Haberler

Batman İlk Kez Böyle Anma Gördü

Güncelleme:

Batman tarihinde ilk kez 'zincirli anma' ayinine şahit olurken, kentte ikamet eden Caferi ve Şii Afganlar Hz.Hüseyin için anma merasimi düzenledi.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Batman'a yerleşen Afgan mülteciler, Kerbela şehitleri için anma etkinliği düzenledi.

Batmanda 'Hz. Hüseyin ve Kerbela' Şehitleri anıldı. Kentte ikamet eden Şii ve Caferi inançlı Afgan Vatandaşlar, kendilerine zincir vurarak anma etkinlikleri düzenlendi.

ANMA 10 GÜN 12 GECE SÜRECEK
Afganlılar, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ile birlikte 71 kişinin Kerbela'da şehit edilişinin 1374'üncü yılı nedeniyle Aşure-matem merasimi düzenledi. Ülkelerinde ki savaş nedeniyle Batman'a mülteci olarak yerleşen Afganlılar, muharrem ayında Kerbela şehitlerini düzenledikleri ilginç etkinlikle andılar. Yaklaşık 10 ay önce Batman'a yerleşen yüzlerce Afganlı mülteci, Petrolkent mahallesinde bulunan Mehmet Sincar parkında bulunan taziye evinde bir araya gelerek, Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri için anma etkinliği düzenledi. Taziye evinde bir araya gelen Afganlı mülteciler geleneklerine göre anma etkinliği gerçekleştirdi. 10 gün 12 gece sürecek olan etkinlikler kapsamında Kerbela'da şehit olan Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan'ın hayatını anlatıp ilahiler okudular. Anma etkinliğinde zaman zaman kendilerinden geçen Afgan mültecilerden bazıları gözyaşı dökerken, bazıları ise sırtlarına zincir vurdu. Siyah elbise giyen Afganlılar, ilahiler eşliğinde eleriyle göğüslerini dövdü. Afganlılar, ağlayarak ve göğüslerine vurarak, 'Lebbeyk ya Hüseyin' şeklinde nidalar attı. Mültecilerden Mustafa Ahmedi, Batman belediyesinin kendilerine sağlamış olduğu imkanlar nedeniyle teşekkür etti. Anma etkinliğine erkelerin yanı sıra kadınlarda ayrı mekanlarda eşlik ettiler. Afganlılar adına açıklama yapan, Muhammed Hüseyini, "Aşure günü düzenleyip, merasimimiz 12 gün sürecek. Hz. Hüseyin'i konuşuyoruz, tartışıyoruz. Ayrıca Kerbela şehitlerini anmamızda bize destek verem Belediyeye teşekkür ediyoruz" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title