Haberler

Başkan Sarıkahraman: "Alan Bazlı Gelir Desteği Kanunlaşmalı"

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, alan bazlı gelir desteğinin Akçay-Artvin arasındaki yerler için kanunlaşması gerektiğini savundu.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, alan bazlı gelir desteğinin Akçay- Artvin arasındaki yerler için kanunlaşması gerektiğini savundu.

Fındık üreticisine 6 yıldır sağlanan ve bu yıl sona eren alan bazlı gelir desteği ödemeleri konusunda Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman açıklamalarda bulundu. Ödemelerin devam etmesi gerektiğini isteyen Sarıkahraman, alan bazlı gelir desteğinin Akçay-Artvin arasındaki yerler için kanunlaşması gerektiğini savundu.

İlk olarak ÇKS kayıtlarının başladığını duyuran ve Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini söyleyen Sarıkahraman, "Mazot gübre desteği başvuruları yani Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurular alınmaya başladı. Bunun bitiş tarihi 2016 yılı Haziran ayının sonu. Vatandaşlarımız buyursunlar hem çayımızı içsinler hem işlemlerini halletsinler. Haziran ayına kadar zaman var diye bugünün işini yarına bırakmamak lazım çünkü o zamanın sonu geldiğinde çok sıkışıyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemine başvuruyla amaç gübre mazot desteğinin yanında doğrudan gelir desteğidir" dedi.

Alan bazlı gelir desteğinin önemine dikkat çeken Başkan Osman Sarıkahraman, "Doğrudan gelir desteği bu bölgenin olmazsa olmasıdır. Fındık fiyatı şu anda 10 TL seviyesinin üzerinde. Belki Tarım Bakanlığı bu iyi bir para diyerek Alan bazlı gelir desteğine belki sıcak bakmıyor olabilirler ama biz asla buna katılmıyoruz. Fındık fiyatının maliyet girdileri nereden nereye geldi. Dolar nereye geldi, euro nerelerde, TL hangi seviyelere geldi. Mazotun fiyatı nerelere çıktı, gübrelerin fiyatları keza öyle, işçilik maliyetleri vs. iğneden ipliğe fındığın tarımsal girdileri bir anda tabandan tavan yaptı. Dolayısıyla bu fındık fiyatı iyi gibi görünse de tarımsal girdiler arttığı için yeterli değil. Geçtiğimiz sene fındık hakikaten yoktu. 200 rakımın altında sadece fındık oldu. Fındığı olanlarda 22 TL'den sattı. Fındığın çok olduğu yılı görüyorsunuz ortada. Biz fındıkta eğer maliyet girdilerini düşürürsek bu verilen 12-13-14 TL'nin uygunluğunu o zaman tartışırız ama bugün gübre ateş yakıyor, işçilik aldı başını gidiyor yani maliyet çok fazla" diye konuştu.

Başkan Sarıkahraman, "Alan bazlı gelir desteği fındığın yanmasıyla, fındık fiyatının çok yüksek olmasıyla veya fındık fiyatının aşağı gelmesiyle alakalı olmamalı. Alan bazlı gelir desteği Akçay-Artvin arası kanunlaştırılmalı. Geçen ay Hopa'da olan sel felaketini gördük. Biz buna gebeyiz, her an olabileceğini bekliyoruz. Bu coğrafya böyle dolayısıyla siz bu coğrafyada fındığın alanını desteklemek mecburiyetindesiniz. Biz burada toprak bekçiliği yapıyoruz. Fındığı siz bu bölgeden kaldırdığınızda, destek vermediğinizde, ben fındık yerine başka bir ürüne geçtiğimde işte Hopa'da olan olayın burada olması içten bile değil. Hatta yaklaşık 10 yıl önce aynı buna benzer bir sel felaketi bu bölgede görmüştük. Uzaktan örnek vermeye gerek yok. Ünye Ziraat Odası olarak alan bazlı gelir desteğinin bu bölgenin cansuyu olduğunu belirtiyoruz. Biz alan bazlı gelir desteği gerçekten bu günlerde hükümetten bekliyoruz" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Artvin Akçay Hopa Ünye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title