Haberler

Bitkilerin Dna Parmak İzleri Çıkarıldı

İYTE Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar: "Türk bitki genetik kaynaklarının DNA parmak izlerini çıkardık.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) akademisyenleri bitkilerin DNA parmak izlerini çıkardı.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, İYTE'li bilim insanlarının tohum ıslah çalışmalarında ekonomik ve stratejik önemi olan bir çalışma yaptığı, bitkilerin DNA parmak izini çıkaran bilim insanları sayesinde Türkiye'nin tohumculuk sektöründe dışa bağımlı olmayacağı kaydedildi.

İYTE Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar ve doktora öğrencisi İbrahim Çelik'in ekonomik değeri olan bazı tarım ürünlerinin moleküler profillerini çıkardığı, böylece bir bitkide bulunan iyi ve kötü özelliklerin belirlenebileceği ve ıslah programlarında kullanabileceği belirtilerek, Prof. Dr. Doğanlar'ın şu sözlerine yer verildi:

"Ülkemiz, tek başına tüm Avrupa kıtasının sahip olduğu genetik çeşitliliği barındırmaktadır. Ülkemizdeki bu zengin genetik koleksiyonların büyük bir kısmı ulusal gen bankalarında koruma altına alınmış durumda. Ancak genetik kaynakların gen bankalarında muhafaza altına alınmış olması tek başına yeterli değil. Bu kaynakların ıslah ve çeşit geliştirme çalışmalarında kullanılması gerekiyor. Ayrıca ülkemizin değişik yörelerinden toplanan kaynakların büyük bir kısmı hastalıklara, zararlılara dayanım, tat ve aroma gibi özgün özelliklere sahip. Bu nedenle, genetik kaynaklarımızın yok olmadan gen bankalarında kayıt altına alınması ve karakterizasyonunun yapılması, sürdürülebilir tarım için şart. Yaptığımız araştırmalar sonucunda tohum bankalarında muhafaza edilen Türk bitki genetik kaynaklarının DNA parmak izlerini çıkardık. Bu sayede genetik çeşitlilik belirlenecek ve tohum ıslah çalışmalarında yüksek oranda başarı sağlanacak."

Doğanlar, Türkiye'nin sürdürülebilir tarım yapabilmek ve tohumculuk gıda sektöründe rekabetçi olabilmek için bitki genetik kaynaklarına sahip çıkmak zorunda olduğunu kaydederek, Türkiye için ekonomik değeri olan susam, haşhaş, fındık, üzüm, patlıcan, ıspanak, zeytin, bakla gibi birçok bitkinin moleküler profillerini çıkarttıklarını bildirdi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Çelik Türkiye İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title