Haberler

Tatilde Olanlar, Bayramda Sağlığınız Kurban Olmasın!

Güncelleme:

Bayramda dikkat edeceğimiz ufak noktalarla daha keyifli bir bayram geçirebilmek için Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Cansu Kolukırık sağlıklı Kurban Bayramı tüyoları verdi.

Yeme-içme kültürünün zengin olduğu ülkemizde hayvancılığın ve et tüketiminin de değeri yadsınamaz. Kurban bayramı da toplumca en değer verdiğimiz bayramlardandır. Ancak bayramda yanlış bir beslenme tarzı bizi günün sonunda rahatsız edip, mide yanması, reflü gibi şikayetlerle başbaşa bırakabilir.

"KURBANI HEMEN KESİLDİKTEN SONRA YEMEYİN"

Kurban bayramının genellikle 1.günleri kurban kesimi gerçekleşir. Yeni kesilen hayvan etleri rigor mortis denilen ölüm katılığı taşıdığı için etler buzdolabında en az 1 gün dinlendirilip öyle tüketilmelidir. İlk kesildiği gün tüketilen etin çiğnemesi ve sindirimi zordur. Dolayısıyla midede gastrit, reflü, hazımsızlık şikayetlerine yol açar. Et en az 1 gün dinlendirilip tüketilirse daha lezzetli olur, daha çabuk pişer ve midede bu şikayetleri oluşturmaz.

"KRONİK HASTALIĞI OLANLAR BAYRAMDA ETİ FAZLA KAÇIRMAMALIDIRLAR"

Kurban bayramında beslenme özelikle kolesterol hastalarında, kalp-damar hastalarında, ve kalp damar hastalığı riski taşıyan bireylerde büyük önem taşır. Bu kişilerin et tüketimi haftada 2 günü geçmemelidir. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etler ve kolesterolden zengin sakatatlar kan kolesterolünü yükseltir. Yüksek kolesterol ise ilerleyen zamanlarda kalp krizi için risk taşır.

Yüksek kolesterol ayrıca diyabete de neden olabilir.

ETİ YAKARAK YEMEYİN…

Kurban bayramında eti ızgara, haşlama ve fırında tüketmenizi öneririm. Mangalda veya ızgarada pişen etlerde toksik maddelerin oluşmaması için ızgara ile et arası yaklaşık 15 cm olmalıdır. Ateşe yakın pişen etlerde kanserojen miktarı artar. Yüksek ateşte et pişirilen etlerin içi pişmez ve dışı yanar. Bu da besin zehirlenmelerine neden olabilir.

Bayramda sık yapılan et yemeklerinden biri de kavurmadır. Kavurma yaparken içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmamalıdır. Kırmızı etle yapılan yemeklere de yağ eklenmemelidir, kendi yağıyla pişirilmelidir. Bazı yerlerde kavurma sabahın ilk saatlerinde tüketilir. Oysa güne hafif bir kahvaltıyla başlayıp öğle öğününde kırmızı et tüketmek daha doğrudur.

ETİ FAZLA TÜKETMEK NE GİBİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

Bayramda kırmızı eti fazla tüketmek kabızlık problemine de yol açar. Bu yüzden güne 2 bardak ılık su içerek başlanmalıdır. Hem kabızlık sorununu aşmak hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluşan serbest radikalleri uzaklaştırmak için mutlaka bol yeşillikli salata ve sebze yemekleri tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler ve sebze yemekleri hem vücudumuzda detoksifikasyon sağlar, hem de sindirimimizi düzenler.

TATİLDE OLANLAR DİKKAT!

Bayramı tatil yaparak geçirenlerin ise özellikle açık büfede yediklerine dikkat etmesi gerekir. Tabağımızı öncelikle bol salata ve sebze yemekleri, daha sonra et yemeği ile tamamlamamız daha sağlıklı olacaktır.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title