Haberler

Bdp Eşbaşkanı Demirtaş: "Bu Görüşmeye Tarihi Bir Anlam Yüklemek Doğru Değil"

Bdp Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hükümet Temsilcileri ile Yaptıkları Görüşmenin, Türkiye'de Bir Diyalog Sürecinin Başlamasına Vesile Olmasını Dilediklerini Belirtti.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, hükümet temsilcileri ile yaptıkları görüşmenin, Türkiye'de bir diyalog sürecinin başlamasına vesile olmasını dilediklerini belirtti. Demirtaş, "Burada ortaya çıkan şuandaki durumun, çözümü kolaylaştıran bir çok faktörün biraraya gelmesinden oluştuğunu düşünüyorum. Bu görüşmeye bu kadar 'tarihi' bir anlam yüklemek doğu değil. Sonuçta iki tane siyasi parti, mecliste bir araya gelip Türkiye'nin meselelerine ilişkin görüş alışverişinde bulundular" dedi.

TBMM'de Hükümet ile yaptıkları görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir görüşme gerçekleştirdik. Aslında geçen hafta yapılması plalanan bir görüşme, bildiğiniz gibi Hakkari'deki katliam nedeniyle ertelenmişti. Bugün bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Şüphesizki biz meclliste grubu bulunan bir parti olarak başta hükümet olmak üzere siyasi partilerle diyalog içerisinde olmak ve sorunlarımızı tartışabilmek süreçlerini çok önemsiyoruz" dedi.

Demirtaş, hükümet ile yaptıkları bu görüşmenin herşeyden önce bütün sorunların tartışılarak ve müzakere edilerek çözülebilmesi için vesile olacağını ifade etti. Demirtaş, "Sadece hükümet ile BDP arasında değil, mecliste grubu bulunan bulunmayan bütün partiler açısından bir diyalog sürecinin başlamasını temenni ediyorum. Bu açıdan ben bu görüşmeyi önemsiyorum. Şüphesizki tek bir görüşmede Türkiye'nin bütün sorunlarının konuşulması ve çözümü konusunda bir uzlaşı sağlanması söz konusu değil. İkincisi ise, sadece BDP ile hükümet arasındaki uzlaşma da sorunların çözümü anlamına gelmiyor" dedi.

-"BDP DEMOKRASİYE KATKI SUNMAYA HAZIRDIR"-

Demirtaş, yaptıkları bu görüşmenin sadece partiler arasında bir diyaloğun olabileceğini ve sorunları tartışmak için önlerinde hiçbir engelin olmadığını ortaya koymaları açısından önemli olduğunu ifade etti. Demirtaş, "Şüphesiz ülkemizin en temel sorunu barış ve ülkedeki demokrasi, özgürlükler problemidir. Bizler böylesi bir sürece katkı sunacak, demokrasiyi kurumsallaştırıp güçlendirebilecek, özgürlükleri artırabilecek bir yeni anayasa sürecinin de referandum sürecisonrası başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Temelde de yeni bir anayasa toplumsal barışa, ülkenin iç barışına ve diğer meselelere en fazla hizmet edecek bir çalışmadır" dedi.

Görüşmede, yeni anayasa sürecini desteklediklerini ve yeni anayasa tartışmalarının da biran önce başlatılması gerektiğini dile getirdiklerini ifade eden Demirtaş, "Referandum sonrası ortaya çıkmış olan bu talebin ertelenmemesi gerektiğini ifade ettik. Yeni yapılacak anayasanın hangi yol ve yöntemlerle hazırlanacağı hangi tartışma usullülerinin bu dönemde kullanılacağı konularındada biz BDP olarak görüşlerimizi aktardık. Biz BDP olarak tartışmaların görüşmelerin sürmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Partiler arası diyalog sürmezse ve barışa katkı sunacak fikir alışverişleri hayata geçirilebilinmezse böylesi tek bir görüşmeden çözüm çıkmayacağı açıktır. Umut ediyorumki Türkiye'de aklıselim hakim olur. BDP, barışada demokrasiyede katkı sunmaya hazırdır. Hükümette bu saatten sonra daha cesur siyasi kararlılık ve demokrasi ve özgürlükler konusunda siyasi cesaret gösteren bir tutum içerisinde yer alır" dedi.

-"BDP EYLEMSİZLİK SÜRECİNİN DOĞRUDAN MUHATABI DEĞİLDİR"-

Bir gazetecinin eylemsizlik sürecinin uzatılması hakkında ne düşünüldüğünün sorulması üzerine Demirtaş, "Şüphesizki bu konunun doğrudan muhatabı BDP değildir. Ama biz tabiki ülkenin hiçbir kentine hiçbir cenazenin gitmemesi için çaba harcayan bir siyasi partiyiz. Bununda sağlanabilmesi çatışmasızlık ortamı ile mümkündür. Elbetteki siyasi partiler bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirebilmelidir. BDP olarak biz de uzun süreden beri çaba sarf ediyoruz. Artık gözyaşının durabilmesi için çaba sarf etmeye devam edeceğimizide söylüyoruz" diye konuştu.

