Haberler

Bilecikli Çiftçiler, Domuzlardan Dertli

Bilecik'in Gölpazarı ilçesindeki çiftçiler, domuz sürülerinin ayçiçeği ekimi yapılan tarlalara zarar vermesi nedeniyle ürün alamamaktan yakınıyor.

ZAFER ÖZUĞUR - Bilecik'in Gölpazarı ilçesindeki çiftçiler, domuz sürülerinin ayçiçeği ekimi yapılan tarlalara zarar vermesi nedeniyle ürün alamamaktan yakınıyor.

Aktaş Ovası olarak bilinen bölgedeki çiftçiler, olgunlaşmış ayçiçeklerini domuzların istilasından korumak ve ürünlerine zarar gelmesini önlemek amacıyla geceleri nöbet tutuyor.

Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlalara dadanan domuzların, çiftçileri büyük zarara uğrattığını söyledi.

Çiftçilerin her gece araziyi tüfekle beklediğini anlatan Denizli, "Yabani hayvanlara av yasağından dolayı hiçbir şey yapamıyoruz" dedi.

Denizli, şunları söyledi:

"İlçemizde ürün deseninin çok olmasından dolayı domuzlar, her ürüne zarar vermekte, çiftçilerimiz mısır, nohut ekim işini bıraktı. Gelecek sezon da ayçiçeği ekmeme kararı aldı. Tarım ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz ama bu şekilde de köylüye nasıl ektireceğiz? Tüm köyler olmak şartıyla Milli Parklar Müdürlüğünden kışın zirai amaçlı domuzla mücadele etmek için izin verilmesini istiyoruz. Bu olmadığı sürece her sürüdeki domuz sayısı 50-60 civarında. Bir gecede 10 sürüye yakın hayvan geliyor, çiftçinin bununla mücadele etmesi mümkün değil. Ayçiçeği ekimi yapılan ürünlerin lira bazında her yıl getirisi, 55 bin lira. Nohut, mısır ve mercimek ekimi 10 bin dönüm yapılmaktadır. Bu ürünlerdeki zarar 21 bin lira civarındadır."

Denizli, mısır, nohut ve mercimek ekimi yapmayan çiftçilerin, meyvecilik ve hayvancılıkla uğraşmayı planladığını bildirdi.

Bazı çiftçilerin ekim yapmayarak, sosyal yardımlaşmadan yardım aldığını anlatan Denizli, bazılarının da il dışında çalışan çocuklarının gönderdiği yardımla geçimlerini sağlamayı düşündüğünü kaydetti.

Mehmet Denizli, ilçede 41 bin 500 dönüm buğday, 15 bin dönüm de ayçiçeği ekimi yapıldığını sözlerine ekledi.

Beşevler köyü muhtarı Selami Uğural da ayçiçek tarlalarını nöbetleşe bekledikleri halde zararlarının yüzde 50 olduğunu belirterek, av yasağı nedeniyle domuzlara karşı önlem alamadıklarını söyledi.

Kaynak: AA / Yerel

Gölpazarı Denizli Bilecik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title