Haberler

Benim Çocuğum Yapmaz Deme" Projesi

Sultangazi Belediyesinin madde bağımlılığıyla mücadele etmek amacıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün desteğiyle başlattığı proje tanıtıldı Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak: "Önemli bir veri, yasa dışı bağımlılık yapan bir maddeyi ilk kullanma, deneme yaşının 13,8'e kadar düşmüş olmasıdır.

Sultangazi Belediyesi, madde bağımlılığıyla mücadele etmek amacıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün desteğiyle "Benim Çocuğum Yapmaz Deme" Projesi'ni hayata geçirdi.

Projenin Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı'ndaki tanıtım toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak, devletin vatandaşları bağımlılıklar, kötü alışkanlıklar ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alacağı yönündeki anayasa maddesini hatırlattı.

Albayrak, sigara bağımlılığına dikkati çekerek, dünyada her yıl 6 milyon insanın, her 6 saniye de bir insanın sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü söyledi.

Sigaranın önlenebilir hastalıkların başında yer aldığını ifade eden Albayrak, "Şu da bilimsel bir gerçek ki sigara bağımlılığı, madde bağımlılığına giden yolda, ön alışkanlık adeta. Sigara ile mücadele, madde bağımlılığıyla mücadeleye karşılık gelmekte. Dolayısıyla bire bir bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Madde bağımlılığını önlemede ilk yüzleşilmesi gereken bağımlılık türü, daha kolay edinilen sigara bağımlılığıdır" diye konuştu.

"Türk gibi sigara içmek" deyimine atıfta bulunan Albayrak, 2014 itibarıyla bu deyimin tarihe karışmak üzere olduğunu anlattı.

Albayrak, şöyle devam etti:

"Önemli bir veri, yasa dışı bağımlılık yapan bir maddeyi ilk kullanma, deneme yaşının 13,8'e kadar düşmüş olmasıdır. Bu da ürkütücü bir rakam doğrusu. Bir anne olarak bunu gerçekten korkuyla karşılıyorum. Bunlara karşı farkındalığın oluşması ve önlemlerin alınması noktasında, hepimiz üzerimize düşeni yapma noktasında inisiyatif almalıyız."

Bağımlılığın kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkilediğinin altını çizen Albayrak, "Bağımlılık bir hastalıktır. Bağımlılığa ilişkin beyinde pek çok nörokimyasal ve nörofizyolojik değişimler ortaya çıkmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ise ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı stratejisi ile ortaya konulabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Esra Albayrak, teknolojik bağımlılıklara da dikkat edilmesi gerektiğini aktararak, bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Altunay: "Yavrularımızın arkadaşlarını tanımamız lazım"

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay da bağımlılık konusunda bilinçlendirmeye ihtiyaç olduğunu, ön tedbirler alınması gerektiğini ve zamanında alınan tedbirlerle başarıya ulaşılabileceğini söyledi.

Belediye olarak madde bağımlılığıyla mücadele ettiklerini dile getiren Altunay, "(Bağımlı olan biri sadece kendisine zarar verir) düşüncesinden soyutlanmamız lazım. Sosyal denge bozuluyor, kardeşleri durumdan muzdarip oluyor. Bir anne, baba olarak ilk fark eden bizim olmamız lazım ama ne yazık ki en son duyan biz oluyoruz. Yavrularımızın arkadaşlarını tanımamız lazım" diye konuştu.

Çalışmaları sırasında kendisine ulaşan kişilerin en çok uyuşturucu ve hırsızlık konusunda başvurduğuna işaret eden Altunay, yardım isteyenlerin 8-10 bin lira civarında tutan tedavilerini karşıladıklarını açıkladı.

Yeşilay Kadın Komisyonu Başkanı Nejla Sümer ise çocuk gelişiminde anneye büyük rol düştüğünü ve annelerin fedakarlık göstermesi gerektiğini ifade etti.

Sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte, madde bağımlığına dikkati çeken resim sergisi açıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Esra Albayrak Sultangazi İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title