Bir başka gazetecinin ise demokratik özerklik ve ana dilde eğitim taleplerine yönelik sorduğu soru üzerine Demirtaş şu cevabı verdi:

"Biz yeni anayasa tartışmaları sürecinde partimizin bütün programlarınnı ve konuları yeni anayasaya aktarabilme konusunda politika üreteceğimizi söylüyoruz. Bu konuda siyasi bir mücadele sahibiyiz. Demokratik Özerklik de, ana dilde eğitimde partimizin resmi politikaları ve talepleridir. Biz her yerde bunları dile getiririz. Ama bu görüşmenin ana gündemi bu değildi. Bütün meseleler bütün talepler önümüzdeki dönemde tartışılabilmeli. Sadece önümüzdeki dönemde değil, varsa başka öneriler başka sivil toplum kuruluşlarınınönerileri de tartışılabilmeli ve hükümet buna uygun zemini hazırlayabilmeli."

"İmralı'nın muhatap alınmasına yönelik söylemlerinizi, görüşmede de dile getirdiniz mi?" sorusu üzerine Demirtaş, "Bazı görüşmelerin sürdüğü biliniyor. Kamuoyuna yansıor. O konuda söylenebilecek yeni birşey yok" dedi.

-"TÜRKİYE'DEKİ ORTAM OLUMLU BİR ORTAMDIR"-

Demirtaş, bir gazetecinin"Türkiye'deki ortamı Kürt sorununun çözümü için olumlu görüyor musunuz?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Şimdi atmosfer özellikle yeni bir anayasa isteyenlerin Türkiye'de bu kadar güçlü olduğu bir ortam şüphesizki olumlu bir ortamdır. Mesele bu olumlu ortamları ne kadar değerlendirebileceğimize dair meseledir. Yoksa çözüm her zaman mümkündür ama fırsatlar ne kadar kullanılır, bu konuda izlemek istiyoruz. İzlemekle de yetinmeyeceğiz, bunun mücadelesini sürdüreceğiz. Ama tabiki burada ortaya çıkan şuandaki durumda çözümü kolaylaştıran bir çok faktörün biraraya geldiği durum söz konusu. Bir görüşmeye bu kadar tarihi anlam yüklemek doğu değil. Sonuçta iki tane siyasi parti mecliste bir araya gelip Türkiye'nin meselelerine ilişkin görüş alışverişinde bulunmalıdır. Bunlar olağan görüşmeler olmalıdır. Bir görüşme ile ne çözüm çıkar ne çözümsüzlük çıkar. Bunun mücadelesini verebilmek önemlidir. Biz bu azime ve kararlılığa sahibiz" dedi.

Demirtaş, daha öncede hükümet yetkilileri ile partisinin yetkilieri arasında bir görüşme olduğunu ifade ederek, "Yani bu öyle bir tarihi görüşme değil. Sadece denk geldiği siyasi ortam şüphesizki önemlidir. Biz önemsiz br görüşme olarak adletmiyoruz. Ama bundan sonra daha fazla görüşme için bu görüşme bize zemin yaratmıştır. Bu zemini kim ne kadar kullanacak bunu merak ediyouz" dedi.

-"TASFİYE UYGULAMASINA TESLİM OLMADIK"-

Demirtaş, "Başbakan'dan yeni bir randevu talebiniz olacak mı" sorusuna, yeni bir taleplerinin olmadığını belirterek cevap verdi.

Bir gazetecinin, "DTK'nın ranndevu talebini de dile getirdiniz mi" sorusu üzerine Demirtaş şu yanıtı verdi:

"O konuyu da kendilerine ilettik. Demokratik Toplum Kongresi bir sivil toplum örgütü ve bölgenin en büyük sivil toplum platformudur. Bu nedenle dikkate alınması, söyleyeceklerinin dinlenmesi gerektiğini belirttik. Umut ediyorumki bunu değerlendirirler."

Bir gazetecinin, "MHP son dönemde Türkiye'de AKP VE CHP'den oluşan siyasi atmosferden bahsetti, bu bakımdan partinizin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını düşünüyor musunuz" sorusuna Demirtaş, "BDP'ye yönelik tasfiye planları uzun süreden beri hayatta. Biz asla böyle bir tasfiye uygulamasına teslim olmadık. Türkiye'de kim ne yapmak ister bilmiyoruz ama BDP siyasi bir aktör olarak devam edecektir. BDP'yi operasyonlarla, tutuklamalarla baskılarla yıldırma politikasına karşın çetin bir demokrasi yürüttük. Bugün ayaktaysak bu mücadele sayesindedir" dedi.

Demirtaş, 'görüşmenin gizli olarak mı' ayarlandığı sorusuna ise, "Bir gizli görüşme değil. Gizli bir görüşme TBMM'de Başbakan'ın çalışma ofisinde olmaz. Sadece manipulatif girişimleri önleme açısından, basının toplantı sonrasında bilgilendirme hakkını rahat kullanabilmesi açısından, sadece toplantı esnasında bilgi verildi. Mecliste bulunan iki partinin gizli buluşmasını gerektirecek hiçbir konu yok" dedi.(ANKA)

(BRŞ/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Bakmadan Geçme

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor? Ankara'da yağmur saat kaça kadar sürecek? Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı!
Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title