Haberler

Bireysel Emekliliğe Yeni Formüller Geliyor

Güncelleme:

BES yoluyla tasarrufu artırmak isteyen ekonomi yönetimi, 'zorunlu giriş' sistemi ve 100 bin lira yatırana ölene kadar 500 lira emeklilik maaşı getirmeyi planlıyor.

Tasarrufları artırmak amacıyla kapsamlı çalışma başlatan ekonomi yönetimi yeni bir paket üzerinde çalışıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile tasarruf oranları artırılırken, masada çifte emeklilik maaşı duruyor.

İKİ SİSTEM VAR

İngiltere, ABD ve Almanya'daki modelleri inceleyen ekonomi bürokratları ikinci emekliliğin çerçevesini çizdi. Zorunlu sosyal güvenliğe ilave olarak 'Yıllık Gelir Sigortası' ve işyeri bazlı 'Otomatik Katılım Sistemi' devreye alınacak. Birinde toplu para yatırana ölene kadar ikinci emeklilik maaşı bağlanırken, diğerinde ise yeni işe başlayanlar zorunlu olarak ikinci emeklilik sistemine girecek.

Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgilere göre Türkiye'de sadece bir sigorta şirketi tarafından uygulanan yıllık gelir sigortası bazı teşvik ve kolaylıklarla tüm sistemi kapsar hale gelecek. Buna ilişkin komite çalışırken önümüzdeki günlerde rapor hazır hale gelecek.

100 BİN LİRA YATIRANA 500 LİRA ÖMÜR BOYU EMEKLİ MAAŞI

Bu sisteme göre örneğin 100 bin lirasını sisteme yatıran bir kişi ölene kadar 500 lira emekli maaşı alacak. Alacağı rakam yaşına göre ve yatırdığı miktara göre değişecek. Ekonomi yönetimi İngiltere'de uygulanan 'Zorunlu Giriş, Gönüllü Çıkış' modelini de uygulamak için çalışıyor.

Burada herhangi bir şirket iş yerine yeni başlayan personelini zorunlu olarak 'Otomatik Katılım' adı altında ikinci emeklilik için sigortalayacak. Paranın, işveren, devlet ile işçi katkısı olarak konulması formülü üzerinde duruluyor. Çalışan isterse sistemden hemen çıkabilecek.

SON SÖZÜ BABACAN SÖYLEYECEK

Ekonomi yönetiminin uluslararası formüller üzerindeki inceleme süreci devam ediyor. Yeni emeklilik modelinde son sözü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan söyleyecek. Babacan'ın tasarrufları artıracak çifte emekliliğe ilişkin çalışmaları önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Hazine'nin üzerinde çalıştığı düzenleme için dünya örnekleri de mercek altına alındı. Söz konusu düzenleme için AB başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki sistemler de model olarak inceleniyor. Almanya ve ABD'de ömür boyu ikinci maaş sistemi uzun süredir uygulanıyor.

İngiltere'de bu alanda farklı alternatifler sunuluyor.

Kaynak: Star

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ali Babacan Almanya Ekonomi Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500

Yorumlar (16)

asgari ücretli:

yalan devlette para kalmadı garibanın cebine göz dikmişler bunlar yapacak bir şeyleri kalmadı heralde sen bikere emekli edemiyorsun ikinci de neoluyo

25
0
yanıtYanıtla
HAKKARİ Lİ KÜRT SİBGATULLAH:

Ulan 100 bin lira yatırana ölene kadar 500 tl emekli maaşı da ne demek. on sene sonra 500 tl ile memlekette ne alınır satılır. Belki bir ekmek 500 tl olaacak sizler neyin peşindesiniz?

23
1
yanıtYanıtla
hesapçı:

100. 000 liranın banka faizi 530 TL. :)))))

14
1
yanıtYanıtla
hafız:

100. 000 lirası olanın zaten emeklilik için garantisi vardır gariban nerde bulacak okadar parayı ki emeklilik garantisi de olsun

14
0
yanıtYanıtla
veli:

ilk girişte dosya masrafı alıyorlar . çıkayım dersen zarar büyük. . . . milleti iyi kandırdılar. . . 2 yıldır yatırıyorum hala para aynı nasıl işse anlamadım.

10
0
yanıtYanıtla
realisto:

65 yaşında emekli oluncaya kadar 40 yıl prim öde, ortalama yaş 75 olsa o 500 TL yi 10 sene alabileceksin zaten. Öyle yapacaklarına asgari ücretliye 100 TL zam yapsınlar, hiç değilse birazda olsa rahatlarlar.

9
0
yanıtYanıtla
osmaniye:

altın hesabıyla maaş versin o zaman patlama yapar

8
0
yanıtYanıtla
GÖKHAN KURUS:

AMAN KULAK ARKASINA DİKKAT. Bİ ORASI KALMIŞTI.

8
0
yanıtYanıtla
ABBAS YÜRÜKGEN:

TAKTİR HALKINDIR.

2
3
yanıtYanıtla
ABBAS YÜRÜKEN:

Emeklilik sistemine girene kadar A-Z herşeyi annatmıyorlar basamak basamak annatıyorlar . Örnek:100 yatır devlet katkı parasını kaç ay sora yatırıyor. Tabiki 3 ay sonrasına yatırmak ta oda değerlendirmeye girmemekte. Böyle bir emeklilik sistemi ile baş başayız değerlendirmeyi sizler yapın. iLK BAŞTA HERŞEY ÇOK GÜZEL SONRA YAVAŞ YAVAŞ FATURA ÇIKIYOR TABİ İŞ İŞDEN GEÇMİŞ OLUYOR. AL HAYRINI GÖR.

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title