Haberler

Bilinmeyen Kürt Tarihi ve Kültürü Bu Programda

Güncelleme:

Batman Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Halit Biliz ile Vakıflar Emekli Bölge Müdürü Kerem Serhatlı'nın "Dirok u Çand" programı yoğun ilgi görüyor.

Batman Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Halit Biliz ile tarihi belge ve bilgileri paylaşarak kamuoyunda bilinmeyen önemli olayları yazan Emekli Vakıflar Bölge Müdürü ve araştırmacı-yazar Kerem Serhatlı, Denge TV'de yayınlanan 'Dirok u Çand' (Tarih ve Kültür) adlı programda, önemli tarihi olayları değerlendirdiler.

Her Salı akşamı saat 21.10 ile 22.00 arasında canlı olarak yayınlanan programda, Kürtlerin binlerce yıllık tarihi ve kültürel geçmişleri ele alındı.

RESMİ BELGELERLE YAŞANMIŞ OLAYLAR

Osmanlı Arşivi, Başbakanlık Arşivi ve çeşitli ülkelerde bulunan eski kaynakları derleyen ve belgeleri canlı yayında anlatan Serhatlı, daha önce Batman Gazetesinde yayınlanan önemli tarihi olayları bu kez Denge TV izleyicisi ile paylaştı.

Oldukça ilgi gören programda, kamuoyunda az bilinen gerçeklerin anlatılırken, binlerce yıllık tarih izleyicinin bilgisine sunuluyor.

TV PROGRAMINDA ANLATILAN ÖNEMLİ OLAYLAR

Denge TV'de yayınlanan programda, Milattan önce, Milattan sonra kurulmuş devletleri, Milattan önceki Kürt devletlerinin tarihi, kültürel, dini, dili ve yaşam biçimleri, Milattan sonra İslam döneminde Kürtlerin durumu, İslam sonrası kurulmuş Kürt Devletleri ve sınırları, Kürtlerin kurmuş oldukları devlet ve hükümetler, Kürtlerin yönetim biçimi, para birimi, sosyal yapıları, Selçuklular ve Osmanlı döneminde Kürtler, tarihe Kürtler ile Türkler arasında yapılmış anlaşma, mutabakat ve sözleşmeler, savaşlar ve olaylar anlatıldı.

'DİROK U ÇAND' PROGRAMININ İLGİNÇ TESPİTLERİ
"BÜYÜK İSKENDER NUSAYBİN'Lİ İDİ. İLK KÜRT SAHABE KADIN VE PEYGAMBERİ GÖREN BABA-OĞUL"

Önceki Akşam yayınlanan programda ilginç bazı bilgiler paylaşıldı.

Anlattıklarını tarihi belge ve resmi kayıtlı kaynaklara dayandıran Serhatlı, belki de kamuoyunda ilk kez duyulan bazı bilgileri paylaştı.

Dünyaca tanınan eski hükümdarlardan İskender yada 'Makedonyalı İskender veya Büyük İskender''in Nusaybin civarında halen kalıntıları bulunan Dara Harabelerinin zamanındaki devlet büyüğü Melik Dara'nın soyundan geldiğini, Fransa'nın resmi kaynaklı belgeleri, Eyyubi Kürt Devletinin eserleri gibi bir çok kaynağa dayandırarak anlatan Serhatlı, İskender'in Kürt olduğunu belirtti.

Ayrıca, Hz.Peygamber (S.A.V.)'i gören ilk Kürt kadının Zozan isimli bir sahabe olduğunu ifade eden Serhatlı, Cebban El-Kurdi, Meyemmun El-Cebban adlı sahabelerin de Kürt olduklarını ifade etti.

HER SALI AKŞAMI YENİ BİLGİLER

Kürtlerin kendi tarihlerinin pek bilmemesinden yakınan Serhatlı "Programımızda Kürtlerin bile az bildiği ve belki de dünya tarihinin döngüsünü değiştiren bilgileri sunuyoruz. Bu nedenle Batman Gazetesinde daha önce yayınlanan ve yine Batman Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Halit Biliz ile hazırladığımız programın önemi budur" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Nusaybin Batman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title