Haberler

Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer Açıklaması

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer, işyeri sahiplerinin sıcak Ramazan ayında çalışanlarına müsamaha göstermesi gerektiğini belirtti.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer, işyeri sahiplerinin sıcak Ramazan ayında çalışanlarına müsamaha göstermesi gerektiğini belirtti.

Yüceer, Suudi Arabistan'da Ramazan dolayısıyla işlerin biraz hafiflediğini ifade ederek, yani iş yeri sahiplerinin çalışanlarına sıcak ve oruçlu oldukları için biraz daha müsamaha gösterdiklerini söyledi.

Yüceer, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında, "Bu yüzden bizler bir ibadeti yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu ibadet gerçekten açlığı ve susuzluğu gerektiren bir ibadettir. Bu yüzden insanları çalıştıranlar biraz daha anlayışlı davranabilirler. Yani Ramazandan önceki performansın aynısını ramazanda da istemek doğru olmaz. Bu nedenle ağır işlerdeki insanlara biraz daha müsamahalı davranmak gerekir. Hatta mesai saatlerinde biraz oynama yapmakta olabilir. Çeşitli şekillerde oruç tutana nasıl kolaylık yapılacaksa bu kolaylığın sağlanması isabetli olur. İbadet yapan bir kimseye yardımcı olmak, ona destek vermek ve elinden tutmak gerekir. Bu sadece maddi destekle de sınırlı kalmamalıdır. Kişiye moral verme, kolaylık sağlama ve iş saatlerine kişinin sıhhatini zorlamayacak şekilde düzenlemek mümkündür. Sevap Allah katındadır biz dünyada amellerimizi işleriz karşılık görmek dünyada değildir ahirettedir. Bunların mükafatını Allah ahirette verecektir. Bu yüzden bizler dünya herhangi bir karşılık beklememeliyiz. Dünya amel yeridir, davranış yeridir, faaliyet gösterme yeridir, kişi kendisine mükafat getiren faaliyetler içinde olacaktır. Allah'ta kendisini ahrette cennetle mükafatlandıracaktır" dedi.

Kimlerin oruç tutup kimleri tutmayacağı hakkında ise kısa bir bilgi veren İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer, "Doktor raporları ve hocalar tarafından verilen fetvalara göre bazı kişilerin oruç tutmaması gerekir. Oruç Müslümanlara verilen bir emirdir. Müslümanlar bunu yerine getirecektir. Ayet ile kesin emirle bildirildikten sonra kimleri tutmayacağı ile ilgili ayrıntı getirilmiştir. Fakat bu konudaki benim düşüncem, kişi kendi durumunu kendisi bilir. Tamam, doktorların verdiği raporlar veya hocaların verdikleri fetvalar tabii ki önemlidir. Ancak tüm bunlara rağmen kişi kendi halini, durumunu ve konumunu yine kendisi bilmesi lazım ve ona göre orucunu tutup tutmamak arasında karar verir. Çünkü sağlığı hakkında en doğru bilgi kişinin kendisindedir" diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Suudi Arabistan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title