Haberler

Bebek Emzirmek Öğrenilen Bir Beceri

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr.

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Mesut Göktepe, bebek emzirmenin öğrenilen bir beceri olduğunu, bu konuda karşılaşılan sıkıntıların anneleri mamaya yönelip emzirmeden uzaklaştırmaması gerektiğini söyledi.

Dr. Göktepe, 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, annelerin bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemesinin, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için yeterli olduğunu, bu süre sonra uygun ve yeterli ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Emziren, özellikle ilk deneyimi olan annelerin ilk haftalarda bazı sorunlarla karşılaşabileceğini anlatan Dr. Mesut Göktepe "Karşılaşılan bu sorunlar, annelerde yetersizlik duygusu oluşmasına neden olarak, anneleri emzirmeden uzaklaştırıp, gereksiz yere mama kullanmaya yönlendirebilir. Oysaki bu sorunlar doğru emzirme tekniğinin öğrenilerek uygulanması ve birkaç basit uygulama ile aşılabilir. Emzirme öğrenilen bir beceridir, tıpkı yemek yapmak veya bisiklete binmek gibi sabır ve pratik yapmak gerekir. Siz ve bebeğiniz bunu öğrenirken bazen zorlanabilir, sıkılabilirsiniz fakat özgüveninizi yitirmeyin çoğu zaman sorunlar çözülür. Özellikle prematüre (erken) doğum, sezaryenle doğum veya bebeğinizdeki sağlık sorunları öğrenmeyi zorlaştırabilir. Unutmayınız ki emzirmek giderek kolaylaşır, zorlaşmaz. Anneler, emzirme ile karşılaşabilecekleri sorunların çözümünde aile hekimlerinden ve hastanelerimizdeki bu konu ile ilgili çalışanlardan yardım alarak sorunlarını daha rahat aşabilirler. Anne sütü, bebek için gerekli tüm besinler yanında yeterli miktarda suyu da içermektedir. İlk 6 aylık dönemde çok sıcak havalarda dahi anne sütündeki su, bebeğin susuzluğunu gidermeye yeterlidir. Emzirmeye, doğumdan hemen sonra başlanmalıdır. Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü bebeğe mutlaka verilmelidir. Bu süt bebeğin büyümesine yardımcı olur, bebeğin hastalıklara karşı koruyucu maddeleri almasını sağlar" diye belirtti.

Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütünün, bebeğin emmesi ile kısa zamanda artacağını ifade eden Dr. Mesut Göktepe, açıklamasını şöyle sürdürdü;

SIK EMZİRME BOL SÜT GELMESİNİ SAĞLAR

"Doğumdan sonra 1-2 gün süt gelmese bile mamaya geçilmemeli, biberon ve emzik verilmemeli, bebek emzirilmelidir. Bebek, sık sık memeye tutulunca 3-4 gün sonra bile süt gelebilir. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler. Ayrıca anneler doğumdan itibaren bebekleri ile 24 saat aynı odada kalmaya özen gösterirlerse emzirme konusunda daha az sorun yaşayacaklardır. Annelerimize bebeklerini 6 aylık oluncaya kadar sadece anne sütüyle beslemelerini, 6 aydan sonra ek gıdaya başlamalarını ve 2 yaşına kadar bebeklerini emzirmelerini, sağlık yönünden bir zorunluluk olmadıkça mama ile bebeklerini beslememelerini, biberon ve emzik kullanmamalarının bebeklerinin ileriki yaşamlarını daha sağlıklı geçirmelerini sağlayacağını hatırlatmak isterim." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title