Haberler

'Biz Bdp ve AKP'nin Arka Bahçesi Değiliz'

GÜNEYDOĞU Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Genel Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır'daki 14 sivil toplum örgütünün 12 Eylül'deki referandumda 'Evet' oyu kullanacaklarını açıklamasının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gösterdiği tepkiye yanıt verdi.

GÜNEYDOĞU Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Genel Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır'daki 14 sivil toplum örgütünün 12 Eylül'deki referandumda 'Evet' oyu kullanacaklarını açıklamasının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gösterdiği tepkiye yanıt verdi. Bedirhanoğlu, "Farklı düşüncelere tahammül etmeme geleniğinin sürdüğünü görüyoruz. Biz BDP ve AKP'nin arka bahçesi değiliz" dedi.

HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve heyetini kabul eden GÜNSİAD Genel Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır'da 14 sivil toplum kuruluşunun referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıkladıkları için kendilerine tepki gösteren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eleştirilerine yanıt verdi. Diyarbakır'daki iş camiasını temsil eden sivil toplum örgütleri olarak referandumda açıkladıkları gerekçelerle birlikte evet oyu vereceklerini söyleyen Bedirhanoğlu, "Dün BDP Genel Başkanı'nın bize yönelik açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Hem de insan hakları geleneğinden gelen bir kişinin bu tür suçlamalarda bulunması ayrı bir talihsizliktir. Farklı düşüncelere tahammül etmeme geleninin sürdüğünü gösteriyor. Hem demokrasi diyeceksin, hem çoğulcu diyeceksin, hem de anti demokratik bir yaklaşım göstereceksin" dedi.

BİZ BDP VE AKP'NİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ

Bedirhanoğlu, açıklamalarında Diyarbakır'ın sesiymiş gibi konuşmadıklarını belirterek, "Toplumsal karşıtlığımızın olup olmadığına bakılırsa açıklama yapan sivil toplum örgütlerinin Diyarbakır'daki istihdamın yüzde 100'ünü sağladıkları görülecektir. Biz BDP ve AKP'nin arka bahçesi değiliz. Bir çok açıklamalarımız AKP'yi de rahatsız ediyor. Bizi çekişme ve polemiklerin içerisine almasınlar. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri referandum konusunda farklı görüşler belirtebilir. Farklılıklar elbette olacaktır. Hepimiz aynı düşünmeyebiliriz" dedi.

HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, 1999 ve açılım ile birlikte ciddi gelişmelerin yaşandığını belirterek, referandumu da bu değişimin bir parçası olarak gördüklerini söyledi. Bozyel, paketi yetersiz bulsalar da destekleyeceklerini hatırlatarak, "Bu yeni bir anayasa için fırsattır. Biz yetersiz olsa da bu paketi destekleyeceğiz. Partimiz Kürt çoğulculuğnun sesi ve güvencesidir" dedi.

'KİMSE BİZİM KADAR KÜRT OLAMAZ'

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl da yaptığı yazılı açıklamayla BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yapmış olduğu açıklamayı kınadıklarını söyledi. Akyıl, şöyle dedi:

"Herkes bunu böyle bilmelidir ki kimse ne bizim kadar Diyarbakırlı nede Kürt olabilir. Kabul edilecek bir durum değil. Bizler bize bağlı bulunan üyelerimize karşı her zaman doğruyu söylemeye mecburuz. Bölgemiz için hayırlı olacak eveti bugün burada bir kez daha yeniliyorum. Herkesin kendine göre bir görüşü vardır. Bizler evet diyenlere niye evet dediniz demeye hakkına sahip olmadığımız gibi hayır diyenlerede neden hayır dediniz demeye hakkımız vardır. Herkesin özgür düşüncesidir. Sivil toplum örgütleri başkanlarımız yapmış oldukları istişareler sonucunda bu kararı almışlardır ve herkesinde bu karara karşı saygılı olmasını bekliyoruz. Bu bölgenin insanı olarak yaşanan tüm acılardan nasibini almış bireyler olarak kendi düşüncelerimizi söylemekte özgürüz. ahlaksızlık cümlesi hangi demokrasi anlayışına sığmaktadır."

DEMİRTAŞ, 'EVET' DİYEN STK'LARA NE DEMİŞTİ?

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir süre önce Diyarbakır'da iş çevrelerini temsil eden sivil toplum kuruluşlarının Anayasa değişikliğine destek olacakları yönünde yaptıkları açıklamaya da tepki göstererek, şunları söylemişti:

"Bazı sivil toplum örgütleri bütün Diyarbakır'ın sesiymiş gibi açıklamalar yapıyorlar. Biz onların kişisel düşüncelerine saygı duyuyoruz. Yıllardır bunu bir kahramanlık gibi sunuyorlar. Bu açıklamayı yapanlarda çok iyi biliyorlar ki geçmişte dedelerine kadar siyasi çizgileri bellidir her zaman düşüncelerini özgürce açıklamışlardır. Kendi kişisel düşüncelerini açıklamışlardır. 10 binlerce üyesi olan bir esnaf örgütünün başkanının bu esnaflar adına evet diyeceklerini söylemesi ve bunun üzerinde siyasi bir ranta girmesi kelimenin tam anlamıyla ahlaksızlıktır. Bunların hepsinin Ankara'da AKP ile görüşmesi vardır. Bir kısmının Milletvekili beklentisi vardır. Hepsi yarın AKP'nin milletvekili aday adayıdır. Başbakan 'taraf olmayan ber taraf olur' dedikten sonra işadamları tutuştular. TÜSİAD'a yönelik bu açıklamasından sonra kim baskı yapıyor BDP baskısı mı var yoksa AKP'nin baskısından mı alel acele düşüncelerini açıklamak durumunda kaldılar. Bunların iyi değerlendirilmesi lazımdır."

Ferit ASLAN - Bayram BULUT / DİYARBAKIR - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title