Haberler

Batman'da Tarihi Höyükler Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Müze Müdürlüğünce, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında süren kazı çalışmalarında rastlanan höyükler ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Batman Müze Müdürlüğünce, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında süren kazı çalışmalarında rastlanan höyükler ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal başkanlığında merkezde 1, Beşiri ilçesinde de 3 yerde yapılan kazı çalışmaları sürüyor.

Beşiri ilçesine bağlı Gedikli köyünün Yazıhan mezrasında Çeme Alo Sırtı Höyüğü ve ilçe merkezindeki Sumaki Höyüğü kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Uysal, Neolitik ve Demir Çağ dönemlerine ait yerleşkeleri gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Kazı çalışmasında yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Erim Özdoğan da kazı alanının oldukça geniş bir alanda yürütüldüğünü, Çeme Alo Sırtı Höyüğünün tamamen baraj suyunun altında kalacak bir yerleşim alanı olduğunu belirtti.

Höyüğün Demir Çağı'na ait bir yerleşim yeri olduğunu, mimarisinin değişik dönemleri gösterdiğini anlatan Özdoğan, Sumaki Höyüğünde de Neolitik dönem izlerine rastlandığını, buradan genellikle killerden yapılmış hayvan figürleri ve kemikten yapılmış iğne, spatula ve boncukların yanı sıra kap kaçaklara rastlandığını kaydetti.

Sumaki Höyüğünün 6 bin 500 yıllık bir yer olduğuna dikkati çeken Özdoğan, şöyle devam etti:

"Höyüğün başka bir önemi ilk defa kuzey Mezopotamya'da taş ve kerpiç mimarisinin yanı sıra dal ve sazın yani bugünkü göçerlerin de kullandığı malzemenin ağırlıklı olarak kullanılmış olması. Bir başka önemi de bu bölgede en fazla obsidyen malzemeyi kullanan neolitik yerleşim alanı. Ön bulgulara göre tüm çakmak taşın, cilalı taşın alet endüstrisi içinde aşağı yukarı yüzde 85-90'ları buluyor bu obsidyen. ve ilk çanak ve çömleği yapan topluluklar. Bazıları yerleşik buradaki yerleşimin. Bazıları da bugünkü göçer geleneğini sürdürdüğünü tahmin ediyoruz. Yazın yaylaya gidiyorlar. Kışlakları da büyük olasılıkla burası."

Özdoğan, 3 bin metrekare alan üzerinde yapılan kazı çalışmasında 35'i üniversite öğrencisi 120 kişi çalıştıklarını, kazıların havanın durumuna bağlı olarak kasım ayının ortalarına kadar süreceğini bildirdi.

Bölgede, 2011 yılından bu yana devam eden kazılardan çıkarılan eserler, Beşiri ilçesinde kazı evinde ilk müdahaleden sonra Batman Müze Müdürlüğüne teslim ediliyor. - Batman

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Beşiri Batman Ilısu HES Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title