Haberler

Baydemir 'Evet'çi STK'larla İftar Yaptı

Güncelleme:

Baydemir'in İftarında 'Evet'çi Sivil Toplum Örgütleriyle BDP'li Yöneticiler Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in verdiği iftar yemeğinde, bir süre önce referandumda evet oyu vereceklerini açıklayan sivil toplum kuruluş temsilcileriyle, kendilerini eleştiren BDP'li yöneticiler biraraya geldi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Baydemir, tüm konukları tek tek dolaşarak ellerini sıktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerini verdiği iftar yemeği, BDP yönetimi ile kentte bir süre önce referandumda evet oyu kullancaklarını açıkklayan sivil toplum örgütü temsilcilerini biraraya getirdi. Yemeği sivil toplum örgütlerine evet nedeniyle tepki gösteren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, ile Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Ahmet Türk,yardımcısı eski milletvekili Aysel Tuğluk, yaklaşık 200 sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Yemekte, tüm gözler 19 Ağustos'ta yaptıkları açıklamayla referandumda 'evet' oyu vereceklerini söyleyen ve bu nedenle BDP'lilerle aralarında sert tartışmalar yaşanan sivil toplum örgütü temsilcileri üzerinde oldu. Referandumda 'evet' oyu vereceklerini açıklayan temsilcilerden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, DİSİAD Başkanı Raif Türk, Eczacılar Odası Başkanı iftar yemeğine katılırken Diyarbakır Sanatkarlar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, katılmadı.

BDP Genel Başkanı Demirtaş için, 'Pol Pot' zihniyetine benzeten Ebedinoğlu, yemeğe davet edildiğini ancak kendilerine yönelik BDP'nin sert tutumundan dolayı yemeğe katılmadığını ifade ederken, BDP'liler ise Ebedinoğlu'nun yemeğe davet edilmediğini söyledi.

'Evet'çi temsilcilerle BDP'li yetkililerin ayrı ayrı masalarda oturduğu gözlenirken Demirtaş ve Baydemir, masaları tek tek gezerek herkesle tokalaştı.

Yemekte konuşan Osman Baydemir, Ramazan ayının Diyarbakır'a, bölgeye ve Türkiye'ye barış getirmesini temenni ettiğini söyledi. Baydemir, "Bugün bu mekanda bütün farklılıklarımızla ortak paydada nasıl buluşuyorsak, iftar çadırlarında vatandaşlarımız biraraya geliyor. Bir taraftan onurlu barışa ulaşma çabasını güderken, diğer taraftan yaralarımızı sarmak konusunda bir çaba içerisindeyiz' dedi.

Diyarbakır sebze halinde çıkan ve 24 işyerinin yanmasına neden olan yangını da hatırlatan Baydemir, "Bu yangında can kaybı olmadı. Ama bölgemizde 30 yıldır başka bir yangın var. ve bu yangın nedeniyle pek çok anenninin yüreğine ateş düşmüştür. Bu yangını söndürmek için büyük sorumlulukla karşı karşıyayız. Barış sadece temenni ederek gelmeyecektir. Barış, çaba ve ortak efor ile inşaa edilecektir. Şüphesiz birlikte çalışmak, üretmek, onurlu barışa giden yolu daha da kısaltacaktır" diye konuştu.

BDP Genel Başkanı Demirtaş ise, kardeşliğin, barışın ve birlikteliğin en çok ifade edildiği kutsal ayda olduklarını, ekmek ve su kadar acil ihtiyaç olan barışa değinmek istediğini belirtti. Demirtaş, şunları söyledi: "Bütün ülkelerde siyaset ve sivil toplum örgütleri acil taleplerine göre şekillenir. Ortadoğu, bölgemiz yüzyıllardır barışı arıyor. Biz 30 yıldır acılı ve sancılı bir bölgede yaşıyoruz. Hepimiz barış sağlanana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte bu ülkeye barışı getirmek ve bu çaba için çalışmak ortak akıl ile hareket etmek, vicdani borcumuzdur. Ateşkes ortamıyla yakalanan bu fırsatın heba edilmemesi ve bu fırsatın üzerine onurlu bir barışı tesis etmek durumundayız. Dönem dönem hatırlayıp barışı unutmak lüksüne sahip değiliz. Başka hükümet olmak üzere herkesin geçmişte yapılan hatarlardan ders çıkarması lazım. Herkesin bu sürece müdahil olup çaba sarfetmesi gerekir. Hükümet de bu fırsatı kaçırmamak durumundadır. Her şey referandum değildir. Kimin gündemi ne olursa olsun bu halkın gerçek gündemi onurlu bir barıştır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title