Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 3 ve 4 Mayıs'ta keman sanatçısı Elina Vahala'yı konuk edecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 3 ve 4 Mayıs'ta keman sanatçısı Elina Vahala'yı konuk edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu da orkestraya eşlik edecek.

Marek Pijarowski'nin yöneteceği orkestra, John Corigliano'nun "Red Violin Keman Konçertosu" ile Gustav Holst'un "Gezegenler" eserlerini yorumlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası, 5 Mayıs'ta Gürer Aykal yönetiminde sahne alacak. Alexander Ghindin'in piyanoda eşlik edeceği konserde, "S. Rahmaninof"un

"Piyano Konçertosu No.2, Do minör, Op.18", A.D. Sinangil'in "Senfoni No.4" adlı eserleri icra edilecek.

Orkestra, 11 Mayıs'ta da gitaristliğini Olga Kamornik, Asya Selyutina, Soner Egesel, Kağan Korad, Kürşad Terci'nin yapacağı başka bir konserle seyirci karşısına çıkacak. Gecede, J. Rodrigo'nun "Concierto Madrigal"i, N. Koshkin'in

"Beş Gitar için Konçertino"su ve G. Bizet'in "L'Arlesinne Süiti" dinleyicilerin beğenisine sunulacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 16 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 4 eserle izleyiciyi selamlayacak.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Büyük Tiyatro: Yönetmenliğini Ayşe Emel Mesci'nin yaptığı "Kerbela" adlı oyun 4 ve 6 Mayıs'ta izlenebilir. Ali Berktay'ın kaleme aldığı, dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeni Yakup Çartık'a ait. Eserde Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

"Genç Osman" adlı yapıt, 8 Mayıs'ta izlenebilecek. Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, giysi tasarımı Gülümser Erigür'e ait. Işık düzenini Şükrü Kırımoğlu'nun, müziklerini Can Atila'nın hazırladığı oyunun koreografisi Handan Özer'e ait. Yapıtta, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör, Nejat Armutçu, Efe Ünsal, Sibel Durak, İbrahim Korumaz, Zeki Tüzün, Nazlı Polattaş, Ülker Kılıçaslan, Batu Ergün, Cihan Kaymak, Volkan Özman, Çağılman Öztornacı, Çağlar Ekinci, E.Irmak Bavkır, Erdem Serkan Saraç, Aytek Şayan, İlhan Deliktaş, İrfan Atav, Kadir Samet Karaman, Kıvanç Değirmenci, Nazım Hikmet Çalışkan, Sabri Akdemir, Velican Demirel, Okan Koç, Umut Saçar, Atalay Şahin, Abdülaziz Öktem, Burak Soyak, Engin Bostancı, Eren Demir, Ferhat Kıratlı, Fırat Göngör, Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Sinan Hürkardeş, Kartal Can Ermiş, Kayhan Çelik, Onur Sanatlın, Orhan Kara, Ömür Eliaçık, Sercan Özyazıcı, Serkan Ulus, Tarık Şengil, Serkan Çalık, Hasan Üreten, Hüseyin Özdemir ve İpek Gürol rol alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi: Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Fosforlu Cevriye" 3-6 Mayıs tarihleri arasında izlenebilecek. Gülriz Sururi'nin oyunlaştırdığı ve yönettiği eserin dekor tasarımını Hakan Dündar, kostümlerini Fatma Görgü yaptı. Işık düzeninin Yakup Çartık'ın gerçekleştirdiği eserin besteleri Atilla Özdemiroğlu'na ait. Fosforlu Cevriye'yi Feray Darıcı'nın canlandırdığı eserde, İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Dara Tan, Buket Türkyılmaz, Ömer Comba, Volkan İsmail Duru ve Zeynep Aytek Metin başlıca rollerde. Ünlü müzikal, eski kantocu, yeni randevucu Sümbül Dudu'nun evinde geçenleri neşeli bir dille anlatıyor.

