Haberler

Bingöl Cezaevinden Firara 8 Yıl İstemi

Güncelleme:

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, Bingöl M Tipi Cezaevinde yaşanan firar olayına ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Bingöl M Tipi Cezaevindeki firar olayının ardından başlatılan soruşturma tamamlandı. Cezaevinden kazılan 63 metre uzunluğundaki tünelin 2012 yılının başından itibaren hazırlanmaya başlandığı varsayımı üzerine 22 aylık süre içerisinde söz konusu koğuşlarda kaldıkları tespit edilen 43 tutuklu ve hükümlü hakkında dava açıldı.

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.  İddianamede, 25 Eylül 2013'de yaşanan cezaevinden firar olayına ilişkin detaylar yer aldı.

Olayın, terör örgütü PKK mensubu tutuklu ve hükümlülerin kaldığı B5 ve B6 nolu koğuşlarına sabah sayımı öncesinde ekmek dağıtımı için giden infaz koruma memurları tarafından fark edildiği belirtilen iddianamede, "B5 nolu koğuşun tabanının delinerek B6 nolu koğuşa geçildiği ve buradan da mutfak kısmında bulunan buzdolabının altındaki karolar kaldırılarak cezaevinin doğu kısmındaki 5 nolu gözetleme kulesi tarafından tel örgülerinin dışına kadar yaklaşık 63 metre uzunluğunda tünel kazıldığı, her iki koğuştaki 18 mahkumun tamamının bu tünelden firar ettikleri anlaşılmıştır" denildi.

Başlatılan çalışmalar sonucunda 18 firariden Ekrem Taş dışındaki 17'sinin bir gün sonra yakalandıkları vurgulanan iddianamede, şüphelilerin susma hakkını kullanarak ifade vermedikleri kaydedildi.

Tünelin hazırlanmasına 22 ay önce başlandığı varsayımı

İddianamede, olay yerinde yapılan incelemelerin ardından teknik bilirkişi heyetince hazırlanan rapor sunucu, suça konu tünelin 2012 yılının başından itibaren kazılmaya başlandığı varsayımına ulaşıldığı ifade edildi.

Bu çerçevede yürütülen çalışmalar kapsamında suça konu koğuşlarda tutuklu ve hükümlü olarak kalan kişiler hakkında da "firar eden şüphelilerin eylemlerine iştirak ettikleri" iddiasıyla soruşturma başlatıldığı kaydedilen iddianamede, şu görüşe yer verildi:

"Tünelin 2012 yılı başı ile 25 Eylül 2013 arasında kazılarak tamamlandığı varsayımına dayalı olarak tespit edilmiştir. Şüphesiz ki suça konu tünelin inşaat süresi kesin olarak belirlenemediğinden bu tespitin de kesin olduğundan bahsedilemez. Dolayısıyla bu koğuşlarda belirtilen zaman aralığında kalmış olmasına rağmen tünel kazıldığı zamana denk gelmemiş veya bundan öte kaldığı tarihte tünel kazımı olmasına rağmen bu işten haberi olmamış, hiç iştirak etmemiş şüpheliler olabilir. Ancak suça konu koğuşların siyasi koğuş (PKK hükümlü ve tutuklularının kaldığı konuşlar) oluşu, fiili hayatta bu koğuşlarda kalan tutuklu ve hükümlülerin cezaevi ortamında birlikte hareket ettikleri, nitekim firara konu her iki koğuşta aralarında henüz cezası kesinleşmemiş veya kesinleşmiş cezasına göre çok az bir mahkumiyeti kalmış kişilerin de dahil olmak üzere tamamının birlikte firar etmiş olmalarının bu birlikte hareket olgusunu ortaya koyduğu bu hususlar göz önüne alındığında suça konu koğuşlarda kalarak bu birlikteliğe dahil olmuş olan şüphelilerin suça konu tünelin kazılmasına iştirak ettikleri yönünde haklarında kamu davasının açılmasını gerektirir yeterlikte şüphe oluşmuştur."

CEZA İSTEMİ

İddianamede, 43 şüpheli hakkında ceza infaz kurumunun zeminini kazarak koğuşların duvarını deldikleri için "Kamu malına zarar vermek", tünel vasıtasıyla kurumdan firar etmeye çalıştıkları nedeniyle de "Hükümlü veya tutuklunun kaçması" suçlarını işledikleri gerekçesiyle 8'er yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmaları talep edildi. 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle bir kişi hakkında da ayrı bir soruşturma yürütüldüğü bildirildi.

Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

"ÖRGÜT ÜYELİĞİ' SUÇUNA TAKİPSİZLİK

Bu arada Bingöl M Tipi Cezaevindeki firar olayının örgütsel bağlantısını soruşturan TMK'nın 10. Maddesiyle Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da  şüphelilerin eyleminin "örgüt üyeliği" kapsamında değerlendirilemeyeceğine karar verdi. Soruşturmanın bu yönüyle ilgili "takipsizlik" kararı veren savcılık, dosyayı Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Bingöl M Tipi Cezaevinden 25 Eylül 2013 günü 18 kişi firar etmiş, bir gün sonra 17'si yakalanmıştı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında cezaevi müdürü ve 4 kişi açığa alınmıştı. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır Bingöl Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title