Haberler

Bazilika, Üzeri Örtülerek Korunacak

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki kazılarda ortaya çıkarılan bazilika, restorasyon çalışmaları ve üzerinin örtülmesinin ardından ziyarete açılacak Müze Müdürü Öztürk: "Bazilikayı açık şekilde teşhir etmek, doğal ve fiziki ortamlardan etkilenmesine neden olur.

YAKUP GÜLER - Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki bazilika, üzeri örtülerek korunacak.

Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zamanında Roma'nın Trakya'daki eyalet merkezi olduğu bilinen Marmaraereğlisi ilçesinde yaptıkları kazılarda, bazilika tespit ettiklerini söyledi.

Özel mülkiyetteki alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldığını ve arkeolojik kazılara başladıklarını anımsatan Öztürk, kazıların geçen yıl tamamlandığını belirtti.

Öztürk, kazılar sonucunda bugüne kadar varlığı bilinmeyen büyük bir bazilikanın açığa çıkarıldığını ifade etti. Bazilikanın, Trakya'daki en büyük mozaikli yapı olduğunu dile getiren Öztürk, şunları anlattı:

"Anastasius surlarının hemen bitişiğinde olan bu bazilikada, 500 metrekare taban mozaiği var. Bu taban mozaiğinin tamamını elden geçirdik. Temizliğini, konservasyonunu, sağlamlaştırılmasını, sağlıklı bir ortama kavuşturulmasını sağladık. Bugün korunur bir hale getirdik. Bazilika, ülkemiz ve Tekirdağ turizmi açısından büyük önem taşıyan bir erken dönem yapısıdır. Mozaikleri çok geometrik ve bitkisel motiflerle döşenmiş, çok güzel biçimde dizayn edilmiş ve sağlamdır."

Öztürk, bazilikayı, aşağı şehir surlarıyla teşhir etmek için çalışma başlattıklarını ve ilgili projelerin hazırlandığını aktardı.

"İçinde gezilebilecek"

Öztürk, bazilikanın üstünü bir çeşit örtü sistemiyle kapatıp, içerisini gezilir hale getirmek istediklerini söyledi.

Bazilikayı en uygun şekilde teşhire açmak için çalıştıklarını belirten Öztürk, "Bazilikayı açık şekilde teşhir etmek, doğal ve fiziki ortamlardan etkilenmesine neden olur. Bu yüzden bir çeşit örtü sistemiyle üzerini kapattıktan sonra teşhire açacağız" diye konuştu.

Öztürk, bazilikanın surlarında da restorasyon çalışması yapacaklarını, yıkılma, bozulma ya da kopma noktasına gelen bazı duvar taşlarını sağlamlaştıracaklarını ifade etti.

Çalışmayı bu yıl bitirmek istediklerini vurgulayan Öztürk, bazilikanın Tekirdağ turizmine büyük bir ivme kazandıracağını kaydetti. - Tekirdağ

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Bölgesi Önder Öztürk Tekirdağ Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title