Haberler

"Ban Ki-moon Rusya, Çin ve Fransa'dan Baskı Gelince Geri Adım Attı"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Cenevre'deki Kıbrıs Görüşmeleri Sırasında Rusya, Çin ve Fransa'dan Gelen Baskıların Üzerine Geri Adım Attığı Öne Sürüldü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Cenevre'deki Kıbrıs görüşmeleri sırasında Rusya, Çin ve Fransa'dan gelen baskıların üzerine geri adım attığı öne sürüldü.

BRÜKSEL BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Cenevre'deki Kıbrıs görüşmeleri sırasında Rusya, Çin ve Fransa'dan gelen baskıların üzerine geri adım attığı öne sürüldü.

ABHaber'e konuşan BM'nin New York'taki merkezinde görevli üst düzey bürokrat, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Çin, Rusya ve Fransa'nın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kıbrıs müzakerelerine daha fazla müdahale olmaması ve tarih ve takvim konusunda taraflara ısrarcı davranılmaması mesajı vermeleri üzerine Cenevre'de "U" dönüşü yaptığı bilgisini verdi.

Üçüncü yılına giren müzakerelerde BM'nin inandırıcılığının büyük yara aldığını söyleyen BM bürokratı, "Taraflar üç yıl gibi süreçte uzlaşı sağlayamamışlarsa. BM'nin yapacağı iş bellidir. Tarihi belirler çözüm olmazsa geri çekilir" görüşünü ortaya koydu.

BM'nin sadece güvenlik konseyi üyelerinden oluşmadığının altını çizen bürokrat, "BM üye ülkelerin çıkarlarına eşit mesafede yaklaşılması imajını kaybederse büyük yara alır. Maalesef son yıllarda BM uluslararası topluma inandırıcı mesajlar veremiyor" şeklinde konuştu.

BM bürokratı, "Bir sonuç çıkmayacaksa Cenevre'de Ban Ki-Moon niçin tarafları topladı. Yapılmak istenen nedir. Cenevre sonuçları maalesef Ban Ki-Moon'un ikinci dönem genel sekreter seçilmek için yaptığı manevra imajını güçlendiriyor" değerlendirmesini yaptı. BM bürokratı, şunları söyledi:

"Cenevre'den çıkan sonuç BM'nin yeniden dizayn edilmesi sonucudur. BM, bazı üye ülkelerin çıkarlarının BM çıkarlarının üstünde tutulması değildir. Cenevre'de taraflardan biri tarih ve takvim konulardan bahsedilmesine karşı. Peki çözüm olmayacaksa BM'nin masada ne işi var. O zaman yapılacak bellidir. BM çekilir taraflar ne zaman uzlaşıya hazırsa görüşmeler kaldığı yerden devam eder. BM hiç bir üyenin kaldıracı değildir. BM tarafsız olmak zorundadır."

BM'nin Kıbrıs'ta taraflar arası sürdürülen müzakerelerden biran önce çekilmesi gerektiğini ifade eden BM bürokratı, "Onlarca yıl süren Kıbrıs'taki müzakerelerde bu duruma gelinmesinin BM'nin de büyük kabahati olduğunun artık net bir şekilde söylenmesi gerekiyor.BM bazı üye ülkelerin çıkarlarının kullanıldığı bilhassa BM'nin sadece Güvenlik Konseyi üyelerinden oluşmadığı gerçeği mesajını net bir şekilde dünyaya vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. BM bürokratı ayrıca, Cenevre sonuçlarının "Genel Sekreter'in BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinin görüşü doğrultusunda hareket ediyor ve kendine ne söylenirse de onu yapıyor' eleştirilerini güçlendirdiğine dikkati çekti.(ANKA)

(CN/ÖMR) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title