Haberler

Bin 850 yıllık kanalizasyon sistemi hala çalışıyor

DURMUŞ GENÇ - Yatağan ilçesindeki Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde 3D yöntemiyle ayağa kaldırılarak kazı çalışmaları yapılan Roma hamamlarındaki bin 850 yıllık kanalizasyon ...

DURMUŞ GENÇ - Yatağan ilçesindeki Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde 3D yöntemiyle ayağa kaldırılarak kazı çalışmaları yapılan Roma hamamlarındaki bin 850 yıllık kanalizasyon sisteminin çalıştığı belirlendi.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi Roma hamamların ayağa kaldırılması için kazı çalışması yürüttüklerini söyledi.

Antik kentte 3 hamamın varlığını tespit ettiklerini, 2'sinin yerini tespit ederek kazı çalışmaları yürüttüklerini anlatan Söğüt, "Hamamın yaklaşık 7 metre yüksekliğe sahip olduğunu kazı çalışmalarında tespit ettik. 3,5 metrelik kısmı toprak dolgu. Etrafındaki düzenlemeleri yaptık, hatta avlu bölümünde de toprak dolguyu temizleyerek zemin seviyesine kadar inerek mermer döşemeleri ortaya çıkardık" dedi.

Yapının tamamını ortaya çıkarmayı planladıklarını, toprak dolguların temizlenmesi ile en son kullanılan dönemle ilgili kaide ve sütunları bulduklarını ifade eden Söğüt, hamamdaki kazıları bir dönümlük alanda sürdürdüklerini dile getirdi.

Kaideleri, sütunları ve diğer yapıları oldukları şekliyle ortaya çıkardıklarını vurgulayan Söğüt, şöyle konuştu:

"Burada bizim için en önemli gelişme, son zamanlarda kente çok aşırı yağmur yağdı. Yağmur dolayısıyla ciddi bir su birikintisi olabileceğini düşünüyorduk fakat gördük ki hamamda bin 850 yıl önce yapılan kanalizasyon sistemi çalışıyor ve yağmur yağdığı andan itibaren hiçbir şekilde su birikintisi olmadı. Antik dönemde yapılan kanalizasyonların tamamı çalışıyor. Kentteki su, bu kanalizasyon sistemlerinden akıp gidiyor. Bu olay bizi çok mutlu etti, çalışmalarımızı da kolaylaştırdı."

- "Kanalizasyonun içerisinde bir kişi rahatça yürüyebilir"

Söğüt, 2011 yılı kazı çalışmalarında da kuzey şehir giriş kapısında 2 bin 300 yıllık kanalizasyon sistemi ortaya çıkardıklarını hatırlatarak, "Şehrin ana arterlerinde ve caddelerinde sistem çalışıyor. Kanalizasyon sistemi tamamen mermerden yapılmış. Kanalizasyon şebekesi, içerisinde bir kişinin rahatça yürüyebileceği şekilde düzenlenmiş. Tüm ayrıntılar en küçük detayına kadar düşünülmüş. Sistem şehrin ve arazinin yapısına göre hazırlanmış ve tıkanmalar olmayacak şekilde yapılmış. Yani şehrin belirli yerlerinde kot yüksekliği bile farklı şekillendirilmiş" diye konuştu.

- Roma hamamları eski ihtişamına kavuşacak

Antik dönemdeki hamamların sadece yıkanılan yer değil, insanların gezdikleri, vakit geçirdikleri, dinlendikleri alanlar olduğunu vurgulayan Söğüt, hamamın önce giriş, daha sonra soyunmalık, ılık su, sıcak su bölümlerini ortaya çıkaracaklarını kaydetti.

Isıtma sistemiyle ilgili odunların yakıldığı alanlara varıncaya kadar tüm bölümleri bildiklerini anlatan Söğüt, belirli bir plan dahilinde bunları gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi. Söğüt, yapıyı 3D ile ayağa kaldırdıklarını, kazı çalışmaları ile yapının iç detaylarının neler olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Söğüt, arkeolojinin sürprizlerle dolu olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Pamukkale Üniversitesi Bilal Söğüt Yatağan Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title