Haberler

Balyoz Davasında "İhlal" Kararı

Anayasa Mahkemesi'nin, Balyoz Davası'nda "sanıkların haklarının ihlal edildiği" yönündeki kararının ardından, avukatlarının yapacağı başvurular üzerine, yerel mahkeme sanıkların tahliyesine karar verecek Balyoz Davası sanıklarının avukatı Ülgen: "230 Balyoz hükümlüsü komutan çok kısa zamanda tahliye olacak.

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'nda "sanıkların haklarının ihlal edildiğine" karar vermesinin ardından, sanık avukatlarının yapacağı başvurular üzerine, yerel mahkeme sanıkların tahliyesine karar verecek.

Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek karara bağladı.

Heyet, dijital delillerle ilgili verdiği ihlal kararının yanı sıra özellikle eski Genelkrumay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmemesini ihlal nedeni saydı.

Balyoz Davası sanıklarının avukatları, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 17 üyesinin oy birliğiyle aldığı kararı, AA muhabirine değerlendirdi.

Avukat Celal Ülgen, Anayasa Mahkemesi'nin sadece hak ihlalini tespit ettiğini, tahliye kararı vermediğini belirterek, bu nedenle sanık avukatlarının yarın sabahtan itibaren tahliye kararı ve yargılamanın yenilenmesini içeren dilekçeleri yerel mahkemeye vermeleri gerektiğini söyledi.

Ülgen, "Sonuç olarak 230 Balyoz hükümlüsü komutan çok kısa zamanda tahliye olacak. Türkiye yeni döneme giriyor. Türkiye'de bir yargı kaosu bütün egemenliğini sürdürmüş ve şimdi yavaş yavaş onu geri almaya başladık" diye konuştu.

Yargılama sürecinde dile getirdikleri konuların hepsinin yeni yargılama sürecinde gündeme geleceğini ifade eden Ülgen, şunları kaydetti:

"Dijital veriler gerçekmiş gibi kabul edildiği için, adil yargılama hakkının ihlaline sebebiyet veriyor. Tanıkların dinlenmemesi ise savunma hakkının ihlali oluyor. Çünkü savunma hakkının tam ve eksizsiz kullanılması için yargılanan tarafın gösterdiği bütün delileri toplamak zorundasınız. Eğer bunları toplamamışsanız ya da eksik toplamışsanız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ölçütlerine göre bu resmen bir savunma hakkı ihlali oluşturuyor. Bu, hem Anayasa'ya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin kararı son derece yerindedir."

-"Kumpasın tespiti..."

Avukat Haluk Pekşen de kararı, "Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde kurulmuş kumpasın tespiti" olarak değerlendirdi.

Dijital delillerin, delillerin tamamını içerdiğini söyleyen Pekşen, gerekçeli kararın yerel mahkemeye ulaşmasının ardından, yeniden yargılama sürecinin başlayacağını ifade etti.

Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yeniden yargılama süreciyle tahliye talebinde bulunacaklarını, böylece tahliye sürecinin başlayacağını söyleyen Pekşen, "Siyasal tarihi yargı eliyle yazamazsınız. Siyasal tarihi tarihin kendisi yazar. Bu kumpaslar adaleti topallatmıştır ama adaletin kör olmadığını herkes gördü" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Haluk Pekşen Hilmi Özkök Celal Ülgen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title