Haberler

Baykal: AKP'nin Şova Dönük Açılımları Fiyaskoyla Sonuçlanıyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin Verdiği Kararla Ermenistan Protokolünün Ortadan Kalktığını İfade Ederek "AKP'nin Şova Dönük Açılımları Maalesef Hep Fiyaskoyla Sonuçlanıyor" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün ortadan kalktığını ifade ederek "AKP'nin şova dönük açılımları maalesef hep fiyaskoyla sonuçlanıyor" dedi. Baykal, "AKP doğru dürüst ön hazırlıklarını yapmadan, önünde arkasında ne var, incelemeden yola çıkıyor, kamuoyunda bir dalgalanma yaratıyor açılım diye. Ama bu beklentiler, dalgalanmalar boşa çıkıyor ve her adımda sorun çözeceğiz diye yola çıktıktan sonra yeni sorunlar yaratarak o açılım bir kenara atılmış oluyor" diye konuştu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı. Baykal, toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baykal, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole ilişkin kararıyla "büyük reklamla övünerek imzalanan" protokolün ortadan kalktığını söyledi. "Bunca gizli görüşme yapıldı, uzun bir hazırlık dönemi geçirildi. Ermenistan Anayasası, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki tavrı konusunda hiçbir değerlendirme, inceleme yapılmadı mı? Hele biz imzaları atalım, Ermenistan-Türkiye konusunu çözmüş olalım, sonra Allah kerim mi dediler?" diye soran Baykal "Akıl alır bir iş değil ama ortaya çıkan gerçek şu ki bu protokol geçerliliğini kaybetmiştir" dedi.

-"SIFIR SORUN' DEDİNİZ, EKSİYE GEÇTİNİZ"-

Baykal, AKP'nin şova dönük açılımlarının hep fiyaskoyla sonuçlandığını ifade ederek "Bir Ermeni açılımı diye günlerce tartıştık, konuştuk, "Bütün dünya bizi takdir ediyor' dedik. "Komşularımızla sıfır sorun' dedik. "Ermenistan'la bütün sorunları çözüyoruz, bir süre sonra kapıları açacağız' dedik. Ve bir fiyaskoyla sonuçlandı" diye konuştu.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi böyle bir iptal kararı vermeseydi de bu protokolün TBMM'den geçmesinin söz konusu olmayacağını, Başbakan Erdoğan'ın Azerbaycan Meclisi'nde yaptığı konuşmada "Ermenistan Azerbaycan topraklarından çekilmeden biz bir adım atmayız" dediğini belirten Baykal, "Sıfır sorun diye yola çıkıyorsunuz, fakat sıfırla kapatamıyorsunuz, eksiye geçiyorsunuz. Ermenistan'la anlaşmazlığınız olduğu gibi duruyor. Bir de Azerbaycan'ı kırdınız, üzdünüz, onların güvenini kaybettiniz. Sıfır sorun diye yola çıktınız, eksi bir sonuçla karşı karşıya kaldınız" diye konuştu.

Kürt açılımının da resmen ifade edilmemesine rağmen fiyaskoyla sonuçlandığını savunan Baykal, BDP yetkililerinin de açıklamalarında "Bunu biz sıfırlayalım, yeniden başlayalım" dediklerini kaydederek "Yani şu ana kadar atılan hiçbir adım yok. Yapılan planlar, öngörülen hedeflerin de gerçekleşmesi sözkonusu değil. Bu açılım da fiyaskoyla sonuçlanmıştır" dedi.

2005'te Kıbrıs Rum Kesimi'ne havaalanlarının ve limanların açılacağının taahhüt edildiğini, bunun karşılığında AB üyelerinin de KKTC'ye dönük izolasyonları kaldırma sözü verdiğini anımsatan Baykal, "Biz resmen yazılı taahhütte bulunduk ama karşı taraf bir adım atmadı. Burada da tam bir fiyaskoyla karşı karşıya kaldık. AKP doğru dürüst ön hazırlıklarını yapmadan, önünde arkasında ne var, incelemeden yola çıkıyor, kamuoyunda bir dalgalanma yaratıyor açılım diye. Ama bu beklentiler, dalgalanmalar boşa çıkıyor ve her adımda sorun çözeceğiz diye yola çıktıktan sonra yeni sorunlar yaratarak o açılım bir kenara atılmış oluyor" diye konuştu.

-"ANAYASA MUTABAKATLA HAZIRLANIR, ŞU ANDA MUTABAKAT YOK"-

Toplantıda Anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Baykal, şöyle konuştu:

"Anayasa bir mutabakatla hazırlanır. Şu anda Türkiye'de Anayasa değişikliği konusunda bir mutabakat yok. Anamuhalefet partisi karşı, diğer muhalefet partisi MHP "Bu dönemde böyle bir şey yapılamaz' diyor. Peki bir mutabakat olmadan referandumu da göze alarak bir Anayasa değişikliği yapılabilir mi? Bu doğru olmaz, çünkü Anayasalar milletlerin sözleşmesidir, mutabakatıdır."

AKP'nin Anayasa değişikliğini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmek için yapmaya çalıştığını dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:"AKP yargıyı ele geçirmek, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmak istiyor. Yargı bağımsızlığı hukukun, demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındandır. Yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmak, Meclis'ten seçilecek üyelerle, Başbakan'ın atayacağı üyelerle bir Anayasa Mahkemesi, HSYK oluşturmak yargı bağımsızlığını terk etmek anlamına gelir. Bağımsız olmayan yargının tarafsız olması da mümkün değildir. O nedenle bu konudaki Anayasa değişiklikleri derhal gündemden düşürülmelidir. Halk boşu boşuna meşgul edilmemelidir. Biz CHP olarak bu girişimi, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmaya dönük Anayasa değişikliklerini engellemek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz." (ANKA)

(HH/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title