Haberler

Belgelerde Bakan Dedikoduları da Yer Aldı

Güncelleme:

Wikileaks Belgelerinde Ergenekon Konusunda, "Başbakan Erdoğan'ın İslamcı Eğilimli Hükümetine Karşı Darbe Planları Haberleri 2007'den Bu Yana Türk Medyasının Gıdası Oldu.

Pazar akşamı yayınlanmaya başlayan Wikileaks belgelerinde, Türkiye hakkında yapılan önemli yazışmalarda bakanlar hakkında gerçekleştirilen bilgi toplama çalışmalarının not halinde sunulduğu da dikkati çekti. Wikileaks belgelerinden kimilerinde şu iddialarda bulunuldu:

20 Ocak 2004, Ankara Büyükelçiliği'nden: Savunma Bakanı Gönül'ün İstanbul'da bir sempozyumdan sonra bize aktardığına göre Dışişleri Bakanı Gül, 1 Mart 2003 tarihli ABD askeri konuşlandırma tezkeresinin meclis tarafından reddedilişini kapalı toplantılarda övmeye devam etti.

Gül, ABD ilişkilerine ters olacak şekilde daha fazla Arap/İslam eğilimli bir dış politikayı savundu. Buna rağmen Erdoğan, Gönül ve adalet bakanı Çiçek gibi isimler hükümetlerinin ayakta kalması için ABD desteğini şart görüyor ve başarılı bir ziyaret amaçlıyorlar.

20 Ocak 2004, Ankara Büyükelçiliği'nden: AKP'nin açık dindar kesimi AB'nin bir Hristiyan Kulübü olduğundan yakınıyor. Kimileri batının bir medeniyetler çatışmasını körüklediğini ve bunun yalnızca Türkiye'nin üyeliği ve Türk değerlerinin yayılmasıyla önlenebileceğini öne sürüyor.

Kimileri ise uyum ve üyeliğin İslam ve Türklerin geleneklerini sulandıracağından endişe duyuyor. Gerçekte AKP üst düzey yöneticisi Sadullah Ergin'in geçenlerde bize itiraf ettiği gibi, "AB evet derse bir süre her şey gül bahçesi olacak. Fakat sonra AKP için işler zorlaşmaya başlayacak. AB hayır derse başta zorlanacağız fakat uzun vadede çok rahat edeceğiz."

8 Haziran 2005, Ankara Büyükelçiliği'nden: İstanbul İkinci Bölge milletvekili Nimet, Kadın Konularından Sorumlu yeni Devlet Bakanı oldu. 1965'te Ankara Ayrancı'da doğdu, görece hali vakti yerinde koşullarda, yaz aylarında Heybeliada'daki yazlıklarında geçirerek büyüdü.

İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesini bitirdi. Avukat olarak çalıştı, en son İslamcı işadamları derneği MÜSİAD'ı temsil etti. AKP kurucu üyesi, evli bir çocuklu. AKP'li Şaban Dişli'nin 7 Haziran'da bize anlattığına göre, bakanlık için seçiminde ana faktör gibi görünen, Erdoğan'ın eşi Emine'ye yakın duruyor.

10 Şubat 2010, Ankara Büyükelçiliği'nden: Tüm bunlar polis ve yargının gangsterane otoriter davranışları tarafından (toplumda, askerler dahil, galebe çalan eğilimleri yansıtarak) daha da kötü hale getirildi. Amerika'da bir savcı ya da bir polis müfettişi generalleri ziyaret edip ön sorgulama yapar. Karakola davet, hakların okunması, itham ve tutuklama sadece delil ve mahkemede kanıtlanabilecek dosyayla olur. Burada değil. Bir bilgiye sahip olduğundan şüphelenilse bile bir kişi polis tarafından götürülüyor, basın önünde rezil ediliyor. Bu hep böyle oluyor, şimdi en üst düzey rütbeli kişilere ve bu kişilerin arkadaşlarına uygulanıyor.

8 Haziran 2005, Ankara Büyükelçiliği'nden: Erdoğan, Gül'ün yakınlarından Devlet Bakanı Atalay ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i kabineden uzaklaştırmayı hedefliyor olabilir. Bu kişiler başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı niyetleriyle Erdoğan'a karşı olumsuz fikirlerini gizliyor.

29 Ocak 2010, Ankara Büyükelçiliği'nden: Başbakan Erdoğan'ın İslamcı eğilimli hükümetine karşı darbe planları haberleri 2007'den bu yana Türk medyasının gıdası oldu. Türkiye'nin en üst düzey subaylarının iddialara bir temel bulunmadığı yolundaki protestolarına karşın halkın giderek artan bir bölümü en azından ordu içindeki bazı unsurların AKP hükümetini düşürmek ya da zayıflatmak için komplo içinde olduğuna inanıyor. Darbe iddiaları Ergenekon kovuşturmasını yapan ekip için yem olarak kullanıldı ve resmi iddianameler üst düzey emekli askerlere karşı komploları da içerdi. Bu iddiaların net sonucu askere karşı kamunun güveninde tedrici erozyon oldu.

Balyoz iddianamesi hakkındaki son bilgiler, askeri personelin sivil mahkemelerde yargılanması yolunu açan anayasanın hazırlandığı zaman diliminde yayınlandı. İslamcı yanlısı medyanın alevleri körüklemesi ve Genelkurmay'ın her iddiaya yetersiz bir şekilde karşılık vermeye devam etmesi sonucu kamuoyu olayları daha az sorgular hale geldi, tıpkı askerler gibi. Bu, sivil-asker dengesini kendi lehine değiştirmek amacıyla Türk anayasasını değiştirmek için adımlar atmayı düşünen AKP'nin konumunu güçlendirmesine yardımcı oldu. Yine de AKP'nin kendi desteği geçen yıl boyunca önemli ölçüde aşındı.

(ANKA)

(ORH/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title