Haberler

Bdp'li Kışanak: Saldırıyı Şiddetle ve Nefretle Kınıyoruz

Bdp Eşbaşkanı Gültan Kışanak, İsrail'in Yardım Gemisine Saldırısını Şiddetle ve Nefretle Kınadıklarını Belirterek "Bu İnsanlığa Yapılmış Bir Saldırıdır. Bir Kez Daha İsrail Hükümeti Tüm İnsani Duygularını Yitirdiğini İnsani Çabalara Karşı Bir Saldırı İçerisinde Olduğunu Göstermiştir" Dedi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, İsrail'in yardım gemisine saldırısını şiddetle ve nefretle kınadıklarını belirterek "Bu insanlığa yapılmış bir saldırıdır. Bir kez daha İsrail hükümeti tüm insani duygularını yitirdiğini insani çabalara karşı bir saldırı içerisinde olduğunu göstermiştir" dedi.

Kışanak, İsrail'in insani yardım gemisine yönelik saldırısını ANKA'ya değerlendirdi. Öncelikle İsrail'in bu tutumunu şiddetle ve nefretle kınadıklarını kaydeden Kışanak, bu saldırısının insanlığa karşı yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi. Kışanak "Bu saldırı uluslararası hukuku ve uluslararası insani çabaları güvence altına alan tüm anlaşmalara yönelik bir ihlaldir, saldırıdır. Bir kez daha İsrail hükümeti tüm insani duygularını yitirdiğini, insani çabalara karşı bir saldırı içerisinde olduğunu göstermiştir" dedi. Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini, ölenlerin hangi ülke uyruğuna ait olduğunun önemli olmadığını vurgulayan Kışanak, "Tüm insanlık alemine başsağlığı diliyorum. Bu saldırı karşı karşıya kalınan durumun ne kadar vahim boyutlara vardığını gösteriyor. Saldırı uluslar arası karasularda yapılmıştır, tamamen insani yardım amaçlı bir gemiye yöneliktir. Sivil insanların yaşamına kast edilmiştir. Ortada çok açık, net bir insanlık suçu ve katliam vardır. Buna denk bir tutum alınmalıdır. Bu saldırı kınamayla da geçiştirilemez" diye konuştu.

-"BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİLEN TOPLANTIYA ÇAĞRILMALI"-

Kışanak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acilen toplantıya çağrılması, İsrail'in kınanması gerektiğini de söyledi. Bu saldırı karşısında yasak savma mantığıyla değil tüm gücün ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Kışanak, Türkiye'nin İsrail'le tüm askeri anlaşmaları ve işbirliğini iptal etmesi gerektiğini kaydetti. Kışanak "AKP hükümetinin İsrail'e karşı bugüne kadar ki tutumu, biraz iç politika malzemesi biraz da İslam ülkeleri nezdinde itibar kazanma şeklinde oldu. Bu yaklaşımın derhal terk edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin buna gücü var. İsrail'in silah sanayini ayakta tutan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bu durumu çok iyi kullanmalı ve askeri işbirliğine son verecek tutum takınmalı" diye konuştu. Bu tutumun takınılmaması halinde yapılan açıklamaların "hamaset' boyutunda kalacağını ve İsrail'e karşı sonuç alınamayacağını kaydeden Kışanak, İsrail'in politik malzeme olmaktan çıkarılması gerektiğini de belirtti.

-"HÜKÜMETİN ÖNGÖRÜSÜZLÜĞÜ"-

Hükümetin "İsrail'in saldıracağı'nı açıklamasına rağmen bugüne kadar adım atmamasını, "öngörüsüzlük' olarak nitelendiren Kışanak, "Hükümet İsrail'in "müdahale ederim' açıklamalarını ciddiye almayan, insanların can güvenliğini yeterince sağlayamayan bir tutum içerisinde. Böyle bir yardıma öncülük ediliyorsa gerekli önlemlerin de alınması gerekirdi. Ortaya çıkan tablo tam bir vehamet tablosudur. İsrail bunları söylüyor ama gemiler geçecek varsayımı üzerinden bu siyaset yürütüldüyse bu diplomasi adına tam bir körlüktür. Yok eğer "gitsinler bunu politika malzemesi yapalım' denildiyse bu da korkun bir durum. Hükümet bütün bu sorulara açıklık getirmeli. Neyi öngördü, ne önlemi aldı da yetmedi, yoksa hiçbir önlem almadan mı bu insanlar gönderildi, bu sorular yanıt bulmalı. Ancak hükümete yönelik eleştirilerimiz de İsrail'in katliamını gölgelememeli. Ortada insanlık katliamı ve vahşet var" diye konuştu.

-"İSRAİL BİRİNCİ SORUMLU AMA AKP'NİN DE CİDDİ ZAAFI VAR"-

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da yaptığı değerlendirmede, İsrail'in yardım gemisine yönelik saldırısını "katliam' olarak nitelendirirken, "Bu saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırının birinci sorumlusu İsrail ama AKP'nin de ciddi zaafı var" diye konuştu.

Yıldız "Hükümet ciddi bir zaaf içinde. Popülist politikalarla bu işler olmuyor. Saldırıyı cevapsız bırakmamak lazım. Hem insanların bu eylemini destekleyen bir tutum içinde olunup hem de bir yaptırım içinde olunamıyorsa insanların güveni boşa çıkarılmış olunur. AKP hamaset nukutlarıyla oy devşirmeye çalışıyor. Birinci sorumlu İsrail ama AKP'nin de ciddi zaafı var" diye konuştu.(ANKA)

(EG/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan bir komiser daha tutuklandı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan bir komiser daha tutuklandı

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title