Faruk Erem'in yazdığı, Mehmet Baydur'un oyunlaştırdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "Elma Hırsızları", 8 ve 9 Mayıs'ta görülebilecek. Faruk Erem'in "Bir Ceza Avukatının Anıları" adlı eserinden Mehmet Baydur tarafından oyunlaştırılan eser, hukuk ve yasaların adil olması zorunluluğunu farklı sosyal çevrelerden insanların yaşanmış gerçek hayat hikayeleriyle anlatıyor. Dekor tasarımı Kerem Çetinel'e, ışığı Kazım Öztürk'e ait eserin müziği Cem İdiz imzasını taşıyor. Eserde, Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Çağrı Evren Turan başlıca rolleri paylaşıyor.

Şinasi Sahnesi: Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği "Tek Kişilik Şehir" adlı oyun bugün, yarın ve 5 Mayıs'ta seyircilerin beğenisine sunulacak. Oyunda "Aileler artık tek kişilik mi-", "Teknoloji yazın üşümemizi, kışın terlememizi mi sağlıyor-" gibi sorulara yanıt aranıyor. Dekor ve giysi tasarımını Işın Mumcu, ışık tasarımını Şükrü Kırımoğlu'nun hazırladığı oyunda Cüneyt Mete, Devrim Yakut, Benian Dönmez, Elif Kozan ve Halit İlker Altan rol alıyor.

Müzikal bir çocuk oyunu olan "Karlar Kraliçesi" adlı yapıt, yarın, 6 ve 8 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak.

"Soğuk Bir Berlin Gecesi" adlı oyun, 8 ve 9 Mayıs'ta sahne alacak. Barış Eren'in yazıp yönettiği oyunun dekoru Sinan Yardımedici'ye, giysi tasarımı Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş ve Mahmut Işık rol alıyor. Yapıt Almanya'da dili, dini ve kültürü farklı olduğu için ötekileştirilen Tarık'ın yaşadıklarını anlatıyor.

Küçük Tiyatro: "Venedik Taciri" adlı eser, hafta boyunca seyredilebilecek. William Shakespeare'nin yazdığı, Zeynep Avcı'nın dilimize çevirdiği, Erhan Gökgücü'nün yönetmenliğini yaptığı eserin dekor ve giysi tasarımı Ali Cem Köroğlu'na, dans düzeni Canan Kırımsoy'a, müzik düzeni İhsan Bengier'e ait. Oyunda, Tolga Tecer, Erdinç Doğan, Bülent Çiftçi, Ercan Eker, Cebrail Esen, Dilek Bozkurt, Seda Oksal, Hüseyin Baylan, Tamer Levent, Şevki Çepa başlıca rolleri paylaşıyor.

Akün Sahnesi: Sophokles'in yazdığı, Kenan Işık'ın oyunlaştırdığı ve yönettiği "Antigone"adlı oyun bugünden başlayarak 6 Mayıs'a kadar sahnelenecek. Ünlü oyuncu Ali Sürmeli'nin yönetmen yardımcılığını yaptığı ve başrolünü üstlendiği oyunda dekor ve giysi tasarımı Elena İvanova'ya, ışık tasarımı Önder Arık'a, müziği Ayla Çelik'e ait.

Oyunun başrollerini, Ali Sürmeli Attila Olgaç, Gözde Okur, Selin Tekman, Suna Selen, Murat Sarı, Barış Bağcı, Kerem Gökçer, Tuğçe Şar, Tekin Karasu, Fatma İnan, Tarkan Koç, Eylem Server Ünüvar, Gökhan Yılmaz, Gökhan Mert Yılmaz paylaşıyor.

"Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo" adlı eser, 8 ve 9 Mayıs'ta sahne alacak.

Altındağ Tiyatrosu: "Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun" adlı eser, 3-6 Mayıs tarihleri arasında Altındağ Tiyatrosu'nda izlenebilir. Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin oyunlaştırıp yönettiği eserin dekoru Ceren Karahan'a, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ve Özlem Gündoğdu'nun rol aldığı oyunda, çeşitli sosyal sınıflardan kadınların evliliklerinde ezilişlerinin öyküsü anlatılıyor.

"Haydi Karına Koş" oyunu, 8-9 Mayıs'ta sahne alacak. Ray Cooney'nin kaleme aldığı, Ali Hürol'ün yönettiği eser, "John" adlı çapkın erkeğin birbirinden habersiz eşleri Barbara ve Mary arasındaki koşuşturmasını ve beraberinde yaşanan komik olayları işliyor.

