizi ve kanunun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirttik. Biz böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı hedeflerden biri olan güneşin önünü açmış olacağız" ifadesini kullandı.

BP Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Christoph Ruehl ise petrol fiyatlarının artması ve arz talep dengesine yansımasına dikkat çekti. Ruehl, " Gaz fiyatları muhtemelen uzun vadede petrol fiyatlarına daha az bağlı olacak. Gaz fiyatlarında sessiz bir devrim meydana geldi " dedi.

Pınar ÇITAK KOYGUN - Ünsal ÇAKİN -İSTANBUL- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakanlık, Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı

Bakanlık, Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı

15 yaşındaki kızıyla ilişkiye girmek istediğini söyleyen adamı tek yumrukla öldürdü

15 yaşındaki kızıyla ilişkiye girmek istediğini söyleyen adamı tek yumrukla öldürdü

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya: Ben yolladım, burnu sürtsün

Kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya: Ben yolladım, burnu sürtsün

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title