Haberler

Başbakan Davutoğlu Brüksel'de

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Belçika'da yaşayan vatandaşlardan bu kritik süreçlerde birlik ve beraberliklerini korumaları ricasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Belçika'da yaşayan vatandaşlardan bu kritik süreçlerde birlik ve beraberliklerini korumaları ricasında bulunarak, "Farklı kanaatlere, faklı etnik ve mezhebi arka plana sahip olunabilir. Farklı görüşlere de sahip olunabilir. Fakat buradan bir kere daha ilan ediyorum ki; bizim için, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti için, 77 milyon, Türkiye'nin içindeki ve dışındaki bütün vatandaşlarımız, bütün kardeşlerimiz birbirine eşit, tarağın dişleri gibi, Hazreti Peygamberin söylediği gibi, tarağın dişleri gibi birbirine eşit, ezeli ve ebedi kardeşlerdir. Aranıza fitne girmesine hiç izin vermeyin" dedi.

Square Kongre Merkezinde, Belçika'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Davutoğlu, yeni hükümeti kurar kurmaz bir çok çalışma yürüttüklerini, geçen hafta açıkladıkları, ailenin ve dinamik nüfusun korunmasıyla ilgili paketi açıklarken büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirerek, bununla çalışan kadınlarla ilgili önemli kararlar alındığını anımsattı.

Altın yardımının hem yurt içi ve hem de yurt dışındakiler için geçerli olacağını vurgulayan Davutoğlu, ailenin istemesi halinde doğan her çocuk için çeyiz hesabı açtırılacağını, çeyiz hesabında biriken paranın yüzde 15'ini de kişi evlenirken devletin vereceğini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, eskiden Türkiye'nin Avrupa'dan gelecek dövize baktığını, gözlerin işçilerin dövizine dikildiğini, şimdi ise aksine Anadolu'dan, doğan her çocuğa gurbette bir altın takıldığını, yeni Türkiye'nin bu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sizlerden ricam; bu dönemde, özellikle bu kritik süreçlerde birliğinizi korumanızdır, beraberliğinizi muhafaza etmenizdir. Farklı kanaatlere, faklı etnik ve mezhebi arka plana sahip olunabilir. Farklı görüşlere de sahip olunabilir. Fakat buradan bir kere daha ilan ediyorum ki bizim için, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti için, 77 milyon Türkiye'nin içindeki ve dışındaki bütün vatandaşlarımız, bütün kardeşlerimiz birbirine eşit, tarağın dişleri gibi, Hazreti Peygamber'in söylediği gibi, 'tarağın dişleri gibi' birbirine eşit, ezeli ve ebedi kardeşlerdir. Aranıza fitne girmesine hiç izin vermeyin. Dilinizi, kültürünüzü, geleneğinizi koruyun ama Belçika toplumuna da ve Belçika'daki her bir komşunuza da Ahi Evran'ın torunu olmak nedir gösterin. Misafirperverliği, merhameti, şefkati gösterin. Şunu hiç unutmayın ki artık sizden döviz bekleyen eski Türkiye yok. Artık arkanızda şefkatli ve kudretli Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Şefkatiyle dünyanın neresinde olursa olsun her vatandaşına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Şefkatiyle dünyadaki bütün mazlumlara ulaşabilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti var ve kudretiyle de kendi vatandaşına biri el uzattığında onun haddini bildirecek Türkiye Cumhuriyeti Devleti var."

Allah'ın devlete ve millete zeval vermemesi dileğinde bulunan Davutoğlu, "Allah sizi Anadolu'dan, Trakya'dan hiç bir zaman gönül olarak koparmasın" dedi.

Davutoğlu, mazlumlara, yetimlere, acizlere yardım edebilme temennisini de dile getirdi.

"Böyle büyük millet olabilir mi?"

Bugünlerde herkesin değişik yorumlar yaptığını, terör dehşeti dolayısıyla Müslümanlar ile ilgili son derece olumsuz algılar oluşturulabildiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bakınız Suriye ve Irak'tan 3,5-4 yıl içinde 2 milyon kardeşimiz Türkiye'ye geldi. Bugün Avrupa Birliği görüşmelerinde bazı dostlarımıza söyledim. Eğer 2 milyon değil 200 bin göçmen herhangi bir Avrupa ülkesine gelseydi orada yer yerinden oynardı. Yabancı düşmanlığı artardı. 'Bunlar burada ne arıyor?' derlerdi ve sorgularlardı. Benim aziz milletim Gaziantep'te, Hatay'da, Kilis'te, Osmaniye'de, Şanlıurfa'da, Adana'da, Türkiye'nin her yerinde hiçbir yabancılık çektirmeden o masumlara, o mazlumlara kucak açtı. Böyle büyük millet olabilir mi? O millete güvenen Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de o kardeşlerini bağrına bastı.

