Haberler

Başbakan Davutoğlu : Teknolojiyi, Bilgi Sistemini Daha Yoğun Kullanan Bir Anlayışı Geliştirmek...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mariott Otel'de düzenlenen 'Tarım Bilgi Sistemleri' Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mariott Otel'de düzenlenen 'Tarım Bilgi Sistemleri' Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Başbakan Davutoğlu, "12 yılda yaşanan ölçek büyümesini kalıcı kılacak olan, sürdürülebilir kalkınmayı temin edecek olan bir paradigmadik değişimi, bir mahiyet değişimini bütün sektörlerde, bakanlıklarda gerçekleştirmemiz. Yani atıl kapasiteyi kullanım üzerinden ölçek büyümesi döneminin sınırlarına geldik. Orta gelir tuzağına yakalanmamamız için şimdi çok daha katma değeri yüksek ve kendi içinde teknolojiyi, bilgi sistemini daha yoğun kullanan bir anlayışı geliştirmek durumundayız" dedi.

"TARIM SEKTÖRÜ, İHMAL EDİLEMEYECEK BİR SEKTÖRDÜR"

Başbakan Davutoğlu, "Her sektör ihmal edilebilir veya diğer sektörlerde bazı zaman kayıpları belki telafi edilebilir ama tarım sektörü, ihmal edilemeyecek bir sektördür. Çünkü insanoğlunun varoluşu doğrudan tarımla irtibatlıdır. Bu kadim kültürlerde böyleydi, modern kültürde böyle, şimdi küresel çağda da özellikle ülkelerin geleceği, stratejik bekası açısından en kritik sektör, hala tarım sektörüdür" diye konuştu.

"DÜNYADA YEDİNCİ BÜYÜK TARIM ÜRETİCİSİYİZ"

Başbakan Davutoğlu, "23,7 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkan tarım sektörü milli hasılası ile Avrupa'nın en büyük tarım üreticisi haline geldik, dünyada da yedinci büyük tarım üreticisiyiz. Bu Türkiye için bir iftihar meselesidir. Ancak biz bunla yetinmiyoruz. 62. Hükümeti kurduğumuzda, bütün bakanlıklarımıza. Hükümet programı okunurken, Meclisimizde milletimizle paylaştım, daha sonra da bakanlıklarımıza açık ve net bir stratejik talimat ilettik. O da ekonomimizin ikinci hamle döneminde, 12 yılda yaşanan ölçek büyümesini kalıcı kılacak olan, sürdürülebilir kalkınmayı temin edecek olan bir paradigmadik değişimi, bir mahiyet değişimini bütün sektörlerde, bakanlıklarda gerçekleştirmemiz. Yani atıl kapasiteyi kullanım üzerinden ölçek büyümesi döneminin sınırlarına geldik. Orta gelir tuzağına yakalanmamamız için şimdi çok daha katma değeri yüksek ve kendi içinde teknolojiyi, bilgi sistemini daha yoğun kullanan bir anlayışı geliştirmek durumundayız" dedi.

"HAYAL BİLE EDİLEMEYECEK BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTIK"

Başbakan Davutoğlu, "Gerçekten son 12 yılda tarım sektöründe, bütün dünyada gıptayla takip edilen, Türkiye'de de geçmiş dönemlerle kıyas edildiğinde, hayal bile edilemeyecek büyük başarılara imza attık. Tarımsal destekleri bu dönemde 5,5 kat artırdık. 2002'de 1,8 milyar lira tarımsal destek verilmişken, 2015'de bu destek tam 10 milyar liraya yükseldi" dedi.

"4,5 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAPTIK"

Başbakan Davutoğlu, "Arazi toplulaştırma bu anlamda bizim için tarım sektörünün en önemli stratejik boyutlarından, alanlarından birini oluşturuyor. 41 yılda sadece 450 bin hektar arazi toplulaştırması yapılırken, 12 yılda biz, 10 kat artışla 4,5 milyon hektar arazi toplulaştırması yaptık. Son Bakanlar Kurulumuzda, değerli bakanımız, yaklaşık 3,5-4 saat tarım sektöründe bulunduğumuz noktayı bütün çerçevesiyle bize aktardı, bütün sistemleri gözden geçirdik. Özellikle önümüzdeki dönemde, 2015-2019 arasında tarımda yapılacak hamleleri ele aldık. Burada bizim için en önemli alanlardan birisi arazi toplulaştırmalarının devam etmesi ve üretimi anlamlı kılabilecek büyüklüğe tarım arazilerinin çıkartılması" diye konuştu.

"GELECEK 5 YIL İÇİN EK 3 MİLYAR LİRA DAHA KAYNAK ARTIRMA KARARI VERDİK"

Başbakan Davutoğlu, "Yine bizim hükümetlerimiz döneminde başlatılan sertifikalı tohum kullanım desteğini de bu sene tekrar artırıyoruz. Kırmızı mercimek, nohut kuru fasulyede yüzde 20, buğdayda yüzde 13, arpada yüzde 42, yonca da yüzde 25, korunga ve fidede yüzde 40 bu pirim desteğini artırıyoruz. Meyve üreticilerine sağladığımız fide desteğini sanayi ve ihracata yönelik yeni çeşitlerde yine yüzde 50 artırıyoruz. 42 ilimize IPARD hibe fonu kapsamında 3 milyar lira kaynak aktardık ve vatandaşlarımızı bunları kullanmaya teşvik ettik. Önümüzdeki dönemde, gelecek 5 yıl için ek 3 milyar lira daha kaynak artırma kararı verdik" dedi.

"AVRUPA'DA ARTIK BİZİMLE YARIŞACAK BİR ÜLKE KALMADI"

İlerleyen dönemde Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) fonları kapsamında toplam 3 milyar liralık hibeyi artırmada kararlı olduklarını belirten Başbakan Davutoğlu, "Avrupa'da artık bizimle yarışacak bir ülke kalmadı. İtalya, Fransa,İspanya 2002 de bizden öndeydi, biz Avrupa'da dördüncüydük. Şimdi Türkiye açıkara Avrupa'da en büyük tarım üreticisi. Şimdiki hedefimiz dünyanın ilk 5 ülkesi arasına ilk aşamada girmek ve tarım arz güvenliği bağlamında Türkiye'nin ve gelecek nesillerin bekasını teminat altına almak" dedi.

"39 VİLAYETİMİZİ DE IPARD BENZERİ BİR YÖNTEMLE DESTEKLEYECEĞİZ"

Başbakan Davutoğlu, "Çiftçilerimize birkaç hususta müjde vermek istiyorum. Birincisi 28 Şubat Cumartesi günü mazot, gübre, yem bitkileri desteği bağlamında 2 milyar lirayı çiftçilerimize veriyoruz. Bu takriben yıllık desteğin yüzde 20'si civarında. İkinci olarak 39 ilimiz IPARD kapsamı dışında. Dün Bakanlar Kurulunda aldığımız kararla IPARD benzeri yeni bir kırsal kalkınma desteği sistemi geliştireceğiz ve bu 39 vilayetimizi de IPARD benzeri bir yöntemle destekleyeceğiz. Pamuk desteğinin artırılması için özel bir çalışma yapılması talimatını da Bakanlar Kurulumuzda verdik. Bu çalışma tamamlandığında da pamuk üreticilerimize dönük atabileceğimiz adımları tekrar ele alacağız"diye konuştu.

TARIM SEKTÖRÜ ENTEGRE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, uzaktan algılama uyduları, zirai-meterolojik-fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eş zamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri. Sistem sayesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kullanıcıları il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşacak. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title