Haberler

Başkan Göksu: "Yüreğimizde Hissettiğimiz Destan"

"4’üncü Uluslararası Gelibolu Sempozyumu"nun açılışında konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Çanakkale dendiğinde akıllarımıza, yüreğimizde hissettiğimiz büyük bir destan geliyor" dedi.

"4'üncü Uluslararası Gelibolu Sempozyumu"nun açılışında konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Çanakkale dendiğinde akıllarımıza, yüreğimizde hissettiğimiz büyük bir destan geliyor" dedi.

Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "4'üncü Uluslararası Gelibolu Sempozyumu"nun açılışı, Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Törene, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun yanı sıra İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehdi İlhan, İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, yerli ve yabancı birçok akademisyen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Esenler'de okuyan öğrencilerin Çanakkale Zaferi'ni anlatan şiir ve türküler eşliğinde başlayan program, Esenler Belediyesi'nin zaferin 100. yıl dönümünde yapacağı etkinleri anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra protokol konuşmalarına geçilen programda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ve Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehdi İlhan birer konuşma yaptı.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Çanakkale dendiğinde akıllara sadece tarih sayfalarında unutulmuş bir savaş gelmediğini belirterek, "Çanakkale dendiğinde akıllarımıza hiç unutmayacağımız ve yüreğimizde hissettiğimiz büyük bir destan geliyor. Çanakkale milletimiz ve insanlığımız açısından en önemli dönüm noktası. Bugün bu ülkede özgürce yaşayabiliyorsak, şehitlerimiz sayesinde. Şehitlerimiz bizim için, verebilecekleri en kıymetli şeyi vererek, yani canlarını vererek bize bu ülkeyi bıraktılar. Cenab-ı Hakk onlara verdiği şahadet şuurunu bize de versin" dedi.

Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde binlerce insanı Çanakkale'ye götüreceklerini belirten Başkan Göksu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2009 yılından bu yana 160 bin Esenlerli'yi Çanakkale'ye götürdük. Her giden insanımızı otobüste uğurlarken 'Çanakkale seyahatiniz bir turistik seyahat değil, Çanakkale'ye ibret almak ve savaşın ne anlama geldiğini anlam için gidin' diyoruz. Bu yıl Çanakkale'nin 100. yılı münasebetiyle Esenler'de çok farklı etkinlikler düzenleniyor. Ama ben bu etkinlikler içerisinde en çok kalıcı olacağına inandığım, her sınıfımızda bir Çanakkale gönüllümüzün yer alacağı etkinlik. Yaklaşık 1700 gencin bir yıl boyunca Çanakkale'yle oturup kalkması, herhalde ülkemiz ve Esenler için en önemli kazanımlardan bir tanesi olacak. Çanakkale gönülleri gençlerimiz yapacağı çalışmalarla Çanakkale ruhunun inşasında ve ihyasına çok önemli katkı sunacaklardır."

"TÜRKİYE ZİNCİRLERİ KIRIYOR"

İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut da, 100 yıl önce Çanakkale'de dünyanın dört bir tarafından düşmanlara karşı Osmanlı ordularının vatanı savunduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu mücadeleyi sadece Türkler değil, farklı etnikten, farklı dillerde konuşan insanlar da verdi. Müslümanların duaları Çanakkale cephesinde çatışan askerlerle beraberdi. Bu yıl 100. yıl münasebetiyle Çanakkale Savaşı'ndaki birçok konuya yeniden bakılacak. Bu topraklarda bağımsız bir devlette yaşayan bizler için belki de en önemlisi, 100 yıl önce bir hesap yapıldı. Osmanlı'nın devrilmesi planlandı. Çanakkale'de bu denendi ve püskürtüldü. Dağılan Osmanlı'dan 39 devlet kuruldu. Osmanlı'dan ayrılan ve en önemli varisi Türkiye için de şöyle bir rol belirlendi; 'Bir daha Osmanlı gibi cesaretli ve kudretli bir devlet olmayacak.' Hamd olsun ki 100 yıl sonra Türkiye bu zincirleri kırıyor."

Protokol konuşmalarının ardından Esenler'deki okullardan seçilen bin 700 Çanakkale Gönüllüsü'nü temsilen 4 öğrenciye kartları ve yelekleri teslim edildi. Daha sonra Çanakkale Savaşı karikatürlerinden oluşan fotoğraf sergisinin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından 2 gün sürecek Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Almanya ve İngiltere'de 1915 Çanakkale Savaşları üzerine araştırma yapan araştırmacılar ile bilim adamlarının katıldığı sempozyum oturumlarına geçildi. Sempozyumda bilim adamları, "Çanakkale kara ve deniz savaşları", "Çanakkale Savaşları'nda strateji ve taktikler", "Savaşın, basın, sineme ve edebiyata yansımaları", "Çanakkale Savaşları'nda dinin önemi", "Çanakkale Savaşları'nda şehitlerimiz" gibi konularda tebliğler sunacaklar. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Tevfik Gelibolu Esenler Yerel Haberler

title