Geçen gün AFAD'ın 5. kuruluş yıl dönümündeydik. Suriye'den, Irak'tan, dünyanın her yerinden AFAD üzerinden Türkiye'ye gelen çocukları getirdiler. Belki gördünüz. Bir küçük kız, Rua. Yanağından öpebilmek için eğildiğimde başımı tuttu, kendine çekti ve alnımdan öptü. Arap kültüründe alnından öpmek ihtiramdır. Sonra öğrendim bu kızın geçmişini. Hamalı. Bir saldırıda annesini kaybediyor. Babası Suriye'de köyünü savunabilmek için kalıyor. Bu, babaannesi ve 3 kardeşiyle birlikte yürüyerek Türkiye'ye sığınıyor. Şimdi böyle bir çocuğa, böyle bir trajedi yaşayan babaanneye kapıyı kapatabilir miyiz biz? Kaderleri ne olursa olsun diyebilir miyiz?"

"Sessiz kalamayız"

Yapılanların, Türk milletinin büyüklüğünü gösterdiğini dile getiren Davutoğlu, "Dünyaya hamdolsun bir vicdan dersi veriyoruz. Bir destan yazıyoruz. Kim ne derse desin. Evet, Osmanlı torunları, Selçuklu torunları, böyle bir durum karşısında sessiz kalmaz" dedi.

Eski Türkiye'nin Sakarya'da deprem olduğunda kendi vatandaşlarına 3-4 gün ulaşamayan başbakanların Türkiye'si olduğunu belirten Davutoğlu, yeni Türkiye'nin Van'da 1 yıl içinde 18 bin konut yapıp, yeni bir Van inşa edebildiğini söyledi.

Davutoğlu, "Eski Türkiye, küçük bir IMF memuru da gelse bürokratların, bakanların hizaya dizilip görüşme talep ettiği bir Türkiye'ydi. Yeni Türkiye IMF'yi 5 milyar dolar borç veren Türkiye. Eski Türkiye neydi? Avrupa'dan, Amerika'dan envanterden düşen hibe silahlarla ordusunu teçhiz etmeye çalışan Türkiye'ydi. O silahlar eskidiğinde ise modernizasyon için İsrail'e gönderen Türkiye'ydi. Yeni Türkiye kendi tankını yapan Türkiye, Altay tankını yapan Türkiye" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, geçen hafta Savunma Sanayii İcra Komitesinde Türkiye'nin milli savaş uçağını yapmak üzere ön tasarım talimatı verdiklerini belirterek, 2023 yılında yüzde 100 Türk yapımı savaş uçağının yüce vatanın ufkunda uçmaya başlayacağını, bunun da eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkı ortaya koyduğunu bildirdi.

Kadınlara seslenen Davutoğlu, "Size Ankara'dan Başbakanlık mührü ve hediyesiyle bir altın gelmesi sizi memnun edecek mi? İşte o da bizi memnun edecek. İnşallah hep beraber bu yeni Türkiye'nin ayak seslerini sadece duymayacağız. O yeni Türkiye'nin birlikte taşıyıcısı olacağız" diye konuştu.

Uygulamadaki eksiklikleri giderip gurbetteki Türk vatandaşlarının oy verme imkanlarını artıracaklarını belirten Davutoğlu, "Sizin de Haziran'da fevç fevç sandıklara giderek milli iradeye sahip çıkmanızı talep ediyoruz" dedi.

Katılımcılardan Haziran seçimlerinde oy kullanma, milli iradeye sahip çıkma, sandık ne kadar uzakta olursa olsun gidip kendi iradelerini gösterme sözü alan Davutoğlu, bunun kendilerini memnun edeceğini belirtti.

Davutoğlu, konuşmasını, "Allah yar ve yardımcınız olsun. Buraya gelemeyen kardeşlerimizin hepsine selamlarımızı iletin. Onları bağrımıza basıyor, hepsini alnından öpüyorum. Allah'a emanet olun" sözleriyle tamamladı.

Notlar

Başbakan Davutoğlu'nun yaklaşık 40 dakika süren konuşması sık sık "vur vur inlesin, paralel dinlesin", "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklindeki sloganlarla kesildi.

Brüksel Buluşması'na, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da katıldı.

AB Bakanı Bozkır

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri açısından bugün önemli adım atıldığını, yeni hükümetin kurulmasının ardından Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin bugün cumhuriyet tarihinin en güçlü noktasında olduğunu ifade eden Bozkır, "Türkiye'de son 10 senede bütün rakamlarını üçe katladı" ifadesini kullandı.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik de Belçika'da, 220 bin civarında Türkiye kökenli vatandaşın yaşadığını belirterek, Türkler'in, Avrupa'nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Belçika'da da başı dik bir şekilde varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Belçika'da yaşanan sıkıntıları anlatan Çelik, hükümetten bu sorunların çözümü konusunda yardım beklediklerini ifade etti.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği Brüksel Belçika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title