Haberler

Beyşehir'de Eşrefoğlu Camisi Alan Yönetimi Toplantısı Yapıldı

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Konya’nın Beyşehir ilçesindeki tarihi Eşrefoğlu Camisi’nin kalıcı listeye dahil olabilmesi için Eşrefoğlu Camisi Alan Yönetimi toplantısı yapıldı.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Konya'nın Beyşehir ilçesindeki tarihi Eşrefoğlu Camisi'nin kalıcı listeye dahil olabilmesi için Eşrefoğlu Camisi Alan Yönetimi toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aziz Öztürk, Konya Büyükşehir Belediyesi'nde Şube Müdürü Kemal Tokay, Beyşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Naci Habir, Eşrefoğlu Camisi İmam Hatibi İsmail Efe, Arkeolog Sevgi Gürdal, Mimar Feyza Yazar, İnşaat Mühendisi Avni Ercan, Alan Yönetimi Sekreteri ve tercüman Ali Akçay, İçerişehir Mahallesi Muhtarı Murat Kurt da katıldı.

Konya'nın Beyşehir İlçe Belediye Meclisi Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Eşrefoğlu Cami Alan Yönetimi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, Türkiye'nin UNESCO'nun temsilcisi olan bir ülke olduğunu vurgulayarak, UNESCO heyetinin ilk kez geçtiğimiz yıllarda Konya'ya geldiğini hatırlattı.

Heyetin Konya'da bir toplantı yaptığını ve Eşrefoğlu Camisi'ni ziyaret ettiğini dile getiren Erdemir, "Camiye ve bu yöreye hayran kaldılar. Bizlere vurguladıkları birkaç tane konudan birisi, bu coğrafyanın ve tarihi mekanın çok daha iyi tanıtılması özellikle dünya kamuoyuna tanıtılması gerektiği oldu. Eşrefoğlu Camisi'nin ve bu bölgenin çok güzel fotoğraflarla dünyaya tanıtılmasını ve anlatılmasını istediler, 'dünya nereden bilsin, UNESCO nereden bilsin yoksa' dediler. Başlangıçta İngilizce olarak mekanın tanıtımının yapılması, dünya kamuoyuna ve sanat dünyasına tanıtılması lazım. Bu da yetmez. Bu yörede buna benzer başka camiler var mı? Bu yapıları bulup tanıtmamız da lazım. Çok büyük imkanlarımız var. Bizim bu bölgede bunu destekleyecek çok muhteşem camilerimiz var. Eşrefoğlu'nun benzeri ve bundan örnek alınarak yapılmış çok muhteşem camilerimiz var. Bu bölgede Bayındır, Çavuş, Avdancık, Kıreli, Köşk, Çukurağıl, Kızılören ve diğer yerlerde camiler var. Türkiye'nin bu gruptaki en güzel camileri bu bölgededir. Bunu özellikle söylüyorum. Konya'da Beyşehir birinci sıradadır. Bu camilerin ilk defa dünyada ortaya çıkışı, Karahanlılar'da, Gazneliler'de, Orta Asya'da var. Dünyada ilk defa Müslüman Türk devletleri yapmıştır bu camileri. Bu camileri yapan ve tanıtan, cami olarak ibadete açan ilk Müslüman Türkler olmuştur. Bunu bütün dünya biliyor. Dünya kamuoyuna daha güzel bir şekilde tanıtarak UNESCO nezdinde elimizi güçlendireceğiz. UNESCO heyetinin geldiğinde bizden ilk isteği bu idi. Bana göre, bu eserlerin var olduğunu ispat için belge ve yayın da gerekiyor. TRT ile Eşrefoğlu Camisinin çekimi yapıldı, ardından Bayındır ve Köşk, Çavuş camilerinin çekimleri yapılacak. Bu çalışmalar bizim altyapımızı güçlendirmesi anlamında büyük destek sağlayacak" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Erdemir, toplantıda geçici listede yer alan Beyşehir'in bir başka tarihi mekanı Eflatunpınar ile ilgili ayrı bir alan yönetimi oluşturulması gerektiğini de kaydetti.

2015-2016 UNESCO TOPLANTISI TÜRKİYE'DE

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da konuşmasında, 2015-2016 UNESCO toplantısının Türkiye'de olacağını vurgulayarak, bu toplantıya Eşrefoğlu Camisi'nin de dahil edilebilmesini arzu ettiklerini belirtti. Özaltun, tarihi Eşrefoğlu Camisi'nin kalıcı listeye dahil edilebilmesi konusunda Beyşehir Belediyesi olarak yürütülen çalışmalara bugüne kadar her türlü desteği verdiklerini, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini söyledi.

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli de, geçici listedeki Eflatunpınar'da bugüne kadar yürütülen kazı çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, "Yeni bulunan arkeolojik kalıntılar doğrultusunda bugüne kadar bu alanla ilgili yapılan işler konusunda yapılan yayınların büyük bir kısmının yeniden yazılması gerekiyor. UNESCO 2015-2016 Türkiye toplantısına Eşrefoğlu Camisi'nin de dahil edilebilmesi için 'alan yönetim planı' hazırlanmalı" dedi. Benli, kültür varlıklarını koruma çerçevesinde Eflatunpınar için UNESCO ve Avrupa Birliği fonlarına başvuru yapabilmek için ayrı bir Eflatunpınar Alan Yönetimi'nin oluşturulmasının gerektiğini belirtti.

Şehir plancısı Fatih Yılmaz ise, bundan sonraki toplantıların tarihi mekanın olduğu İçerişehir Mahallesi'nde yapılmasını isterken, bu alandaki kale sur duvarlarının da tespit edilip belirlenmesinin gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından alan yönetimi heyeti, tarihi mekanın bulunduğu İçerişehir Mahallesi'nde incelemeler yaptı. Heyet, alanda tarihi sur kalıntılarının olduğu yeri, yerinde görüp tespit ederken, restore çalışmaları yürütülen kale kapısındaki çalışmaları yerinde inceledi.

Ardından, Beyşehir'in eski Hükümet Konağı olarak bilinen ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore çalışmaları yürütülen tarihi konakta incelemede bulunan heyet, Eşrefoğlu Camisi'nde başlayan park düzenlemesi ve şadırvan yapımı çalışmalarını yerinde gördü. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beyşehir Belediyesi Türkiye Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title