Çocuk oyunu "Boğaç Han" ise 9 Mayıs'ta minik izleyiciler için sahnelenecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi: "Yastık Adam" isimli oyun, bugün ve 5 Mayıs'ta görülebilecek. Martin McDonagh'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği eserde Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çıdamlı ve Buğra Koçtepe rol alıyor. Oyun, kurguyla gerçeğin birbirine karıştığı bir polisiye gerilim.

"Orkestra" adlı yapıt 9 Mayıs'ta izlenebilir.

Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın, 6 ve 8 Mayıs'ta görülebilir. Sylvie Luneau ile Roger Coggio tarafından uyarlanan, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla sahneye getirdiği Aksenti İvanoviç Poprişçin karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Tek kişilik oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor. Gogol'un içinde yaşadığı Rus toplumunun genel yapısını ve bireylerini büyük bir dikkatle tahlil ettiği eser, yazarın birbirinden ilginç gözlemlerini yansıtması açısında önem taşıyor. Hayatın gerçeklerini kabul edemeyen ve hezeyanlar içinde olan bir adamın adım adım deliliğe giden dramını gözler önüne seren yapıtta Beşikçioğlu, sahneye kurulan özel bir vinçle seyirci karşısına çıkıyor.

Oda Tiyatrosu: Şahin Örgel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği

"Yosunlar" adlı yapıt hafta boyunca izlenebilecek. Dekoru Hakan Dündar'a, kostümü Töre Özsel'e ait eserde Neşet Erdem, Şemsettin Zırhlı, Aslı Artuk Şener rol alıyor.

-Opera-bale-

Opera Sahnesi: Tahtta sadece 93 gün kalan ve geçirdiği sinir buhranları nedeniyle akli dengesinin bozuk olduğu gerekçesiyle saltanatı sona erdirilen "V. Murad"'ın yaşamının konu edildiği bale, bugün ve 5 Mayıs'ta izleyiciyle buluşacak. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin yeni eserinde bestekar padişah Murad'ın, Emre Arıcı ve Bujor Hoinic tarafından düzenlenen kendi eserleri kullanılıyor. Duygusal bir yapıya sahip olan padişahın ruh dünyasının da işlendiği eserde, saltanat kayığı, Çırağan Sarayı ve saray yaşamı görkemli dekorlarla izleyicinin karşısında oluyor.

Modern Dans Topluluğu'nun "Bir Yaz Gecesi Rüyası" adlı gösterisi 7 Mayıs'ta sahnelenecek.

Dünyada sahne aldığı operalarda seyircinin yoğun ilgisiyle izlenen Çek besteci Antonin Dvorak'ın "Rusalka" operası 9 Mayıs'ta özel temsille seyirci karşısına çıkacak.

Operet Sahnesi: Müzikal oyun "Şarkılarla Yaşamak" 6 Mayıs'ta seyredilebilir.

Viyolensel yarışması finali 8 Mayıs'ta Operet Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

-Konser-

CSO: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 3 ve 4 Mayıs'ta keman sanatçısı Elina Vahala'yı konuk edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu da orkestraya eşlik edecek. Marek Pijarowski'nin yöneteceği orkestra, John Corigliano'nun "Red Violin Keman Konçertosu" ile Gustav Holst'un "Gezegenler" eserlerini yorumlayacak.

BSO: Bilkent Senfoni Orkestrası, 5 Mayıs'ta Gürer Aykal yönetiminde sahne alacak. Alexander Ghindin'in piyanoda eşlik edeceği konserde "S. Rahmaninof"un

"Piyano Konçertosu No.2, Do minör, Op.18", A.D. Sinangil'in "Senfoni No.4" adlı eserleri icra edilecek. Orkestra, 11 Mayıs'ta da gitaristliğini Olga Kamornik, Asya Selyutina, Soner Egesel, Kağan Korad, Kürşad Terci'nin yapacağı başka bir konserle seyirci karşısına çıkacak. Gecede, J. Rodrigo'nun "Concierto Madrigal"i, N. Koshkin'in "Beş Gitar için Konçertino"su ve G. Bizet'in

"L-Arlesinne Süit"i dinleyicilerin beğenisine sunulacak.

- ANKARA

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Gürer Aykal Mahmut Işık Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title