Haberler

BDP'den Sembolik Çadır

BDP Üyeleri, İzmir'de, "Demokratik Çözüm Çadırı" Adını Verdikleri Çadırın Polis Tarafından Toplanması Üzerine Sembolik Çadır Kurarak Oturma Eylemi Yaptı.

SİVİL itaatsizlik eylemlerine başlayan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, İzmir'de, "Demokratik Çözüm Çadırı" adını verdikleri çadırın polis tarafından toplanması üzerine sembolik çadır kurarak oturma eylemi yaptı.İzmir'de, BDP'nin, "Demokratik Çözüm Yürüyüşü" adı altında başlattığı eylemlere katılan yaklaşık 800 kişilik grup, Kültürpark'ın Basmane Meydanı'ndaki kapısı önünde toplandı. Aralarında BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve BDP İzmir İl Örgütü yöneticilerinin de bulunduğu grup sloganlar atarak Fevzipaşa Bulvarı'ndan İkiçeşmelik Caddesi'ne, daha sonra da İzmir'in tarihi Agora örenyeri girişinde bulunan parka kadar yürüdü. Burada konuşan BDP İzmir İl Başkanı Mukaddes Kubilay, sabah saatlerinde parka çadır kurmak istediklerini, ancak buna izin vermeyen emniyet güçlerinin çadırlarını aldığını belirtti. Çadırları geri alana kadar parkta oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

Kubilay'ın ardından mikrofonu alan BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, konuşmasına Kürtçe başladı ve Türkçe sürdürdü. Kürt halkının tarihin hiçbir döneminde savaştan yana olmadığını, ancak Ortadoğu'da bulunan 40 milyon kişilik Kürt halkının zenginliklerinden dolayı sürekli olarak komşularının saldırısına uğradığını, 30 yıldır demokratik çözüm istediklerini ileri süren Özçelik, "Ancak ne yazık ki silaha sarılmak zorunda kaldık. Biz silahsız, kardeşçe yaşamak istedik, hiçbir zaman ayrılık, savaş istemedik. İnsanlar ölsün istemiyoruz. Başbakan Erdoğan'ın timsah gözyaşlarına kanmıyoruz. Savaşı durdurmak iktidarın elindedir. Bizim muhatabımız da AKP'dir. Meclis'te sayısal çoğunluklarına dayanarak istedikleri yasayı çıkartıyorlar ama Kürtlerin daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük taleplerinden çekiniyorlar" diye konuştu. Yüzde 10 seçim barajını eleştiren Özçelik, bunun gerçek demokrasinin önünde bir engel olduğunu, bu engelin de aslında Kürtler için konulmasına rağmen özgürlük ve demokrasi isteyen tüm kesimleri mağdur ettiğini söyleyerek, "Bu anti demokratik uygulama farklı sosyal kesimlerin Parlamento'da temsil edilmesinin önündeki en büyük engeldir. Birbirleriyle sürekli olarak kavga eden siyasi partiler, sorun Kürt sorunu olunca birden kan kardeş kesiliyor. Amblemleri, başkanları farklı da olsa o partilerin hepsi aynı devletin partisi. Halkın ise tek partisi var o da BDP. Biz Meclis'te baraj kaldırılsın dediğimizde bize `20 kişisiniz şimdi baş edemiyoruz, barajı kaldırırsak hiç başedemeyiz' diyorlar" dedi.

12 Haziran Genel Seçimleri'ne seçilme şansı olsun olmasın tüm illerden bağımsız adaylarla katılacaklarını belirten Özçelik, "Seçimlere blok halinde bağımsız adaylarla katılacağız. Hedefimiz hiçbir oyumuzu heba etmeden en az 40 milletvekilini Meclis'e göndermek, yüzde 10 barajını aşmak" dedi.

Ana dilde eğitim isteklerini yineleyen Özçelik, Başbakan Erdoğan'ı eleştirerek, "Başbakan, Almanya'ya gidiyor Alman Hükümeti'ne, orada yaşayan Türklere ana dilde eğitim hakkı verilmesini, bu hakkın verilmemesinin bir asimilasyon olduğunu, insanlık suçu olduğunu söylüyor. Ancak ülkeye geri döndüğünde bize dönüp `Bana ana dilde eğitim talebiyle gelmeyin' diyor. Yani asimilasyonu kendisi yapıyor, insanlık suçunu kendisi işliyor. Kürtlere ilk öğretimden yüksek öğretime kadar ana dilde eğitim hakkı istiyoruz" diye konuştu.

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in konuşması sırasında parkta bulunan bazı kişiler getirdikleri büyük bir kilimi sopalara dikerek temsili "Demokratik Çözüm Çadırı" kurdular. Özçelik ve BDP yöneticileri bir süre bu çadırın altında oturduktan sonra parktan ayrıldılar. Yaklaşık 150 kişilik grup ise güvenlik önlemleri altında parkta oturmaya devam etti.-İZMİR

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title